Twitch işlerini bozan en büyük konuya karşı hukuki mücadele başlatıyor: Botlar; başka bir deyişle sanal olarak, popüler yayın platformundaki kanalların izleyici sayılarının artmasını sağlayan programların bulunduğu web siteleri.

Şirket, bot satıcılarından “en aktif” olan 7 tanesini dava ediyor. Halihazırda kanalların izleyici sayılarını doğrulamakta, ve ihlal tespiti halinde sayıları düzeltmede kullandığı teknolojik çözümlere ve moderasyon ve destek için ortak çalıştıkları, botlar hakkındaki raporları incelemekle görevli olan ekiplere sahip olan Twitch, bu yolla hakkını aramaya devam ediyor.

Twitch’in pazarlamadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Matthew DiPietro bir açıklamasında: “Twitch izleyicilerini ve yayıncılarını bu tarz kötü amaçlı aktivitelerden zarar görmelerini engellemek için bir adım daha atıyoruz.” dedi.

Twitch, şikayeti içinde bot sitelerini yöneten 7 bireyin ismini yetkili makamlara sundu, ve davalı olarak twitch-buddy.com, twitch-viewerbot.com, twitchviewerbot.net, streambot.com, blackdesertbot.com, twitchstarter.com, twitchstarter.tv, babatools.com, stream-viewers.com, twitchswiss.com, and streamhomies.com web sitelerini bildirdi.

Şikayetin temelini marka haklarına tecavüz, 2 kez haksız rekabet (eyalet ve federal seviyesinde), “cybersquatting“, bilişim suçları, kontrat ihlali, kontrata haksız şekilde karşı gelme, sahtecilik, Kaliforniya bilişim suçu konuları ve muhasebesel konular oluşturuyor. Kısacası söz konusu sitelerin kullanıcılarının Twitch kullanıcı şartlarını ihlal etmesine yardımcı olması, ve bazılarının da Twitch markasını isimlerinde kullanması bu şikayetin en büyük nedeni.

Twitch bot sitelerine karşı tavrını ortaya koyan ilk oyun şirketi değil. Geçen Kasım ayında Blizzard, popüler hile botlarının kaynaklarını dava edeceklerini açıklamıştı. Bot kullanımı oyuncu toplulukları arasında hiç istenmeyen etkiler bırakabiliyor. Blizzard’ın durumunda ise hilecilere karşı oynamak oyuncuların bütün oyun zevkini, deneyimini altüst ediyor. Twitch üzerinde ise botlar yayıncılara laf atmak, rahatsız etmek veya izleyici sayılarını haksız bir şekilde yükseltmek için kullanılıyor.

Twitch bu davada hakim kararı yerine jüri değerlendirmesi talep ediyor. Video oyunu avukatı Ryan Morrison’a göre tek bir hakim durumu tam olarak kavrayamayabilir, ve jüri değerlendirmesi bot kullanımının Twitch’in işlerini nasıl etkilediğinin anlaşılması için çok daha verimli olabilir.

Morrison Daily Dot’a verdiği röpörtajda fikirlerini “Bir jüri durumu kanunları kelimesi kelimesine uygulayarak değil, genele bakarak değerlendirebilir.” şeklinde aktarıyor, ve ekliyor: “Jüriler genelde duygularla etkilenebilir, ve eldeki verilerde de bir kötü adam olduğu ortada”

Morrison ayrıca jürili bir davanın daha fazla maliyetinin olduğunu ve çok uzun sürebileceğini söylüyor. Davalılar bu durumda dava masraflarını bile ödeyemeyebileceğinden, durum mahkeme dışında anlaşmayla çözülebilir ve jüri safhasına hiç kalmayabilir.

Morrison’a göre Twitch’in kazanması halinde sözkonusu sitelerin botlar için tahsil ettiği ücretlerin miktarına rağmen parasal bir telafisi, büyük bir ihtimalle, olmayacak. Ancak siteler kapanacak ve gelecekte insanları bot kullanımından caydırmak için hizmet verecek.

Twitch’in şikayeti ayrıca siteleri kullanan kullanıcıların bot kullandıklarına dair somut kanıtları talebini de içeriyor. Böylece Twitch resmi olarak bot kullananları “tespit” edebilecek. Bu durum gerçekleşirse bir sürü Twitch kullanıcısı “BAN-hammer” ile kısa sürede ve kalıcı olarak tanışacak gibi duruyor.

Morrison durumu “Twitch’in elinde çok açık ve kolay sonuçlanacak bir dava var” sözleriyle özetliyor.

Davanın sonucunda kimler etkilenir, kim gider kim kalır şu anda bilemeyiz, ama Twitch kazanırsa, ki kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor, şüpheli bir sürü yayıncıyı artık aramızda göremeyeceğiz. Gelişmelerden sizleri haberdar etmeye devam ediyor olacağız.