Irak parlamentosu içerisinde Fortnite ve PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS (PUBG) gibi popüler battle royalelerin de yer aldığı şiddet içeren video oyunlarını yasaklama kararı aldı.

Reuters’in raporuna göre meclisin aldığı karar “bazı oyunların Irak toplumunun sağlığı kültürü ve güvenliğinin yanı sıra çocukların ve gençlerin toplumsal ve etik değerleri üzerinde negatif etki yaratması”na dayandırılıyor.

Irak hükümeti bu şiddet içeren oyunlara erişimi engelleyerek finansal işlemler yapılmasının da önüne geçecek. Başka hangi oyunların yasaklanacağı veya hükümetin hangi oyunların yasaklanacağına nasıl karar vereceği şimdilik belirsiz.

Karar meclisten onay almadan önce Şii dini lider Mukteda es-Sadr Iraklı gençlerin PUBG oynamaya son vermesini ve gençleri bağımlı hale getirdiğini dile getirmiş, oyunun yasaklanması gerektiği konusunda baskı uygulamıştı. Reuters’ın haberine göre “PUBG’de bir iki kişi öldürünce kazancınız ne olacak? Zeka oyunu veya size doğru savaşmanın yolunu gösteren askeri bir oyun değil” şeklinde açıklamada bulunmuştu.

Ülke, 2014-2017 yılları arasında geçen Irak Sivil Savaşı boyunca gruplar arasında şiddete maruz kalmıştı. 2018’de ilk seçimlerin gerçekleştiği Irak’ta parlamentonun bu karardan önce geçirdiği tek kanun federal bütçe ile ilgiliydi.