Overwatch League ufak ufak ortaya çıkmaya başlarken, bir finansal araştırma firması tarafından yapılan analizler, ligin Activision Blizzard (ATVI) ekibine 2 yıl içerisinde büyük kazançlar sağlayabileceğini iddia ediyor.

Yatırım üzerine uzmanlaşmış finansal servisler sunan Morgan Stanley isimli firma, Activision Blizzard’ın diğer seçeneklere göre daha değerli bir gelecek gösterdiğine inanıyor. Araştırma genel olarak espor kısmına ve Overwatch League sayesinde gelebilecek olan potansiyel kazançlar üzerine odaklanıyor.

Morgan Stanley tarafından öngörülen en optimistik seçenek, Overwatch League’in 100 milyon dolar kazanç sağlayabileceğini söylüyor. Ayrıca lisans ve pazarlama, sponsorluklar, pazara sunulan ürünler ve satılan biletleri de hesaba kattığımızda, bu kazancın daha da fazla olacağını belirtiyor. Bu senaryo gerçekleşirse, ATVI hisseleri dikkate değer bir artış veya düşüş göstermeyecek. Bunun sebebi ise, takım sahipleri ile paylaşılacak kazanç ve ligin masrafları olarak belirtiliyor.

Fakat “Boğa Durumu” adını verdikleri senaryoda oldukça büyük bir büyüme oranı dikkat çekiyor. 2019 yılında Overwatch League’in WWE organizasyonu kadar büyük olması ve 720 milyon dolarlık bir kazanç sağlaması bekleniyor. Bu miktar Major League Soccer‘dan %20 daha fazla. Yine yatırımlar üzerine çalışan bir site olan Seeking Alpha, daha önce yayınladığı bir makalede bu durumun tam aksini iddia etmiş, yatırımcılara acele etmemelerini önermişti. Fakat, Activision’ın yeni yaptığı açıklamaların ardından, yayınlanan bir makale ile pazar stabilizetisini sağlamayı başardıklarını ve oyun endüstrisi içerisinde yükselen bir kazanç sağlayabileceklerini de belirttiler.

Peki bu öngörülen senaryoya ulaşmak için Overwatch’un yapması gereken şey ne? Morgan Stanley tarafından yapılan bir kaç farklı öneri bulunuyor. Öncelikle, mücadele eden takım sayısını 16’dan 32’ye yükseltmek gerekli. İzleyici sayısı ne kadar fazla olursa, izleyiciler üzerinden kazanılan para da o kadar fazla olur. Overwatch, 8 ay içerisinde dikkate değer bir büyüme göstererek, 25 milyon kullanıcıya ulaşmayı başarmış olsa bile, izleyici sayısı konusu farklı bir açıdan incelenmeli. Yine de, Hearthstone ile birlikte, Twitch üzerinden yayını yapılan ilk 5-10 oyun arasında sabit kalmayı başardığını düşünürsek, Blizzard’ın şimdiden izleyicilerin ilgisini üstünde tuttuğu bir gerçek.

Asıl mücadele, Overwatch League maçlarını tüm izleyicilere sunabilmek olacak. Eğer Blizzard yaptığı çalışmalar sayesinde lig maçlarını ilgi çekici bir hale getirip, şu anda espor ile alakası olmayan izleyicileri de kendine çekmeyi başarırsa, “Boğa Durumu” isimli senaryo gerçeğe dönüşecektir. Şu anda League of Legends playoff maçlarının izleyicilerinin sayısı, aylık oyuncu sayısının %40’lık bir kısmına eşit. Fakat Overwatch bu oranı yükseltmek zorunda. Tahmini 7.7 milyon izleyiciye ulaşacağı düşünülen oyun, Overwatch League playoff maçlarında 12 milyon izleyiciye ulaşabilirse, istenen rakama ulaşılıyor.

Tabi ki firmanın yaptığı analizlerin gerçeğe dönüşmesi, Activision Blizzard’ın atacağı adımlara bağlı. Eğer gerekli şartları yerine getirebilir ve Overwatch League maçlarının espor ile ilgilenmeyen kitlelere de ulaşmasını sağlarlarsa, ciddi bir başarı elde edebilirler. İzleyici odaklı spor dallarında en önemli olan şey, kitlelerin ilgisini çekebilmektir. Blizzard büyük rakamlar ile başlıyor ve oldukça fazla insana ulaşmaya çalışıyor. Büyük spor takımları da böyle bir etkinliğin parçası olma fırsatını geri tepmeyecektir. Bu yüzden, Overwatch League’in başarı şansı oldukça yüksek gözüküyor.