25 Şubat – 6 Mart tarihleri arasında, 2016 The Shanghai Major turnuvası, DotA severlerin günlerdir beklediği bir organizasyondu. DotA sahnesinin önemli takımları bu organizasyonda yer aldı ve bizlere seyir zevki yüksek maçlar izlettiler. Her organizasyonda olduğu gibi bu organizasyonda da çeşitli problemler yaşadık. Turnuvanın ilk günü takım oyuncularının antreman odalarındaki monitörler, 2GD’nin kovulması ve neredeyse her gün yaşadığımız aksiliklerin ardı arkası kesilmedi. Turnuvada profesyonel bir oyuncunun klavyesi, turnuva görevlisi tarafından bile kaybedildi, maçlar istenilen saatte başlamayınca belirli bir süre sonra Playoff’ları takip etmek için Mercedes Benz Arena’ya gelen izleyiciler, dışarıya dahi çıkartıldı. Bu ve buna benzer problemlerin yanında oyun içerisinde, Twitch yayınlarında da çok fazla aksilik yaşadık, gördük ve okuduk.

Fakat bu aksiliklerin hiçbiri Team Secret’ın şampiyonluğuna asla gölge düşürmedi. 

12743606_1132716733405606_6657484081329819629_n

Team Secret, şüphesiz turnuvanın en gözde takımlarından biriydi. 2015 yılını dolu dolu geçiren Team Secret, asıl kadrosuyla 18 Ekim’de New Orleans’da düzenlenen MLG Worlds Finalleri’nde boy gösterdi.

Evil Geniuses’ı 3-1 gibi bir skorla yenerek bu turnuvanın şampiyonu olup, 113 bin 982 dolar’ın sahibi olan Team Secret, Singapur’daki Nanyang DotA 2 turnuvasında da boy gösterecekti. EHOME, Fnatic, Team Liquid, LGD Gaming gibi Team Secret’ın yakından tanıdığı takımların da mücadele ettiği bu organizasyonda, grubunda yer alan LGD Gaming ve Fnatic gibi takımları saf dışı bıraktı. Playofflar‘da önce Virtus.Pro‘yu daha sonra da Vici Gaming‘i 2-0 gibi bir skorlar geçen Team Secret, yine ilk finalistlerden biri olmuştu. Lower Bracket’ta, EHOME’u mağlup eden Vici Gaming, finalde tekrar Team Secret ile karşılaştı ve büyük bir mücadeleye sahne olan maçta Team Secret, Vici Gaming’i 3-2 yenerek 105 bin dolar’ın sahibi oldu.

team-secret-clinches-the-nanyang-championships-cup

Major turnuvalarının ilk ayağı, Frankfurt, Almanya’da The Frankfurt Major ismiyle Valve sponsorluğunda ve ESL‘in, bu organizasyonun tüm operasyonlarını üstlendiği bir turnuva izledik. Bu turnuvada C Grubu’nda yer alan Team Secret; LGD Gaming ve Cloud9‘nı geride bırakarak 1. olarak grubundan çıktı.

Team Secret, Playoff‘larda Mineski’yi 2-0, Vici Gaming’i 2-1 ve Evil Geniuses’ı 2-1‘lik skorlarla geçerek finale kaldı. Secret’ın finaldeki rakibi olan OG ise, grubunu 3. tamamlayarak Lower Bracket’ta 6 maç kazanıp finalde Team Secret ile eşleşti. Team Secret, bu zorlu karşılaşmadan her ne kadar 3-1’lik gibi bir skorla yenik de ayrılsa, 2. olarak 405 bin dolar’ın sahibi oldu.

21984650176_808d7f9121

Ve gelelim Çin’de düzenlenen The Shanghai Major‘a. A Grubu’nda MVP Phoenix, EHOME ve CDEC Gaming gibi zorlu rakiplerin olduğu grupta 2. olarak Upper Bracket‘ta yer alacaktı Team Secret. İlk maçında CDEC Gaming’i 2-1 mağlup eden Team Secret, MVP’ye de 2-0 yenilecek ve EHOME’u da 2-0’lık skorla yenerek turnuvada yoluna engin adımlarıyla devam edecekti.

