Espor, video oyun kalitesi ve oyun tecrübelerini paylaşmak, NVIDIA’nin başarısını etkileyen faktörler. Bu üç kilit noktayı oldukça iyi uygulayan NVIDIA (NASDAQ:NVDA), geçtiğimiz çeyrekte kâr oranını yüzde 25 arttırmayı başardı.
NVIDIA sadece oyun sektöründe bulunmasa da, en büyük ölçekli işi oyun sektöründen oluşuyor. Üçüncü çeyrekte NVIDIA gelirinin yüzde 59.1’ini oyun sektörü oluşturuyor. Peki, NVIDIA’nin bu başarısının arkasında olan üç kilit nokta, tam olarak ne?
1. Espor’un Popülerliğinden Faydalanmak
Şirket CEO’su Jensen Huang‘ın görüşleri tam olarak şöyle: “Bizim işimizi yürütmemizi sağlayan birkaç şey var. Biliyorsunuz ki Espor çok canlı bir ortam. Espor’un temelinde ise kazanmak isteyen insanlar ve daha iyi ekipman yatıyor. Beklentilerindeki gecikme süresi oldukça az ve daha fazla performans, daha az gecikme demek. Bu da onların ellerinden gelen en kısa sürede tepki vermelerini sağlıyor.”
NVIDIA CFO’su Colette Kress‘in paylaştığı istatistikler ise, Espor’un gücünü gözler önüne seriyor.
- NVIDIA’nın GeForce’u, 4 uluslararası maçlarda ve bütün üst düzey espor turnuvalarında en çok kullanılan grafik kartı oldu.
- Espor artık yeni nesil arasında Amerika’nın en büyük zaman geçirgeci beyzbol kadar popüler.
- İnsanlar, oyun içeriğini, HBO, Netflix, ESPN ve Hulu’nun toplamından daha fazla izliyorlar.
2. Video Oyun Kalitesini Yükseltmek
“Bizim için ikinci önemli nokta…içeriğin kalitesi. Eğer Call of Duty, Destiny 2 veya PUBG’ye bakarsanız, içerik harika görünüyor. Video oyunlarıyla ilgili özel olan bir şey ise, içeriğin kalitesini ve ürünün değerini tam anlamıyla değerlendirmek için, iyi bir ekipmana sahip olmanız gerekmesi. AAA oyunlar yıl sonunda ortaya çıktığında, sürücülerimiz bunlara adapte ediliyor.”
Huang’ın bu düşünceleri oldukça geçerli. Video oyunlarının gün geçtikçe daha fazla kişiye ulaştığını da düşünürsek, bu kişilerin çoğunluğu video oyunlarından maksimum zevki almak isteyecektir. Bu yüzden en iyi grafik kartı olduğunu düşündüğü şeyi – NVIDIA GeForce kartlarını alacaklar.
NVIDIA’nın buradaki çabası ise rakibi Advanced Micro Devices, veya oyuncular tarafından bilinen adı ile AMD karşısında iyi bir ivme kazanmasını sağlıyor. Üçüncü çeyrekte NVIDIA masaüstü GPU’da pazarın yüzde 70.9’unu tutarken, AMD’nin oranı ise 29.1’de kaldı.
3. Video Oyun Tecrübelerini Aktarmak
“Ve bunun son aşaması. İnsanlar. Sosyallik artık oyunculuğun dinamik ve büyümeye devam eden bir parçası. İnsanlar bu video oyunlarının güzel olduğunu anlayıp bunu paylaşmak istiyor. Eriştikleri seviyeyi göstermek, oyundaki muhteşem grafiklerin resmini çekmek istiyorlar. Biz de, Ansel, dünyanın ilk oyun-içi sanal gerçekliği ve dijital kamerası sayesinde, resimler çekip insanlarla paylaşabiliyoruz.”
Bu büyüme oranları oyuncu olmayan birçok kişiyi şaşırtabilir. İyi olan kısım şu ki, NVIDIA’nın yatırımcıları da bu paylaşım kültüründen ciddi kazanç elde ediyorlar. Gençler bu politikaya sadece destek olmuyor, aynı zamanda saygı duyuyor.