Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC)’nin Esports Observer’a yaptığı açıklamada eski NBA oyuncusu Rick Fox’un, Lozan’da yapılacak olan Esports Forum’un oturum başkanlığını üstleneceğini söylendi.

Boston Celtics ve LA Lakers’da oynayan emekli basketbolcu Fox, aslında espora uzak bir isim değil. 2015 yılında kurduğu ve vitrin olarak da oğlunu kullandığı Echo Fox ve Twin Galaxies adında iki espor markası mevcut.

IOC, 21 Temmuz tarihinde, Uluslararası Spor Federasyonları Birliği’yle (GAISF) İsviçre’nin Lozan kentinde düzenleyeceği Esports Forum’la ilgili bilgiler de verdi.

Esports Observer’a konuşan IOC spor müdürü Kit McConnell, forumun asıl amacının esporu Olimpiyat Oyunları’na dahil edip madalya verebilen bir oyun haline getirmek olmadığını, sadece bu iki topluluğu bir araya getirmek olduğunu söyledi.

Yine de 2024 yılında Paris’te oynanacak olan Olimpiyat Oyunları’na esporun dahil olması da uzak bir ihtimal değil. IOC 2019 yılında yapacağı senelik toplantısında oyunun programını açıklayacağını duyurdu.

IOC dünyanın dört bir köşesindeki çeşitli espor federasyonlarını da forumuna davet etti. Bunların başını Asya Elektronik Spor Federasyonu (AESF) başkanı ve Hong Kong Olimpiyat Komitesi ve Spor Federasyonu başkan yardımcısı Kenneth Fok çekiyor. AESF, bu ağustos ayında Jakarta-Palembang Asya Oyunları’nda, Asya Olimpiyat Konseyi’yle (OCA) birlikte bir espor turnuvası düzenleyecek. Espor, 2022 yılında Hangzhou’da düzenlenecek Asya Oyunları’nda madalya verecek bir oyun olacak.

21’i Asya’da olmak üzere 48 ülkeyi temsil ettiğini iddia eden Güney Kore merkezli Uluslararası Espor Federasyonu da (IESF) foruma katılacak temsilcilerini seçmekle meşgul. İngiliz Espor Birliği kurucusu Chester King ve Almanya Espor Federasyonu (ESBD) başkanı Hang Jangnow da foruma katılacaklarını söylediler.

Daha önceden katılacağı onaylanan isimler ise şöyle; Riot Games CEO’su Nicolo Laurent, Blizzard Entertainment başkanı Mike Morhaime, ESL CEO’su Ralf Reichert, Twitch Espor Başkanı Justin Dellario, BITKRAFT Esports Ventures kurucu ortağı Jens Hilgers, Intel başkan yardımcısı John Bonini ve Esports Observer CEO’su Chris Hana. Aynı zamanda Fortnite’ın yapımcı firması Epic Games’ten bir temsilci de forumdaki konuşmacılar arasında bulunuyor. 2014 yılında 7,75 milyar dolar ödeyerek Olimpiyat Oyunları’nın Amerika’daki yayın haklarını 2032 yılına kadar kiralayan NBC Sports kanalı ise NBC Sports Ventures başkan yardımcısı Rob Simmelkjaer’i foruma temsilci olarak gönderecek.

IOC/GAISF espor forumu, espor endüstrisindeki pek çok başlığa değinecek; yönetim, basın/yayın ve yatırım. Rekabetçi video oyunları ve geleneksel sporlar arasındaki en önemli ayırıcı etmenlerden biri olan fikri mülkiyet hakları sorulduğunda ise McConnell, esporun ticari tanıtım modeli düşünüldüğünde IOC’nin tüm espor ekosistemini tanımlayacak tek bir temas noktasını benimsemeyeceğini söyledi. Devamında ise şunları söyledi:

“Geleneksel spordan çok farklı olan espor endüstrisini ve çalışma şeklini oldukça iyi idrak etmi̇ş bulunuyoruz. Yapısıyla, ti̇cari̇ haklarıyla ve bi̇rli̇kte çalışma gerekliliğiyle İlgi̇li̇ konuları bugün konuşabi̇li̇yor olmamız gerçekten çok önemli̇”

Video oyunlarındaki şiddet, tekrar IOC’nin gündem maddelerinden birini oluşturacak. Başkan Thomas Bach’ın pek çok kez tekrarladığı üzere Olimpiyat Oyunları, şiddet içeren ve şiddeti ya da öldürmeyi iyi bir şeymiş gibi lanse eden oyunların, Olimpiyat Oyunları’na dahil edilmemesi gerektiğini söyledi. McConnell de şiddeti güçlü bir şekilde yansıtan oyunların, Olimpiyat Oyunları’nın bir parçası olmayacağının altını çizdi. Oyun dilinde sık kullanılan “double kill” ya da “killing spree” gibi tabirlerin kullanılıp kullanılmayacağı da forumda konuşulacak konular arasında.