Riot Games, NA LCS üzerindeki imtiyaz planları ile halka açılmıştı. 2018’in başı itibariyle de kalıcı lig hakları için yükselme serisi maçları rafa kalkacak, takımlar bir gelir paylaşımı sisteminin içine dahil olacak ve Challenger Series bir tür Akademi ligine dönüştürülecek.

Takım hakları için başvurular bugün itibariyle başladı ve imtiyaz sahipleri Kasım ayında duyurulmuş olacak.

Bilgilerin devamı Yahoo Esports tarafından yapılan bir programda ortaya çıktı. Bu programda TSM’in sahibi Reginal ve Immortals’in sahibinin 10 milyon$ karşılığında kalıcı LCS üyeliği istedikleri konuşuluyordu. Riot’un Espor Eş Başkanı ve Satın Alma Başkanı Jarred Kennedy bu kalıcı lig hakları için her hangi bir açık arttırmanın olmayacağını dile getirdi. Onun yerine 10 milyon dolarlık sabit bir ücretin -yeni dahil olan takımlar için bu ücret 13 milyon dolar- gerekli olacağını söyledi. İmtiyaz hakkını kaybedecek LCS takımları içinse oyuncular kendi markalarıymış gibi bir satın alma anlaşmaları oluşturabilecekler.

İmtiyaz verme yerine “Kalıcı Partnerlik” ifadesini tercih eden Riot, marka planlama ve hayranlarla bir araya gelme, eSpor bilinirliği, sponsorluk stratejileri ve gelecek yetenek gelişimi konuların çalışmak üzere bir takım belirledi. Her partner ayrıca yeniden yapılandırılmış olacak olan Challenger Series için kendi geliştirme takımını da yürütmek durumunda. Bu sayede oyuncuların gelişimini ivmelendirilmesi hedefleniyor.

Henüz Çin LPL liginde olan ve gelecek Overwatch League’de olacak olan şehir odaklı bir takım sistemi hakkında bir şey söylenmiş değil.

Partnerliğe giriş ücretleri lig hizmetlerinin finanse edilmesinde ve yeni bir oyuncular birliğinin kurulmasında kullanılacak. Birlik, oyuncular tarafından kurulan bir birlik gelmeden önce geçici bir sendika görevi görecek. Ayrıca bu birlik Riot, takımlar ve oyuncular arasında finansal ve hukuki üçlü anlaşmalara varılmasını sağlayacak.

Riot ayrıca asgari oyuncu maaşının 75.000$ olması ve lig gelirlerinin %35’ini profesyonel oyuncularla, %32.5’ini takımlarla (yarısı eşit olarak paylaştırılacak, kalan yarısı da mücadeledeki sergiledikleri performansa göre dağıtılacak) ve kalan %32.5’ini kendisinde tutmaya devam edecek.

Ligden düşme uygulamasının kaldırılması ile ligin yetenek seviyesinin düşeceği korkularına karşı ise Riot, güçlü performansları ödüllendirip, devamlı gelen kayıplar içinse artan bir ceza sistemi getirecek. En uç senaryoda, 8 mevsimlik bir süreçte 5 seferden fazla 9 ve 10. sırada yer almış takımlar imtiyaz haklarını kaybedebilirler.

İşte böyle, Riot tüm spekülasyonları verilen bir onaylamayla veya sayılabilecek bir sözle karşılamış oldu. Bakalım 2018 ve sonrasında LCS sahnelerinde neler görmeye başlayacağız. Bu sistem Avrupa’ya gelir mi henüz net değil ama Amerika LCS için atılan bir adımın Avrupa için de atılacağını söylemek yanlış olmaz. Özellikle bu işe giren profesyonel spor kulüpleri böyle bir fırsatı değerlendirmek isteyeceklerdir.

Türkiye Overwatch Şampiyonası’nda Gruplar Belli Oluyor