Playoff’lardaki ilk rakibi, Frankfurt’ta finalde 3-1 kaybettikleri OG oldu. Burada rakibine ilk maçta şans tanıyan Team Secret, geri kalan 2 maçı da alarak 2-1′lik skorla, bu turnuva esnasında da yazdığım Evil Geniuses ile erken final oynayacak ve 2-1’lik skorla finale bir adım daha yaklaşacaktı.

major2222

Turnuvaların bir cilvesi olsa gerek, Nanyang‘da Vici Gaming’i finale çıkmak için elemiş ve Lower Bracket’ta da rakibini geçen Vici Gaming tekrar Secret’ın rakibi olmuştu. Bugün tamamladığımız turnuvada da hemen hemen aynı durumla karşı karşıya kaldık. Upper Bracket’ta 2-0‘lık skorla Team Liquid’i yenen Team Secret finale kalmıştı. Liquid ise Lower Bracket’ta Evil Geniuses’ı aynı skorla geçip, finalde tekrar Team Secret’ın rakibi oldu.

Büyük Final‘de ise tam bir Team Secret fırtınası esti. BO5 oynanan finalde, ilk maçı rahat kazanan Team Secret, ikinci maçta biraz zorlanacak ve Lycan’ın hızını kesemeyecekti. İkinci maçı kaybetmesiyle eşitlenen durumda Team Secret, oyun mentalitesini öyle değiştirdi ki, w33 – Invoker, Puppey’in Doom‘u ve tabii ki Eternal’in Clinkz‘i ile muazzam bir oyun çıkartarak durumu 2-1 yapacaktı.

major3

4. maçta bu oyunu kazandığı takdirde turnuvanın şampiyonu Team Secret olacaktı. Keza öyle de oldu. İlk dakikalarda oyunu tamamen Liquid’in üstüne yıkan Team Secret, Liquid’i öyle bunalttı ki 25 dakika da Liquid GG verdi ve şampiyon Team Secret oldu.

Hem 3. hem de 4. oyunun önemli anları aşağıdaki video’da yer alıyor:

Peki Team Secret’ı TEAM SECRET yapan en önemli etmenler neler?

Team Secret, öncelikle çabuk pes edebilen veya çok fazla agresif oynayan ve bireysel hataların oyuna şiddetli etki edeceği düzeyde olan bir takım değil. Dolayısıyla katıldığı bütün turnuvalarda Puppey gibi bir in-game-leader‘lerinin olması, bence Team Secret’ın en önemli avantajlarından biri. Secret, ne olursa olsun oyundan kopmuyor. Takım savaşlarında üstün geldiğinde, bu üstünlüğü kullanıp bir takımın üzerine gidip, gereksiz takım savaşlarına girmiyor. Team Secret’ın bu kadrosunu Ekim’den bu yana takip ediyoruz, izliyoruz. Pick esnasında çok standart düşünen bir Team Secret yok öncelikle, zira Şangay turnuvasından örnek vermem gerekirse takımların çoğu oynadıkları maçta birbirlerini aratmayan pick’ler yaptıkları için oyunlar da hemen hemen aynı düzeyde fakat heyecanlı geçti. Bu mentaliteyi yıkan iki takım var: biri Evil Geniuses diğeri de Team Secret. Secret’ın ağır basmasının sebebi ise, pick esnasında düşünülen ve uygulanan stratejinin; oyunun her dakikasında değişebiliyor olması. Bunun en iyi örneğini grup maçlarında CDEC Gaming ile 3 maçta da ve Upper Bracket’ta OG karşısında rahatlıkla gördük.

secret at ananyang

Tabii ki sadece bunlar da değil. Oyuncuların bireysel yetenekleri de ön plana çıkıyor. w33, MISERY ve pieliedie. Özellikle de pieliedie üzerinde duracağım; pieliedie, bu turnuvada sadece iki defa Lion pick‘lemedi. Team Secret, pieliedie’ın Lion oynadığı maçların sadece iki tanesini kaybetti. Dolayısıyla aslında bu turnuvada support anlamında çok önemli bir destek sundu takımına.

