Twitch platformunda kullanılan nefret söylemlerine karşı duruşunu sertleştirdi. Polygon’un aktardığına göre Destiny ve m0e homofobik söylemlerden dolayı 30 günlük yasaklama almış bulunmakta.

Destiny’nin “Neden Yasaklandım” adlı videosunda aktardığına göre; “İngilizce “Faggot” (İbne), “a retard” (bir gerizekalı) ya da “Belki de o Amerika’ya yüzen diğerleri gibi Kübalıları vurmaları gerekiyor, aynı benim annemin Meksikalılara yapmak istediği gibi…” gibi söylemlerinden birinin olduğunu söylüyor. Son cümlesi ironi adına söylenmiş olabilir de olmayabilir de bu kısma açıklık getirmiyor.

Destiny kendi videosunda; “Twitch’den iki kişiden duyduğuma göre “F-kelimesi (faggot) pek bir şey ifade etmiyor daha çok Kübalılar için olan söylemden gözüküyor. Bilmiyorum. Eğer bu doğruysa, geri dönüp siyahi olan yayıncılara n-kelimesini “Nigga” (zenci) kelimesini kullanamayacaklarını söyleyeceğim.”. Destiny’nin bir Kübalı olduğunu unutmamak lazım.

Ama m0e -aynı şekilde 30 gün yasaklanan diğer yayıncı- yasaklanmasının aynı söylemi kullanmış olmasından olduğuna kesin gözüyle bakıyor.

“Bu klip bana yasaklanma nedenim olarak yollandı. Ne diyeceğimi bilmiyorum. Nefret uyandıracak bir şey yaptığımı zannetmiyorum. Kelimeyi kullanışımda gayet açıktım ve söyledim, bundan sonra kullanmamayı durdurmaya çalışacağım. Bu size süresiz bir yasaklama getiriyor.”

M0e söylemi kullandığı videodaki duruma karşı kendini savundu (daha sonra tweeti sildi ancak Google Cache’de duruyor.) aynı zamanda kelimenin “tüm kelimeler arasındaki favorisi” olarak nitelendiriyor ve insanların bunu nasıl ofansif olduğu konusunda şaşkınlık duyuyor. Biraz sonrasında ise şu açıklamayı yapıyor. “Kelimenin birçok anlamı var. “Geri zekalı” diye çağıracağım insanlara karşı “ibne” kelimesini kullanıyorum.” diyor.

Kabul edilebilir davranışın dışına çıkıyor ve Twitch Yönergeleri bu konuyu çok net açıklıyor: “Nefret söylemi/eylemini yaratacak, herhangi bir içerik, aktiviteyi göz önüne getirmek, desteklemek, ayrımcılığı destekleyecek, birine iftira atmak, nesneleştirme, taciz etme, ya da bir etnik kökene, ırka, dine, cinsiyete, cinsel kimliğe, yaşa, engele, sağlıksal duruma, fiziksel karaktere veya gazi statüsüne karşı nefret söylemi durumları yasaklanmıştır. Herhangi bir nefret eylemi 0 tolerans gösterilip eylemde bulunan tüm kanallar sınırsız yasaklanacaktır.”

Aynı zamanda aynı kuralda “Sadece şaka yapıyordum.” diye savunmalara karşı yayıncıların niyetlerini kesin belirtmelerini gerektiğini söylüyor. Dahası “Bilgisizlik bu tip söylemler için kabul edilebilir bir özür değildir.” diye ekliyorlar.

M0e 30 günlük yasaklamanın bir uyarı ardından gelmediğini belirtiyor ve Twitch Yönergelerinden olan bölümün bir kısmını paylaşıyor. Bölümde ilk ve ikinci ceza alma durumlarında 24 saatlik yasaklama olacağını söylüyor ancak biraz üstte belirttiğimiz gibi Twitch, nefret söylemlerine karşı sıfır tolerans ile sınırsız sürelik yasaklama yapılacağını belirtiyor.

Aynı zamanda bu katı yaklaşım yasaklanma süresinde yansıtılıyor. 30 gün yasaklama ciddi bir ceza (Ninja E3’de 2 gün tatil yaptığında 40.000 abone kaybetmişti.) ve Twitch’in kendi platformundan kötü davranış yapısına sahip yayıncıları kaldırdığını gösteriyor.

Kaynak: https://www.pcgamer.com/twitch-hands-30-day-bans-to-two-popular-streamers-for-using-homophobic-slurs/