E-spor’un her geçen gün daha da büyüdüğü ve yayıldığı ülkemizde, her geçen gün “e-sporcu” olmak isteyen gençlerin ve çocukların sayısı artıyor. Ön tarafta turnuvalarda alınan başarılar ve ödüller gözükürken, arka kısımda dönen olaylardan ise kesinlikle haberdar olunmuyor. Özellikle online turnuvalarda düzenleyen ekiplerin oyuncularla yaşadığı iletişim sorunlarını, hile şüphesini ve diğer tüm kötü durumları yaşamadan asla bilemiyorsunuz.

Şimdi size geçtiğimiz günlerde yaşanmış olan 2 olaydan bahsedelim.
İlk olay Multiplayer‘ın düzenlediği CS:GO turnuvasında yaşanan bir olay. Turnuvada yapılan eşleşmelerden biri Zone eSports ile Fraggers takımları arasında gerçekleşti. Inferno haritasında yapılan bu mücadeleyi Fraggers 16-8 bir üstünlükle kazandı. Zone’da en fazla 19 skor çıkartabilen bir oyuncu varken Fraggers’ın 3 oyuncusu 20’nin üstünde vurarak Zone e-Sports’u alt etmeyi başardılar. Sonra gelişen olaylar ise bu durumun ilginç bir hal almasını sağladı. Fraggers’ın iki oyuncusundan demo istendiği söylendi ve demolar yollandı. Bugün ise demolara dair  hile şüphesi olan pozisyonlar açıklanmadan Fraggers’ın elendiği açıklandı.

12322624_868118366639982_258387709338891260_o

İkinci olay ise ilkinin çok benzeri. 1421 takımı, ANT takımı ile karşılaşacağı mücadelede, ANT takımından bir oyuncu hariç kimsenin olmadığını gerekçe göstererek 16-0 yazılmasını istedi. ANT oyuncusu RaydeN’in tehditleri üzerine yaklaşık 1 saat beklediğini beyan eden 1421 takımı, ANT Gaming’in takımının gelmemesi sonucu turu geçen taraf oldu, ancak sıradaki mücadelede olacaklardan habersizlerdi. Sıradaki mücadelelerinde ATLAS eSpor ile karşılaştılar. Mirage haritasında oynanan bu maçı, 1421 takımı 16-11 kazandı. Bütün takımdan demo isteyen Multiplayer organizasyonu, 1421 oyuncularından birinde hile olduğunu tespit ettiklerini söyleyerek, kazanan takımı diskalifiye ettiler. Sonrasında gelen itirazlar ile beraber, kendilerine “hakeme itirazdan” dolayı bütün yapılacak turnuvalardan men edildikleri söylendi.

12314299_726840360793677_3123327125689825891_o

Aynı organizasyonda yaşanan bu iki anlamsız olay sonucu herkesin aklında soru işaretleri oluştu. Özellikle hileden doğru banlanan takımların dediği “Acaba büyük organizasyonlar tanınan takımları kayırıyorlar mı?” sorusu onlar için ortak bir kapıya çıkıyordu. Multiplayer tarafından gelen cevap ise banlanan oyuncuları çok şaşırttı. Konu üzerine turnuvanın hile kontrollerini yapan Multiplayer ekibinin tanınmış CS:GO ustası Cahit Yıldız kendi kanalında 2. yaşanan olay ile ilgili tek bir örnek göstererek akıllarda oluşan soru işaretlerini dağıtmaya çalıştı.

Multiplayer ekibinin yaptığı açıklama ise “…Finale giden yoldaysa maçları dikkatle takip etmeye devam ediyoruz. Yapılan itirazlara ve sonrasında yapılan kontrollere göre, Fraggers takımının oyuncuları Niyas ve Held‘in, 1421 takımının oyuncusu Mag1x‘in maç sırasında hile kullandıkları tespit edilmiş, bu nedenle iki takımın turnuvadan ihracına karar verilmiştir.” şeklinde idi. Yapılan açıklama oyuncuları tatmin etmemiş olsa da Cahit’in videosunda durumun gerçekten şüpheli olduğu barizdi. İyi oyuncuların online etkinliklerde çok fazla bu sorun ile karşılaştığını görüyoruz. Tanınmışlıkları ile etiketlerini koruyabildikleri dijital ortamda yeni ve yetenekli oyuncular yanlış kararlar ile hileci durumuna düşebiliyorlar. El alışkanlıklarından ve refleks olarak ateş etmenin kimi zaman profesyonel bir hamle gibi durduğu durumlarda çoğumuz TuGuX gibi “Hile bu kesin hile!” şeklinde çıldırabildiğimizi biliyoruz, lakin bir noktadan sonra hesabında yüzlerce saati CS:GO’ya harcamış, gözü kapalı long kapısından A Plant’e kadar gidip bomba kurma noktasına kadar haritayı ezberlemiş oyuncularla da dönem dönem karşılaşıyoruz. Bu açıklamaların arkasından Multiplayer hakem heyetine ve turnuvanın geneline büyük bir öfke seli oluştuğu çeşitli gruplarda yapılan paylaşımlarla ortaya çıkıyor. Bu durumu sosyal ortamlarda konuşmak bir yere kadar bu konuya çözüm sağlayabilir. Bizim bu konudaki görüşümüz ise hakkında hile olduğu söylenen oyuncuların ilerleyen zaman diliminde offline turnuvalara girerek kendilerini ve yeteneklerini bizlere göstermeleridir.