Gelelim MISERY‘ye, o da bütün lane’lerdeki push anlamında inanılmaz destek sağladı takımına. Hatta bazı maçları da kuleleri push’laması sayesinde ve Team Secret’ın lane‘ini genişletmesinde çok önemli bir rol oynadı.

Puppey için diyebileceğim hiçbir şey yok. Çünkü Puppey’nin oyunculuğunun vizyonunu, analitik zekasını ve anlık strateji geliştirme becerisini anlatabilecek kelime haznem pek mevcut değil. Takımın en kilit oyuncusu olduğunu zaten bildiğimiz varsayıyorum. Puppey’siz Team Secret, “hayat ve bilgi” ilişkisi arasındaki boşluk gibi olur; biri olmadan diğeri olmaz.(Tamam, çok felsefi oldu burası.)

Team Secret’taki Kemal Sadıkoğlu Faktörü

38815-1434914501

Kemal Sadıkoğlu’nu, DotA topluluğunda bilmeyen, sanıyorum yok denilecek kadar azdır. Kemal Sadıkoğlu’nu oyuncular genelde iş adamı ve Team Secret’ın Direktör’ü olarak tanıyorlar. Fakat şunu da atlamamak gerekiyor ki, yukarıda da yazdığım gibi eğer bugün Team Secret, bu isminin hakkını veriyor ve turnuvalarda çeşitli başarılara imza atıyorsa bunun en büyük nedeni şüphesiz Kemal Sadıkoğlu’dur.

Kemal Sadıkoğlu eSpor’u ve DotA’yı nasıl görür?

eSpor’un her geçen gün daha da büyüdüğünü 2015 eSpor Market Raporu‘nda sizlere aktarmıştım. Buradaki rapordan da yola çıkarak, en fazla ödül havuzuna sahip oyunun DotA olduğunu söyleyebiliriz. Peki, eSpor ile tanışan Sadıkoğlu, neden DotA’yı seçti ve kendi takımını sıfırdan kurmadı? Bunun yanıtı da aslında sorumuzda gizli. Team Secret’ın arkasında herhangi bir sponsorun ve şirketin olmadığını biliyor idik. Böylelikle Sadıkoğlu, Secret’ın istediği desteği oyunculara verebilecekti.

Bu tür eSpor takımlarında en önemli problemler; sponsor bulmak veya bir şirket altında kurumsal olarak çalışmak. Sadıkoğlu, bu mentaliteyi kırıyor. Bir eSpor takımının sponsorları düşünmesini ve bu sebeplerle bağlantılı sorunlarla uğraşmasını istemiyor. Geçtiğimiz 2015 yılında The International’da Na’Vi’ye verdiği bir röportajda,  şunları söylüyor:

“Oyuncuların şirketler için çalışması yerine, şirketlerin oyuncuları desteklemek istedik.”

Bu bakış açısıyla yola çıkarsak, Sadıkoğlu; oyuncularının markalarla, ekipmanlarla, aslında onları meşgul edecek ve zamanlarıyla beraber enerjilerini de çalacak bu tip kurumsal işlerle uğraşmak yerine, oyuncuların en iyi bildiği şeyi: DotA oynamalarını gerektiğini savunuyor. Dolasıyıla Team Secret’ın “adı üstünde” en büyük gücü ve sırrı da Kemal Sadıkoğlu’nun bu mentalitesinden geliyor. Eğer sizler de Kemal Sadıkoğlu gibi bir Direktör’e sahip olursanız, eSpor’un neden bugün yaşadığını ve aslında bizim deyimimizle “kurtarıldığında” anlamış olursunuz.

Kemal Sadıkoğlu’nu Twitter‘dan ve Instagram‘dan takip edebilir, Facebook‘ta da beğenebilirsiniz.

İlerleyen aylarda hem Team Secret‘ı hem de diğer takımları yakından takip edeceğimiz nice turnuvalar gerçekleşecek.

Fakat şimdiden heyecanla beklediğimiz ilk turnuva ise The Manila Major!

Filipinler‘de Mall of Asia Arena’da gerçekleşecek turnuva; 7-12 Haziran‘da Metro Manila‘da, aynı anda raporları ve analizleriyle tabii ki Dijital Sporlar‘da!

Hayatınızdan DotA eksik olmasın ama mücadele ruhu sizinle olsun!