Yakın zamandaki akıllı telefon satışları ya da “nakliye edilen cihazlar” akıllı telefon pazarında düşüşe işaret ediyor. Ancak tüketici kısmında bu manzara çok daha farklı ve olumlu. Newzoo’nun akıllı telefon kullanımını takibe dayalı çözümü, 12 aydan kısa sürede 270 milyon akıllı telefonun daha dünyada kullanıma girdiğini gösteriyor ve bu durum toplam sayıyı Temmuz 2019 itibariyle 3.6 milyar akıllı telefona yükseltiyor – yıldan yıla değişime bakarsak bu %8 büyüme demek.
Nakliye ve kullanım verileri arasındaki bu farklılığın açık bir sebebi var: Bazı akıllı telefon modellerinin daha uzun ömürlü olması. İster amiral ürün olsun ister ekonomik ürün, modeller arasındaki gelişim şu anda artış halinde ve tüketiciler akıllı telefonlar ile telekomünikasyon teknolojileri için gelecek yeni büyük değişimi beklemekteler.
Öngörülen nakliye ve satış verileri, akıllı telefon pazarı için geleneksel ölçekler olarak baz alınıyor ve bu da akıllı telefon üreticilerinin finansal performans ve pazar payı konusundaki durumunu takip etmek açısından mantıklı bir gösterge. Ama mobil tüketicilere doğrudan temas eden firmalar – yazılım geliştiricileri, oyun yayımcıları ve benzeri – için kullanım verileri asıl mesele. Ne de olsa tüketiciler telefonlarını çok daha nadiren yükseltiyorlar ve bu durum nakliye verileriyle kullanım verileri arasındaki uçurumu iyiden iyiye genişletiyor. Nakliye edilen birimler üzerindeki veri artık toplam erişilebilir pazar ve en bilinen cihaz özelliklerine sahip uygulamalara uyumlu uygulamaların yerelleştirmeleri için daha da kullanışsız bir ölçek.
Hindistan, Endonezya ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerdeki ortalama cihaz spesifikasyonları ile Amerika ve Çin gibi olgunlaşmış pazarlarda bulunanlar birbirinden çok ayrı. O yüzden yazılım geliştirmeye yönelik olarak “her yola gelen” bir yaklaşım mümkün değil. Bu sebeple, geçtiğimiz yıl bazı firmalar oyunlarının ve uygulamalarının “Lite” (hafif) versiyonlarını piyasaya sürdüler.
Bunun örnekleri PUBG MOBILE LITE, Uber Lite, Booking.com Lite olarak görülüyor. Bunun dışında sosyal medya uygulamaları ve iletişim uygulamalarında Facebook ve Skype gibi bilinen isimler yıllardır Lite sürümlerini bulunduruyorlar. Sonuçlar karışık görünse de, maddi yatırımda bulunan mobil kullanıcılar bu ülkelerde artış halinde – bu da demek oluyor ki bu pazarlara yüklenmek ve oralarda en çok kullanılan cihazları takip etmek birçok firmanın gelecekteki büyümesi için artan bir biçimde önem kazanıyor.
Kullanım verilerinin önemine ışık tutmak adına Battle Royale türündeki bazı anahtar mobil uygulamalara bir göz atacağız, zira Battle Royale dünya çapında aniden en popüler hale gelen oyun türü oldu. BR oyunları bant genişliği ve mobil cihaz gereksinimleri konusunda nispeten maliyetliler, ama bu demek değil ki bu uygulamalar büyüyen pazarlara erişemeyecek.
Bu yazıda özellikle PUBG MOBILE’ın Android’e nasıl açıldığına ışık tutacağız.
—PUBG, Fortnite’a Göre 750 Milyon Daha Fazla Cihazda Oynanabiliyor—
Bir yıllık betanın ardından PUBG MOBILE LITE 2019 Ağustos ayında kapılarını açtı ve Güneydoğu Asya, MENA ve Latin Amerika’da piyasaya çıktı. O tarihten bu yana, kullanıcılar Android platformunda PUBG MOBILE LITE’ı 60 milyonun üzerinde indirdiler. Bu rakamlarda Hindistan %54 ve Brezilya %14 paya sahip. Ancak Brezilya PUBG MOBILE LITE’ın en çok hasılat payına sahip.
