Geçtiğïmiz hafta Counter-Strike: Global Offensive oyuncularına bir eSpor şenliği sunan ESL One Cologne dün yapılan final maçıyla tamamlandı. Asya, Avrupa ve Amerika’dan gelen takımların katılımlarıyla gerçekleştirilen turnuvada mücadele grup aşamasındaki 16 takım ile başladı. Bu turnuvada Katowice’daki kaybedenler basamağı yerine, onları ayrı bir grupta 3 takım olarak mücadeleye girdiğini gördük. Büyük finale Fnatic ve EnVyUs’ın mücadelesi damgasını vurdu ve kazanan Fnatic oldu.

A grubunda eski performansını mumla aratan NiP ilk galibiyetin ardından TSM ile grup birinciliği maçına çıktı. Bu maçta da 16-3 gibi önemli bir skorla kaybettiler. NiP yoluna kaybedenler basamağından devam ederken, TSM çeyrek final biletini kaptı. B grubu büyük bir sürprize sahne oldu. Birçok kişi grup finalinde EnVyUs – Kinguin karşılaşması beklerken Brezilya’dan gelen Luminosity’nin Kinguin’i elemesi birçok kişiyi şaşırttı. C grubunda turnuvanın favorisi Fnatic rahat geçen iki maçın ardından çeyrek finaldeki yerini aldı. D grubunda ise Virtus Pro’nun Cloud 9’a karşı aldığı galibiyet sonrası kendilerini çeyrek finale taşıdıklarını gördük.

20805466021_d934abc9bd_c

İlk günün ardından ikinci günde kaybeden takımlar kendi aralarında tekrar gruplandırıldı. Luminosity, Ninjas in Pyjamas, Kinguin ve Na’Vi’nin adlarını çeyrek finale yazdırmalarının ardından yaşanan hayal kırıklığı yaşanmadı da değil. Bu turnuvadan umutlu olan Cloud 9 ve zaman zaman güzel oyunlar sergileyen CLG’nin turnuvaya veda ettiğini gördük. EnVyUs ile kadrolarını karıştıran Titan da turnuvada varlık gösteremeden elenen takımlardan oldu.

Çeyrek finallerden itibaren karşılaşmalar 3 maç usulüyle oynandı. Grup aşamasında elenseler bile isimlerini çeyrek finale yazdırarak hayranlarını umutlandırsa da NiP, Virtus Pro karşısında 2-0 yenilmekten kurtulamadı. Aynı şekilde güçlü bir takım olduğu bilindiği halde Luminosity’e elenerek ne kadar tutarsız olduğunu gösteren Kinguin, çayrek finalde de Team SoloMid’in karşısında duramadı ve onlar da 2-0’lık skor ile veda ettiler. Sürpriz yaratan Luminosity ise talihsiz diyebileceğimiz biçimde Fnatic ile eşleşmek durumunda kaldı. İkinci maçı ortak götürebilmeyi başarsalar da 2-0’lık bir başka çeyrek final mağlubiyeti görmemizden alıkoyamadı bizi. Diğer çeyrek final mücadelesi ise Ukraynalı takım Na’Vi ile turnuvaya büyük umutlar ile gelen EnVyUs arasında gerçekleşti. 16-13 ve 16-10 ile iki haritayı da kazanmayı başaran EnVyUs yoluna devam eden taraf oldu.

20805522871_d22794ccca_c

İlk yarı final karşılaşmasında eşleşen takımlar EnVyUs ve TSM oldu. Üçüncü maça giden karşılaşmada EnVyUs Inferno’da aldığı 16-9’luk skor ile durumu 2-1 yapıp finale yükselen ilk takım oldu. İkinci yarı final karşılaşmasında eşleşen takımlar ise Virtus Pro ile Fnatic oldu. Virtus Pro’nun ilk haritasını aldığı maçta, ikinci haritada büyük bir üstünlük sağladı. 13-8’lik skor farkını yakalamış olsalar da Fnatic geri dönmeyi başarup haritayı 16-14‘lük skorla kazandı. Serinin üçüncü maçında ise PashaBiceps ve ekibi Virtus Pro istenilen oyunu sergileyemeyip yenilmekten kurtulamadılar.

Turnuvanın finali birçok kişinin tahmin ettiği üzere EnVyUs ile Fnatic arasında geçti. Fnatic’in son zamanlardaki güçlü performansı ve EnVyUs’ın kurduğu all-star takımı bu tahminleri yapmamızdaki başlıca nedenlerdi. EnVyUs, Dust 2 haritasında başarılı bir oyun sergilese de rakibinin bileğini bükemedi ve maç uzatmalarda devam etti. Arkasına rüzgarı alan Fnatic uzatmalarda round vermeden ilk haritadan galip ayrıldı. Taraftarlarını ilk haritada adeta çıldırtan EnVyUs, ikinci haritada da işleri yoluna sokamadı ve Cobblestone’u 16-7 kazanan Fnatic kupaya uzanan takım oldu.

20848056591_a71246a81f_c

Geçtiğimiz ESL One Katowice’da aldığı birincilikle beraber iki major turnuva kazanan ilk takım Fnatic olmuştu. ESL One Cologne ile bu sayıyı 3’e çıkaran Fnatic aynı zamanda art arda 2 major kazanan ilk takım unvanına da sahip oldu. Olofmeister, KRIMZ, flusha, JW ve pronax’tan oluşan takım bu senenin başından beri yükselen bir grafik çiziyor. Ağırlığını arenalara koyan takımın kazandığı major turnuvalar ile başarılarının şans olmadığını gösteriyorlar. Takım derecelendirmelerinde şu an Avrupa’nın ve Dünya’nın en iyi takımı olarak gösteriliyorlar. Bu takımın üzerinde bir baskı oluşturup onları hata yapmaya zorlayacak mı merak konusu, ama şu kesin birşey ki kazanılan round sayısını 16 yapmadan kimse Fnatic’i yenebileceğinden bahsetmemeli.

Bu arada ESL One Cologne sayesinde takımların güç durumlarını da net bir biçimde görmüş olduk. NiP düşünü durduramadı, TSM yükselişin ardından biraz duruldu. Kinguin her ne kadar birinci seviye bir takım olarak gösterilsede tutarsız bir takım oldukları ortada. Luminosity turnuvanın en piyango takımıydı ve güçlerinin olduğunu gösterdiler. Çeyrek finale hak kazandıkları için “Efsane” statüsü verildi ve bu onların bir sonraki turnuvada direk katılım biletleri olacak. Şimdi sıradaki major turnuvaya kadar bekleyip takımların gelişimlerini izlemeyeceğiz. Tabi ki birçok kişinin aklında ki sorular okuyor gibiyim. Bu Fnatic’e birisi dur diyebilecek mi?

Görseller: flicker.com/eslphotos