EA Games, canlı yayınındaki futbol yorumlarında Nazi işareti olarak bilinen “Sieg Heil” kullandığı için Marco van Basten’ı FIFA 20’den çıkardı.

Geçtiğimiz günlerde eski Hollandalı futbol oyuncusu Marco van Basten, Hollanda Fox Sports’ta canlı yayında yorum yapıyordu. Eski futbolcu yorum yaparken Nazi selamı olarak bilinen ve “zafere selam” anlamına gelen “Sieg Heil” tabirini kullanarak bir skandala imza attı.

Aldığı tepkilerin ardından 55 yaşındaki eski futbol oyuncusu, De Eretribune adlı televizyon programında Fox’un “aptalca ve uygunsuz” olduğunu belirttiği yorumu için özür diledi. Önceden üç kez Ballon d’Or ödülü kazanmış Van Basten, 7 Aralığa kadar kanaldan uzaklaştırma aldı. Olayın yaşandığı hafta aldığı maaşını Hollanda Savaş Belgeleri Enstitüsüne bağışladı.

EA ise yaşanan olay üstüne Van Basten’i FIFA 20’den çıkardı. Çıkarılmadan önce oyunda Ultimate Team’de herkesin imrendiği ikon öğeleri serisi vardı. Üç karttan oluşan seride kullanılan farklı fotoğraflar Van Basten’ın kariyerindeki farklı dönemleri simgeliyordu.

FIFA 20 yaptığı oyun içi bildirimde:

“Geçtiğimiz günlerde Marco van Basten tarafından yapılan yorumların farkındayız. Oyunumuzun tüm bölümlerinde eşitliğe ve ırk, din ve benzeri çeşitliliklere olan bağlığımızı korumakta kararlıyız. Bu nedenle Marco Van Basten ikon öğelerini tarafımızdan gelecek olan ikinci bir bildirime kadar paketlerden, KKG’lerden ve FUT Draft’ten kaldırıyoruz.” dedi.

Hala arama sonuçlarında çıkmasına karşın Van Basten’in ikon öğeleri artık Ultimate Team Müzeyade Evinde yer almıyor.

EA Games önceden de ırkçılık karşısındaki sert tavrını göstermiş bir şirket. Euro 2020’de Bulgaristan’da İngiliz oyunculara karşı yapılan ırkçı tacizin ardından FIFA 20 için #NoRoomForRacism isimli bir kampanya başlatmıştı.