id Software 1997’de Quake II‘yi yayınladığında oyunun içerisinde yeni bir hikaye modu, herkesin merakla beklediği ve sonradan herkeste bağımlılık yaratan oldukça yavaş 56K modemlerle yıllarca oynadığımız çoklu oyuncu modu bulunuyordu. Üstelik tüm bunları ağzımız açık izlediğimiz 3DFX GPU hızlandırma desteğine sahip bir motorla yapıyordu. Renkli ışıklandırma, dinamik görsel efektler ve daha birçok şey muhteşem 640×480’de veya donanımınız piyasanın en iyisiyse 800×600’de çalışıyordu.

2001’de id Software Quake II motorunu açık kaynak haline getirerek herhangi bir kişinin motor revizyonuyla toplu değişimler yapabilmesine yasal olarak izin vermiş oldu. O zamandan bu yana hayranlar kendi projelerini üretiyor, son çıkanlarından biri de Q2VKPT.

Ocak ayında yayınlanan Q2VKPT eski bir NVIDIA stajyeri olan ve şu anda Almanya Karlsruhe’deki Karlsruhe Institute of Technology’de Ph.D. öğrencisi olan Christoph Schied tarafından yaratıldı. İsimdeki “PT” Yol İzleme (Path Tracing) adını yoğun hesaplı bir ışın izleme tekniğinden alıyor. Bu teknik tüm ışıklandırma efektlerini (gölgeler, yansımalar vb.) tek bir ‘saf ışın izleme algoritması’ altında topluyor. Schied bu tekniği kullanarak gerçek zamanlı ışın izlemeye sahip güzel bir Quake II versiyonu yarattı.

Teknik güzel olsa da bir dezavantajı mevcut. 2016’da yayınlanan Q2PT‘de de uygulanan tekniğin sahip olduğu rastgele örnekleme algoritması oynanışta görsel olarak ‘parazitlenme’ yaratıyor. Christoph ve üniversitedeki meslektaşları bu sorunu çözmek için 2016’daki NVIDIA stajyerliğinde tasarladığı fikirlerden yola çıkmış. Ekip bahsedilen parazitlerden kurtulmak için Geçici Kenar Yumuşatmanın kullandığı benzer bir yolla çoklu oyun karelerini birleştirerek hızlı bir yol üretmiş.

Christoph kendi web sitesinde Q2VKPT’i gelecek araştırmalar için bir temel ve ışın izlemenin güzellikleri için bir platform olarak tanımlamış. NVIDIA, Q2VKPT’nin yayınlanmasından sonra onunla daha önce birlikte çalışmış ışın izleme uzmanların çalışmaya eklemeler yapmak istemiş. Teklifi kabul eden Christoph bu hafta GDC 2019’da yeni yaratılmış Quake II RTX‘i NVIDIA ekibi ile birlikte sundu.

Vulkan’da Linux desteğiyle çalışan Quake II RTX tamamen ışın izleme teknolojisiyle oluşturulmuş bir oyun. Bu tüm ışıklandırmaların, yansımaların, gölgelerin ve VFX’in sadece ışın izleme teknolojisiyle, başka teknoloji kullanmadan oluşturulduğu anlamına geliyor.

“Quake II RTX’in Q2VKPT’den farkı ne?” diyebilirsiniz. Fark oldukça fazla: gerçek zamanlı kontrol edilebilir gün ışığı, güneş ışığının doğruluğu ve dolaylı aydınlatma, su ve camda ışığın kırılması, yansıtıcı ve transparan yüzeyler, normal ve engebeli haritalara eklenen yüzey detayı, parçacık ve lazer efektli silahlar, günün saatine göre farklılık gösteren dağ, gökyüzü ve bulutlar içeren çevre haritaları, düşmanların pusu kurduğu köşeleri aydınlatan işaret fişeği tabancası, geliştirilmiş gürültü azaltıcı, SLI desteği, yüksek çözünürlüklü Quake 2 XP silahları, modelleri ve dokuları, isteğe bağlı NVIDIA Flow destekli ateş, duman ve parçacık efektleri ve çok daha fazlası!

Daha fazla önce ve sonra kıyaslamaları görmek için aşağıdaki ekran görüntülerine tıklayın.

Detay: Nvidia Images

Detay: Nvidia Images

Detay: Nvidia Images

Ekran görüntülerine baktığınızda fiziksel temelli materyallerde yansımalar, ışık kırılması, yayıcı dokular, sert ve yumuşak gölgeler, dolaylı dağıtılmış ışıklandırma, dinamik silah efektleri ve gerçek zamanlı kontrol edilebilen günün belirli saatlerini göreceksiniz. Tüm bunlar ilk kez bir GeForce RTX ekran kartında gösterilmiştir.

Tüm bunların yanı sıra Quake II RTX, herhangi bir geliştiricinin Vulkan kullanarak kendi oyunlarına ışın izleme efektleri ekleme olasığı tanıyan NVIDIA VKRay (VK_NV_ray_tracing) ile çalışıyor. VKRay, burada gördüğünüz tüm güzellikleri ve RTX ışın izlemeye sahip oyunları destekliyor. Ayrıca Linux’da ve Vulkan desteğine sahip tüm platformlarda çıkacak oyunlarda çalışabiliyor. Detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz.