Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, üçüncü sezonun yarısını geride bırakırken oyun yapımcıları tarafından operatörlerin kullanımına ve başarı istatistiklerine ilişkin detaylı bir rapor yayınlandı.

Designer’s Note” başlığı altında her sezonda yayınlanan bu rapor doğrultusunda oyun yapımcıları operatörlerin ne sıklıkla kullanıldığına ve bu kullanımlar sonucunda elde ettikleri istatistiklerin ortalamalarını paylaşıyorlar. Bu raporların ardından operatörlerin güçlerinin dengelenmesi ve oyun zevkinin arttırılması amaçlanarak operatörlere birtakım değişiklikler yapılıyor.

Aşağıdaki tabloda operatörlerin seçilme oranı yatay olarak, kazanma oranları ise dikey olarak belirtilmiş. Unutmadan ekleyelim hazırlanan bu rapor yalnızca rekabetçi modu, platin ve elmas rütbesi, 3. sezon 2.0 yama sürümü doğrultusunda hazırlanmıştır.


Rainbow Six Siege’in resmi sitesinde yayınlanan rapor doğrultusunda yapılacak değişiklikler şu şekilde:

FINKA

Rus, Spetsnaz operatörü olan Finka oyun içinde çok tercih edilmemesine karşın oldukça fazla başarı oranı yakalayan bir atak operatörü. Zırh ve hız konusunda “2” puana sahip olan Finka aslında oyun içinde dengenin yakalandığı en iyi operatörlerden birisi. Oyun yapımcıları operatörün başarılı olmasına karşın seçilmemesine bir çözüm bulmak için karakteri güçlendirerek (buff) daha fazla seçilmesini istiyor, bu güçlendirme Finka karakterinin iç dengesi arttırılarak yapıldığını unutmayalım.

  • Sahip olduğu nanobotlar ile takım arkadaşlarına ek can sağlığı sunabilen Finka daha önce bunu 20 saniye boyunca yapabiliyordu fakat gelecek olan güncelleme sonrası 10 saniye kullanabilecek.
  • Ekipman olarak “flash bombası” taşıyabilen Finka güncelleme sonrası artık “el bombası” taşıyacak.
  • Smoke karakterinin attığı gazdan etkilenmesi azaltıldı (adrenalin kullanılıyorken).
  • Adrenalin kullandığı sırada aim alma hızı %50 daha iyi olan Finka güncelleme sonrası bu hızı düşürülecek ve %25’e getirilecek.

IQ

Alman GSG9 operatörü olan IQ seçim oranı düşük olmasına karşın iyi bir başarı istatistiği sergileyen bir operatör.

  • Sahip olduğu “el bombası” alınarak yerine “claymore” verilecek.
  • Sahip olduğu elektronik dedektörün görüş mesafesi 20 metreden 15 metreye düşürülecek.

Yeni güncelleme sonrası IQ operatörü yalnızca güç kaybediyor (nerf). Bu değişikliliğin sebebi yapımcılar tarafından hem özelliğinin güçlü hem de silahlarının güçlü olmasına bağlandı. IQ operatörünün hali hazırda 3 hıza sahip olması onu oldukça değerli kılıyor hatta gözlemlendiği kadarıyla profesyonel liglerde savunma operatörü olan Valkyrie ve Echo seçimi yasaklanmış olmasına rağmen hızı ve silah gücü nedeniyle tercih edilen bir operatör olması onları memnun etmemiş. Normal kullanıcı seviyesinde sıkça şikayet edilen IQ silahları önümüzdeki güncellemede de değiştirilmeyecek veya değişikliğe uğramayacak. Hatırlatmam gerekirse oyuncular IQ’un silahlarının aimlerinde hata olduğunu düşünüyorlar fakat yapımcılar bu konuda herhangi bir açıklamada bulunmuyorlar.

BLACKBEARD

İlk çıktığı zaman büyük sükse yapan Amerikan donanma üyesi Blackbeard sürekli olarak aldığı güncellemeler ile gücü azaltılmıştı. Yeni gelecek olan güncelleme ile Blackbeard daha iyi konuma getirilmeye çalışılmış, güçlendirildiğini ya da zayıflatıldığını söylemek oldukça zor. Yapımcılar Blackbeard’ın silahlarına odaklanarak daha dengeli bir operatör olmasını sağlamak istemişler.

  • Otomatik tüfeği olan MK17’nin hasarı 42’den 49’a yükseltildi.
  • Son dönemde popüler olan SR-25 yarı otomatik tüfeğinin gücü ise 72’den 61’e düşürüldü.
  • Kalkanının gücü 60’tan 50’ye düşürüldü. (Bu kalkan ilk çıktığında neredeyse 10 katı güce sahipti ortalama 700-800 civarında sağlık gücüne sahipti.)
  • Kalkanı takılıyken hızı daha da düşen Blackbeard artık %30 daha hızlı hareket edecek.

GLAZ

Özellikle profesyonel liglerde oldukça tercih edilen oyunun keskin nişancısı Rus Spetsnaz operatörü Glaz, bir güç düşüşüne gidiyor.

  • OTS-03 koduna sahip keskin nişancı silahının gücü 85’ten 71’e düşürüldü.

TWITCH

Fransız GIGN üyesi Twitch bu güncellemeden nasibini alanlar arasında. Şu anda %60 gibi oldukça yüksek bir seçilme oranına sahio olan Twitch, aynı Ash gibi oyunun en çok tercih edilen ve en çok başarı yakalanan operatörlerinden birisi.

  • Sahip olduğu FAMAS’ın gücü 40’tan 37’e düşürüldü. FAMAS oyunun en güçlü silahlarından birisi olarak kabul ediliyordu.

JACKAL

İspanyol GEO ekibinin üyesi Jackal sahip olduğu ayak izi takibiyle heyecan uyandıran bir operatördü fakat ayak izi takip mesafesinin tam istenilen seviyede olmaması seçilme oranının çok düşük olmasına neden olmuş ve aynı zamanda oyun içinde sık sık yanlış pozisyonlara istemeden düşen bir operatör olması nedeniyle düşük bir başarı oranına sahip olmuştu.

  • Sahip olduğu ayak izi takip mesafesi 5 metreden 8 metreye çıktı.

FROST

Yine oyun içinde çok tercih edilmeyen Kanadalı JTF2 üyesi Frost yeni gelecek olan güncelleme ile biraz daha güçlendirilecek. Frost, düşük ranklarda çok tercih edilmesine karşın profesyonel liglerde silahının atış hızının çok düşük olması nedeniyle tercih edilmeyen operatörlerden birisiydi.

  • Sahip olduğu SMG’nin hasarı 43’ten 45’e çıkarıldı.
  • Sahip olduğu pompalı tüfek olan Super 90’ın gücü ise 32’den 35’e çıkarıldı.

Görünen o ki gelecek olan güncelleme yine Frost’un tercih edilmesini arttıracak kadar yeterli değil.

DOKKAEBI

Güney Koreli 707th SMB üyesi Dokkaebi tercih edilen ve başarı sağlanan bir atak operatörü.

  • Sahip olduğu claymore mayını, flash bombası ile değiştirilecek.

Bu güncelleme sonrası Dokkaebi’nin profesyonel liglerde daha da fazla tercih edilmesi hedefleniyor.

Dikenli teller

Yeni güncellemede operatörlerin dışında değişikliğe gidilecek olan diğer bir şey ise dikenli teller.

  • Dikenli tellerin yavaşlatma etkisi %45’ten %50’ye yükseltildi.

Raporun devamında ise diğer operatörlerin mevcut durumu değerlendirilmiş. Tam raporu Rainbow Six Siege’in resmi sayfasından okuyabilirsiniz.