Hatırladığınız gibi 25 – 28 Şubat arasında Şangay Major turnuvasının grup maçlarını seyretmiş ve ilk günden bugüne kadar sizler için neler olup bittiğini yazmıştık.

Bugün de 2 Mart itibariyle Pazar günkü(6 Mart) büyük finale kadar sizlere her gün Playoff’larda ne olup bitiyor hepsini aktaracağız. Fakat, üzülerek söylemem gerekiyor ki artık bu tür büyük organizasyonlarda, özellikle de organizasyonu üstlenen şirketlerin kendilerine çeki-düzen vermeleri gerekiyor.

Peki bunları neden söylüyorum? 3 milyon dolarlık büyük ödül havuzuyla, turnuvanın yapılacağı Mercedes Benz Arena gibi bir yerde, özellikle de canlı yayın ile ilgili Çinlilerin öğrenmesi gereken o kadar çok şey var ki… Dün gece yaşadıklarımdan sonra bunları yazmak zorunda hissediyorum; daha seremonide takım tanıtımlarını yaparken, ekranda gösterilen takımın yerinde olmaması, Twitch yayınlarının sürekli olarak donması, seremoni zamanında ve sunucu-yorumcular konuşurken bizlere hiçbir şekilde ses ulaşamaması, Türkiye saatiyle sabaha karşı 4’te başlaması gereken ilk Playoff maçının, artık nasıl bir aksilik yaşandıysa 05:30’da başlaması, oyun başladıktan sonra in-game’de spiker seçeneklerindeki DotaMajor’un mikrofonun tam 3 maç boyunca bozuk olması, yine öğlen 12 gibi başlaması gereken bir maçın akşam 4’te başlaması

major3

Böyle organizasyonlarda illa ki ufak tefek hatalar olabilir. Türkiye’den örnek vermem gerekirse, düşük bütçeli, Turkcell Superonline’ın ana binasında gerçekleşen ufak çaplı turnuvada dahi daha az sorun yaşanmıştı. O turnuvada da hakemlik görevini üstlenmiş ve oluşabilecek her tür problemle karşı karşıya kalmış, fakat her iki tarafı da mağdur etmemeye çalışmıştık. Yaşadığımız en önemli sorun ise, o zamanlar DotA’nın desteklemediği Lan game lobi kuramıyor oluşumuzdu. Avrupa sunucularının çökmesi üzerine yaşadığımız saatlerce bekleyiş idi. Tabii ki organizasyon ne kadar büyük olursa, problemler de o kadar büyük olabiliyor bazen, fakat şunu bir kez daha anladım ki, hem 2GD olayı, hem profesyonel takımların antreman odalarına koyulan ve sadece ilk günün ardından şikayet edilip kaldırtılan 60Hz monitörler ve daha niceleri… Belki maç içerisinde iyi oyunlar izleyebiliyor olabiliriz ama açıkça şunu söylemem gerekiyor ki Şangay; DotA turnuvasında sınıfta kalmıştır. DotA haricindeki ESL-IEM, Riot, Starladder, Faceit gibi şirketler; nasıl ki sorunlarını anlık çözebilecek kapasitede turnuva yapabiliyor ve çalışanlarını barındırıyorsa Perfect World de aynısını yapmalıydı. Neyse, turnuva ile ilgili bu kadar çok başınızı şişirdiğimiz yeter, günün maçlarına geçelim.

2 Mart – Playoff Maçları: #1

Türkiye saatiyle sabaha karşı 4’te başlaması gereken Playoff’un ilk maçı Alliance – Team Liquid karşılaşması, 1.5 saatlik rötar ile 05:30’da başladı. Mücadeleyi oyun içerisinde izleyenler spiker olmadan izlemek zorunda kaldılar çünkü mikrofonları bozulmuş ve bunu yaklaşık 3 maç sonra fark ettiler. 37 dakika süren mücadele QoP ve OD arasındaki mücadele ile yoğruldu diyebilirim. OD’nin üstün performansı, Ursa’nın adeta The Revenant’ta Leo’ya saldıran ayı gibi(böyle örneği başka yerde bulamazsınız) müthiş bir oyun çıkartması ve tabii ki Phoenix’in yine kilit rolü Liquid’e ilk maçı kazandırmaya yetti.

major1

İkinci maçta ise, yüzü gülen taraf bu sefer zor da olsa Alliance olacaktı. s4’un Batrider oynayışı ve ultileri izlenmeye değerdi. Ayrıca iki takımın da çok fazla takım savaşlarına girmeden farm yapmaları Alliance’ın işine yaradı. Zira 811 last hit ile Naga Siren, oyun sonunda 10k gold arttırarak oyunu bitirdi. Ve skor eşitlenmiş oldu: 1-1.

