Newzoo, 2019 Küresel Espor Piyasa Raporu‘nu bugün yayınladı. Rapor, küresel ve bölgesel espor ekonomisine derinlemesine bir bakış sunmanın yanı sıra gelecek trendler, izleyiciler, markalar ve gelir akışları konusunda potansiyel ve gerçekçi bir yaklaşımda bulunuyor.

2019: 1 Milyar Doları Geride Bırakan Espor Piyasası için Önemli Bir Yıl

2019 yılı ilk kez milyar dolar gelir seviyesini geçen küresel espor piyasası için önemli bir dönüm noktası. Gelirler 2019’da önceki yılın aynı dönemine göre %26,7’lik bir büyüme gösterek 1,1 milyar $’a ulaşacak. Tüm piyasanın (897,2 milyon $) yaklaşık %82’si piyasa içi ve dışı marka yatırımlarından (medya hakları, reklam ve sponsorluk) gelecek. 2019 yılında dünya çapında en çok kar getiren bağımsız gelir akışı olan sponsorluklar 456,7 milyon $ gelir üretiyor. En hızlı büyüyen espor gelir akışı açık ara farkla medya hakları. Raporun tamamında sponsorlukları, medya haklarını, reklamları ve daha fazlasını etkileyen küresel trendler hakkında ayrıntılı bir yaklaşım mevcut.

“Espor kitlesindeki etkileyici büyüme doğrudan geleneksel medyadan bağımsız cazip izleyici deneyimiyle alakalı” diyor Newzoo CEO’su Peter Warman. “Birçok ligin ve turnuvanın artık kendine ait büyük bir kitlesi mevcut, bu yüzden şirketler doğrudan Espor Hayranlarından gelir elde edecek adımlar atıyor. Bu adımlar geçen yıl atılmaya başladığından dolayı piyasa, erken öğrendiklerinden sürekli olarak genişlemeyi sürdürüyor. Sonuç; 2019 espor için ilk milyar dolarlık yıl olacak, piyasası da tüm diğer endüstrilerden markaları çekmeye devam edecek.”

Küresel Espor İzleyici Sayısı Bu Yıl Toplamda 453,8 Milyonu Görecek

Küresel espor izleyici sayısı 2019’da dünya çapında 453,8 milyona ulaşarak önceki yılın aynı dönemine göre %15’lik bir büyüme gerçekleştirecek. Bu kitlenin 201.2 milyonu Espor Hayranlarından (önceki yılın aynı dönemine %16,3’lük büyüme), 252,6 milyonu ise Ara Sıra İzleyenlerden (önceki yılın aynı dönemine %14,0’lık büyüme) oluşacak. Espor piyasasının olgunlaşmaya ve yerel etkinliklerin, liglerin ve medya hakları anlaşmalarının artmaya devam edeceği için 2022’ye kadar hayran başına ortalama gelirin 6,02 $’a ulaşmasını bekliyoruz.

Esporun Geleceği ve Gelir Potansiyeli

Espor piyasası, yeniliklere devam ettiği ve yatırımlara açık olduğu için gelecek yıllarda büyümeye devam edecek, bu yüzden özellikle piyasa dışı markalar önemli bir fırsat oluşturuyor. Birçok marka çoktan piyasanın içindeyken veya piyasaya adımını yeni yeni atarken piyasada hiç yer almamış markalar da yapacakları yatırımlara hazırlık yapıyor. Dijital yayıncılar ve TV medya şirketleri espor içeriği için rekabet etmeye çoktan başladı. Bu rekabetin boyutu yatırıma doğrudan etkide bulunacağı için medya haklarının büyümesine büyük katkıda bulunacak. Büyük gelir potensiyeli olan diğer gelişmelerin arasında espor franchising, yeni içerik formatları ve premium passler, mobil oyunculuğun başarısı, takımların karlılığı ve profesyonellere ve yayıncılara marka olarak bakmanın başarısı yer alıyor.

Mevcut gidişatta espor piyasasının 2022’de 1.8 milyar $’a ulaşmasını bekliyoruz. Bu faktörlerden herhangi birinin ivme kazandığı takdirde daha iyimser bir senaryoda gelirler 3,2 milyar $’a ulaşabilir.

Çin Batı Avrupa’nın Gelirlerini Geride Bırakıyor

Çin, gelirlerde ikinci büyük bölge olarak 2019’da 210,3 milyon $ gelir üreterek Batı Avrupa’yı geride bırakacak. Sıradan oyunlar dahil olmak üzere mobil espora gittikçe artan rağbet göze çarpıyor. Ancak Çin’deki oyun lisanslarında son zamanlarda gerçekleşen durgunluk Çinli oyuncuları yeni espor oyunlarına itecek. Piyasada özellikle Battle Royale türünde ve mobil oyunlarda öncekine önce göre çok daha az yeni isim duyulmakta. Buna rağmen espor Çin için oldukça önemli bir konuma geldi. Chongqing, Xi’an, ve Hangzhou gibi büyük şehirler esporun yeni merkezi olmak için rekabet içinde.

Kuzey Amerika, gelirlerini 409,1 milyon $’a çıkararak tekrardan en büyük espor piyasası olacak. 2022’e kadar güçlü bir büyüme göstererek 691,1 milyon $’a ulaşacak. Kuzey Amerika’nın 2019 espor gelirlerinin en büyük kısmı sponsorluklardan (196,2 milyon $) oluşacak. Bu esnada medya hakları, büyümeye en büyük katkıda bulunan olarak bölgenin en hızlı büyüyen ve ikinci büyük espor gelir akışı olarak kalacak. Kuzey Amerika’daki 23,9 milyon Espor Hayranı, bu yıl hayran başına 17,13 $ gelir sağlayarak diğer tüm bölgeleri geride bırakacak.

Newzoo’nun Küresel Espor Piyasa Raporu

Tam raporun içerisinde her bölgenin gelirini ve tahmini izleyici sayısını ayrıntılı açıklamalarla bulabilirsiniz. Ayrıca raporun içerisinde her bölgenin gelişimi, demografik açılımlar, en önemli etkinlikler ve markalar, espor ticaretini şekillendiren ve bozan önemli trendlerle ilgili bilgiler de yer alıyor.

Buraya tıklayarak raporun kapsamı ve metodolojisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.