Android’deki Lite sürümün sistem gereksinimleri orijinal PUBG MOBILE’dan daha da düşük. Örneğin kapladığı yer Lite sürümde 600MB civarıyken standart sürümde 2GB civarı. Bunun dışında Orijinal sürüm 2GB RAM ihtiyacıyla listelenirken PUBG MOBILE LITE 1GB çizgisinde.
Buna karşılık Epic Games’in Fortnite oyunu daha ziyade olgunlaşmış olan Batı pazarında daha baskın. iOS platformunda iOS11 ve iPhone 6 ya da üzeri gereksinimlere sahip olan oyuna baktığımızda Amerika ve diğer Batı pazarlarında iPhone ve iPad sahibi olan çoğu kişi oyunu oynayabiliyor. Bu ayrıca indirme sayısı bazındaki en büyük pazarlarda da kendini gösteriyor: Amerika, İngiltere ve Fransa. Fortnite ayrıca Android’de de yüksek gereksinimlere sahip, en az 3GB RAM ve 8.1 Android sürümü şart.
Bu farkın toplam erişilebilir pazarda ne anlama geldiğini söyleyecek olursak, Fortnite’a kıyasla 750 milyon daha fazla Android cihaz PUBG MOBILE çalıştırabiliyor. Aşağıda göreceğiniz tablo da bu gereksinimleri ve pazar paylarını mobil Battle Royale oyunlarına göre olan dağılımları açısından detaylı biçimde ortaya koyuyor.
Yukarıda görüldüğü üzere, dünyadaki aktif Android cihazlarının %98.0‘lık kısmı PUBG MOBILE LITE’ı, %85.9‘luk kısmı ise standard PUBG MOBILE’ı çalıştırabiliyor. Buna karşılık Fortnite’ın oranı %59.3 olarak görülüyor. Fortnite’ın işletim sistemi gereksinimi ise 3GB RAM ihtiyacından daha kısıtlayıcı bir faktör. Oyun açık şekilde olgun (Batı) pazarlarını hedefliyor. Bu ülkeler ayrıca mobil oyunlara para yatıran tüketicinin çoğunlukta olmasıyla da biliniyor. Ancak PUBG MOBILE LITE’ın en büyük pazarları büyümeye devam ediyor, para yatıran oyuncu oranları da yükselmeye devam edecek gibi görünüyor. Yayımcılar şu anda etkilerini bu yüksek potansiyelli büyüyen pazarlara doğru açmak için bir fırsat yakalamış durumdalar, ancak “çember daralıyor”.
Eğer yayımcılar bu büyüyen pazarlara şimdi yatırım yaparlar ve marka bilinirliğini bu esnada inşa ederlerse önümüzdeki yıllarda para yatıran mobil oyuncuların kaymağını yiyebilirler. Epic Games’in Fortnite için bir Lite sürüm piyasaya sürüp sürmeyeceği belirsizliğini koruyor, keza EA’in bu yılın erken safhalarında duyurduğu Apex Legends’ın mobil sürümünün nasıl bir çıkış stratejisi izleyeceği de aynı durumda.
Battle Royale modu da bulunduran Call of Duty Mobile dünyada 1 Ekim tarihinde piyasaya çıkıyor. Tanıtımında gösterildiği üzere geliştiriciler oyunu güçlü cihazlara göre optimize etmeyi ve diğer cihazlara da büyük oranda erişilebilir kılmayı hedefliyorlar ki bu da oyunu PUBG MOBILE için doğrudan bir rakip haline getiriyor.
Raporların devamı ve diğer bağlantılı araştırmaların linkleri için detayların bulunduğu bağlantıyı da isteyenler için şöyle bırakalım.