17 yaşındaki Koreli oyuncu Geguri, Kore’nin önde gelen Overwatch takımlarına karşı Nexus Cup’ta, takım arkadaşlarını Zarya oynayışıyla zafere götürmesinin ardından ünlendi. Geguri’nin bu kahramanla kazanma oranı 423 oyunda %80.1. Team Artisan’ı turnuvada sonraki karşılaşmalara taşımaya başlamasının ardından rakipleri, Geguri’yi hile kullanmakla suçlamaya başladı. Hatta iki profesyonel oyuncu, Geguri eğer hile yapmadan bu şekilde oynuyorsa oyunu bırakacaklarına yemin ettiler.
Sonrasındaysa Blizzard Kore ve Koreli profesyonel oyuncu sitesi Inven; Geguri’ye sahnede, fare ve klavyesi kamera ile izlenirken oynayıp, hakkındaki suçlamaları temizleme şansı tanıdı:

Video bize Geguri‘nin özellikle Zarya’nın alternatif ateşini kullanıp, düşman takımına yüksek hasarlar verdiği sıradaki marifetli oynayışı hakkında fikir veriyor.
Genç oyuncu canlı yayında, bu kadar insan ondan şüphelenirken mücadele etmenin zorlukları konusunda tartışırken ağladı. Bazıları onu öldürmekle tehdit etmeye kadar ileri gitmişlerdi.
Söylemeye gerek yok ama o iki profesyonel oyuncu oyunu bırakmış durumda.
Onu suçlayanların en tahrip edici olduğunu düşündükleri video işte bu. 23. saniyede, Geguri daireler çizerken ekranı 4 kez hareket ediyor. Bu sırada açıklanamaz şekilde her hareketinde takım arkadaşlarını hedef alıyor:

https://youtu.be/xDbPp5JFQX8
Herhangi iyi bir oyuncunun kamera görüntüsü üzerinden ayrıntılı şekilde geçecek olursanız, bu tarz hareketler tabi ki bulacaksınızdır. Counter-Strike anti-hile mücadelesi boyunca, insanların rastgele hareketlerle duvar arkasındaki takım arkadaşlarını hedefledikleri görüntüler oldukça yaygındı. Bir video kaydını incelemek için saatleriniz olduğu takdirde, bağlam içerisinde şüpheli görünen bir hareket bulmanız kaçınılmaz.

Sözü geçen durumdaysa Geguri’nin faresini daire çizerken 4 kez hareket ettirerek takım arkadaşlarına ya da yakındaki düşmanlara göz attığı bariz bir şekilde görülebiliyor. Anlaşılan o ki bu kez takım arkadaşlarına çok yakın hareket sergilemiş. Bu durum takım arkadaşlarına kalkan sağlayabilen Zarya’yla bile takımdakilere nişan robotuyla kitlenmenin şüpheli sonuçları olacağını reddeder halde.
Sonuç ne olursa olsun bu tartışmalar, Overwatch gibi e-sporun peşinde olan shooter oyununda anti-hilenin ne kadar önemli olduğuna bir diğer örnek. Geguri hile suçlamalarıyla karşılaşan ilk yüksek yetenekli oyuncu olmadığı gibi, son da olmayacak.

Geguri’nin durumu Reddit üzerinde oynayışları hakkında popüler hile suçlamalarına neden olan videolara sahip EnVyUs’ın Timo “Taimou” Kettunen’i ve Cloud9’ın Lane “Surefour” Roberts’ın durumunu yansıtıyor. Ancak Blizzard’ın Geguri’ye yaptığı gibi bu oyuncular için herhangi bir temize çıkarma eylemi sergilemeyişi bizi daha önceleri Blizzard’ın hileye kesinlikle tahammül etmediği ancak “bazı oyuncuların FPS oyunlarında gerçekten iyi olduklarını” vurguladığı muhabbete yönlendiriyor.

Özellikle Overwatch gibi FPS oyunlarına alışık olmayan kitleye bile çekici gelen bir oyunda yüksek yetenekli oyuncuların becerileri insan üstü görünebilir. Bu Overwatch’ın mükemmel olmayan seyirci araçları kullanıldığında ya da “Karşılaşmanın Hareketi” görüntülendiği takdirde daha da olağanüstü görünebilir. Çünkü Blizzard’ın da daha önceden belirttiği gibi “Karşılaşmanın Hareketi” görüntüsü oynayan kişiye nazaran, maç sonu yayınlandığında daha yavaş bir şekilde belirebiliyor.

“Surefour” Mayıs ayında takımına Esports Arena’daki 15.000$ değerindeki Agents Rising etkinliğinde kazanmaları için yardımda bulunduğundan beridir performansını yükseltmek adına katıldığı yüksek odak gerektiren bir çalışma içerisinde. “Taimou” ise beş takım arkadaşıyla beraber eğitim adına Kore’nin dışında, Amerika’daki ilk Overwatch oyun evine taşındı. İkilinin şu günlerde herhangi bir hile yaptığına inanmak açıkçası zor.

Ama bu onların hakkındaki dedikoduların durmasına sebep olmadı. Ve gelecekte bundan sonraki oyuncuları da kurtarmayacağı belli. Geguri’nin hikayesi hepimizi mutlu edecek cinsten. Yeteneğinden ve zorluklar karşısında sergilediği çözümden etkilenmiş çokça hayrana sahip yetenekli bir oyuncu. Fakat hile kullanmak hala rekabetçi durumlarda ortaya çıkacağı belli bir şüphe, ta ki bizler daha çok canlı rekabet görene değin.

Kaynak: http://www.dailydot.com/esports/overwatch-geguri-cheat-accusations/