Son maçta ise yine Naga pickleyen bir Alliance vardı. Fakat Naga’ya karşı olan bir Rubick ve Invoker ikilisi vardı. Her ne kadar Invoker’ın katkısı kuvvetli de olsa, oyun boyunca hiç ölmeyen Anti-Mage‘in oyunu büyük çoğunlukla taşıdığını söylemem zor olmayacak. Tabii Night Stalker’ın rolünü de es geçmeyelim. Takım savaşlarındaki hem takıma katkısı hem de Furion‘a olan katkısı cidden büyüktü. Böylelikle bu maçı kazanan Liquid, Playoff’larda yoluna Upper Bracket‘ta devam ettirmeyi sürdürdü.

major2

Upper Bracket’teki ikinci maç ise MVP Phoenix – LGD Gaming arasında gerçekleşti. Turnuva boyunca oynadığı maçlarda, agresif oyunuyla tanıdığımız MVP, yine bizi şaşırtmadı. Oyunu inanılmaz domine eden, 23 dakika ve 27 dakikalarda her iki oyunu da erken bitirerek ve pick üstünlüğünü de çok iyi kullanan MVP, LGD’yi 2-0 yenerek yoluna devam etti.

Gelelim Lower Bracket’e. BO1 üzerinden oynana maçların ilki Türkiye saatiyle 13.30‘da başladı. Ne yalan söyleyeyim, EHOME‘un bu kadar kolay takım savaşlarına gireceği aklımın ucundan dahi geçmezdi. Her ne kadar Ursa ve OD, EHOME için bu maçta çok önemli de olsa, Tidehunter‘a ayrı bir parantez açmak gerektiğine inanıyorum. 4-2-16 oynayan old eLeVeN, çok kritik noktalarda ultisiyle harikalar yarattı diyebilirim. Böylelikle EHOME, Upper Bracket’tan gelen Alliance‘ın rakibi oldu.

Yine LB’taki bir diğer maçımız Team Spirit – compLexity Gaming arasında arasında gerçekleşti. coL’un, Tiny‘sine karşı Ursa pick’iyle oyunda tutunmaya çalışan Spirit, sadece 34 dakika dayanabildi ve MVP’ye kaybeden LGD ile eşleşti.

Son iki maçtan biri Virtus.Pro – Vici Gaming arasında oynandı. VP’de pick’lenen Enchantress, Jugger, Beastmaster ve Zeus üzerine düşen görevleri fazlasıyla yerine getirdiler. Maç bana göre 43 dakika dahi sürmeyebilirdi, lâkin Vici’nin de yalnızca Sven‘i ile oyunda tutunmaya çalışması ve Doom’un yetersiz kalmasıyla VP, oyunu kazanmayı bildi.

Son maçımız ise Newbee – CDEC Gaming arasında oynandı. Bu maç ise Türkiye saatiyle akşam 19:11’de başladı. Oyunun ilk yarım saatinde Newbee üstünlüğü vardı. Daha sonra ise CDEC’in aniden çıkarttığı takım savaşlarıyla oyunu kendi lane’lerinde domine ediyordu. Fakat zamanın sürekli ilerliyor olması CDEC’in değil, Newbee’nin işine geliyordu. Zira ortada Phantom Lancer ve takım savaşlarından önce önemli hero’larını silebilecek güce sahip olan Batrider vardı. Son maçta barakaların yıkılmışken Buyback’lerinin de bitmesiyle GG veren CDEC maçı kaybetmiş oldu.

major4

Günün sonunda geç de olsa biten maçlarla Playoff’un ilk günü tamamlanmış oldu:

major5

Peki turnuva böyle mi bitti? Hayır. Aşağıdaki tweet, Team Spirit‘in resmi hesabından atıldı. Bakın, sakin olamıyorum kusuruma bakmayın ama, bu nedir yahu? Nasıl bir staff ki Ramzes666‘ın klavyesini kaybedebiliyor? Oldu olacak Ramzes’i de kaybetseydiniz. 😀

Olaylar bununla mı sınırlı? Tabii ki değil.  Rus yorumcu ve yayıncı Alexey Filippov, kendi Twitter resmi hesabından da bir fotoğraf paylaştı:

Fotoğrafta gördüğünüz gibi, maçların sürekli geç başlaması yetmiyormuş gibi Şangay saatiyle akşam 9:30’da seyircilerin bir saat içerisinde Arena’dan ayrılması istenilmiş. Her geçen saat daha ne olabilir ki? diye kendi kendine sorarken, bir yenisi daha ekleniyor. Bütün sözü size bırakıyorum.

Neyse, bugünü bu olayla değil, bu görüntülerle hatırlayalım diyorum ve bugünü burada noktalayıp izninizle biraz uyumaya gidiyorum. Zira Çinliler bize psikolojik işkence uyguluyorlar:

Yarın, Playoff’lara kaldığımız yerden(umarım) devam edeceğiz. Umarım bugün yaşadığımız bu problemleri, gece tekrar yaşamayız. Bizimle kalın. 😉