Geçtiğimiz günlerde kurulan ve Kuzey Amerika’daki 7 takımın bir araya gelmesi ile kurulmuş olan Professional Esports Association (PEA)’un amacı, elektronik sporların NBA’i haline gelmek.

Bu sene kurulan WESA’dan sonra bu tarz organizasyonların ikincisi olan PEA, Kuzey Amerika takımlarından CLG, TSM, Cloud9, Liquid, Immortals, NRG ve compLeity tarafından bugün açıklandı. Organizasyonu eşsiz kılan özelliklerinden biri ise, bu oluşumun %50’sine oyuncular, kalanına ise takım yöneticileri sahip olacak. Ayrıca bu organizasyon yayıncıları da unutmayacak. Oyuncular gibi onlar da pay sahibi olacak.

Oyuncuların temsilcilerinin de içinde bulunacağı bir Kurallar Komisyonu kurulacak ve bu ekip turnuvaların formatlarına, kurallarına ve ödül havuzunun dağılımına karar verecek. Oluşturulacak olan İhtilaf Komisyonu ile de oyuncuların sıkıntıları ve problemleri ile uğraşacak.

PEA’nın yapacağı ilk organizasyon ise 1 milyon $ ödüllü ve 10 hafta sürecek olan lig olacak. Bu ligin ilk sezonunda ise takımlara $500 bin dolar dağıtılacak.

Organizasyonun temsilcilerinden olan Jason Katz bu organizasyonun neden kurulduğu ve takım oyuncuları ile takım sahipleri arasındaki ilişki hakkında şunları söyledi:

“PEA esporda yeni bir şeyi temsil etmek için geliyor, önde gelen takımların oluşturduğu ve takım oyuncuların söz sahip olduğu bir birlik olacak. Sürgelen bütün spor liglerinin temeli buna dayanıyor, ancak bu espor için yeni bir şey. Bu oluşumla birlikte, oyuncular için, medya için, sponsorlar için ve topluluk için sağlıklı ve stabil bir ortam oluşturabileceğiz.”

Cloud9 CEO’su Jack Etienne ise: “Bu espordaki ‘vahşi batı’ günlerini sona erdirecek. Oyuncular ve topluluk artık kararlılık ve güvenilebilirlik istiyor. Bugüne kadar olan liglerde takımlar katılıp ayrılıyordu ve bu ligler uzun soluklu olamıyordu. PEA ile birlikte artık takımlar birbirlerine uzun süreli bir birliktelik sözü veriyor.” dedi.

“Artık düzenlenen organizasyonların, ödülleri ve stratejik kararları oyuncularla birlikte almasının zamanı geldi. Takımların bunu yapmasının en güzel yolu ise takımların bir araya gelip bunu yapması olacağını düşündük. Bu işi yapmayı gerçekten seven yöneticiler ve oyuncuların artık omuz omuza verip bunu PEA çatısı altında yapması ise bunun en güzel yolu.” cümleleri ise TSM CEO’su Andy Dinh’in bu oluşum hakkındaki düşünceleri oldu.

“Yayıncı firmalar ve turnuva organizatörleri karlarını oyuncular ve takımlarla paylaşmıyordu. Bu esporun potansiyeline ulaşmasının önünde büyük bir engel teşkil ediyordu. Biz bu birliktelik ile bunu ortadan kaldırmayı hedefledik.” diye ekledi Team Liquid CEO’su Steve Arhancet.