Şangay Major DotA turnuvası, kaldığı yerden bugün Playoff’ların 3. günü ile devam ediyor. Her ne kadar 3 Mart’ta pek aksilik yaşamasak da, Çinliler bu yazımızı görmüş olacak ki aksiliklere bugün kaldıkları yerden devam ettiler.

4 Mart – Playoff Maçları: #3

Upper Bracket‘ta çeyrek finalistlerin belirleneceği ilk maç Team Liquid – MVP Phoenix arasında oynandı. BO3 olarak oynan maçta, her iki taraf da hızlı başladı. İlk maçta MVP, karşısında kendisinin bir ilizyonunu gördüğüne eminim. Zira Liquid, maçı 17 dakika gibi bir süreyle bitirdi. Burada değinmek istediğim bir diğer husus ise; MVP’nin pick’leri aslında oyunu late game‘e değil, early’de bitirmekti. Lâkin, karşınızdaki hero’ları da çok iyi okumanız gerekiyor. Özellikle de karşınızda yıllarını DotA’ya harcamış bir Liquid varsa. Ben en önemli kaynağın bu olduğunu düşünüyorum. MVP, her zamanki gibi 3-4 kişiyle smoke kullanıp, karşı lane’de skor aramaya çıktığında hep kötü sürprizlerle karşılaştı ve ilk maçı da bu sebeple verdi: 1-0.

major1

İkinci maç Türkiye saatiyle sabaha karşı 06:30‘da başladı.  Maç o kadar hızlı başladı ki ilk 45 saniyede toplam 7 skor izledik. Fakat maç o kadar zevkli geçti ki, alışkın olduğumuz MVP’nin agresif tavırları her ne kadar devam etse de, Liquid de bazı takım savaşlarını kaybetti. 20. dakikadan sonra bottom’daki barakaları yıkmaya çalışan Liquid’a MVP öyle bir cevap verdi ki, daha oyun burada bitmedi’nin mesajını vermişti. Fakat bana göre, MVP’nin bu agresif tarzı başını elbet bir gün ağrıtacaktı ve o da Liquid maçında olacaktı. Vengeful‘un kendi base’inde solo ölmesi, Void’in Witch Doctor’un ultisi’ni hesaba katmadan açtığı ve açtıktan sonra kaçmak zorunda kaldığı ulti’leri gibi hataları görünce, Liquid daha da fazla MVP’ye yüklendi. Maçın kırılma noktası ise son dakikalarda yaşanan Roshan savaşı oldu. Her ne kadar Roshan’dan sonra da middle’da takım savaşına girmeye çalışsa da MVP, Liquid ile bir türlü başa çıkamadı ve 43. dakika sonunda MVP, GG vermek zorunda kaldı. Skoru 2-0‘a getirdi ve maçı kazandı.

major2

Bu maçın hemen ardından Türkiye saatiyle 08:04‘te başlayan ve benim erken final olarak gördüğüm Team Secret – Evil Geniuses arasında gerçekleşti. Açıkçası ilk maç için söyleyebileceklerim sınırlı. Çünkü standart bir DotA karşılaşması izledik ve takım savaşlarında öne çıkan Secret, EG’nin toparlanıp yeni bir strateji geliştirmesini engelledi ve ilk maçı kazanmayı bildi.

İkinci maçta ise durumlar tam tersi olarak değişti. Secret’a şans tanımayan EG, Dark Seer ve Lycan ikilisi ile hem Bane hem de Enigma’yı arkasına alıp bu maçı 24 dakikada bitirdi ve skorları eşitledi.

Gelelim son maça. İşte bu son maçı anlatmaya kelimelerim yetmiyor. Bu turnuva boyunca izlediğim en zevkli takım savaşları, oyuncuların en fazla stres olduğu zamanlar, farkında olmadan ve deyim yerindeyse gaza gelinip yapılan bireysel hatalar(Ember Spirit) ve bizlere seyir zevki yaşatan efsane bir maç. 

Gelin, 17 dakikanızı bu maçın önemli anları için ayırın:

Lower Bracket‘ta ise EHOME’u mağlup eden Alliance ve LGD Gaming’i hüsrana uğratan compLexity Gaming karşılaştı. İlk maçta s4’un Zeus, Loda’nın da Slark oyunu ile muazzam geçti diyebilirim. Push açısından coL, her ne kadar sırtını Furion‘a da verse istediği ivmeyi bu oyunda yakalayamadı ve ilk maçı kaybetti.

İkinci maçta ise coL tarafında Invoker ve Sven ikilisi oyunu öyle domine ettiler ki ne Jugger ne de Furion & Dragon Knight ikilisi farm yapmaya çalışmalarına rağmen tutunamadılar ve skorlar eşitlendi.

Son maç ise takım savaşları üzerine dayalı stratejeler geliştiren Alliance – coL ikilisini izledik. Hem OD hem de Ember öncelikle Brewmaster ve Witch Doctor’u oyunun dışına itti. Alliance’ın eli kolu bağlı kalınca coL, 46. dakikada Alliance’ın GG’si bu maçı 2-1’lik bir skorla kazandı. 

Günün son maçı ise OG – Fnatic arasında gerçekleşti. Turnuva boyunca aksiliklerin ve problemlerin eksik olmadığını söylemiştim. Bu karşılaşmanın ilk maçı Major’un resmi Twitch kanalından  yayınlanmadı. Oyun içinde ise oyuncular(ben de dahii) işkence çektik. Lobideyken hangi sunucuyu seçtiklerini bilmiyoruz fakat oyunu 1000ms ile takip etmeye çalıştık. Fnatic, Medusa pick’i ile hem Enigma’nın ultisiyle hem de Invoker’ın takım savaşlarındaki müthiş oyunuyla bu maçı kazanmayı bildi.

İkinci maç ise daha da enteresan geçti. Maçın 40. dakikasında Fnatic, OG’nin bottom’daki barakalarını yıkmak üzereyken bir takım savaşı gerçekleşti. Fnatic için bir şeylerin ters gitmesi o zaman başladı. Fnatic için önemli bir öneme sahip Sven ise, solo yakalanarak yaklaşık 2 dakika boyunca oyun dışı kaldı. Bu zaman diliminde Fnatic’in middle’daki barakalarını yıkan OG ise, bizlere acaba oyuna geri mi dönüyorlar?!(comeback!) sorusunu sordurdu. OG, 1 saat 7 dakika süren oyunda en sonunda öyle bir takım savaşına girdi ki, Fnatic’i her ne kadar skorda üstün olsa da saf dışı bıraktı. Gelen son BuyBack’lerin sonrasında Enigma’nın ulti sürpriziyle karşılan Fnatic, GG vermek zorunda kaldı ve durumlar eşitlendi.

Capture

Üçüncü maçta, daha oyunun ilk 15 dakikasında 6-0‘lık bir seri yakalayan Fnatic, OD ve Spectre ile oyunu tamamen OG’nin üstüne yıktı diyebilirim. Ne Zeus ne de Anti-Mage maalesef Fnatic’e dayanamadı. A-M her ne kadar farm yapmaya da çalışsa, tek başına çok yetersiz kaldı. Fnatic’te, OD ise 14-0‘lık performansıyla Nyx Assassin ve Spectre’ın Radiance sonrası ultisi ile harika işler başardılar ve 28-4 gibi bir skor maçı kazandılar.

Bu sonuçlarla beraber yarının programı ise şöyle oldu:

major3

Yazıyı bitirmeden, Tower Destroyers isimli bir animasyon takımı Windranger ile ilgili kısa bir animasyon hazırlamışlar. İzlerken çok hoşumuza gitti, sizlerle de paylaşmak istedik: