Espor alanı hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Mücadeleci oyunlar resmi olarak tanınmaya başlıyor.

Rusya eSpor alanını resmen bir spor dalı olarak kabul etti. Fransa ise aynı şekilde bir tanımlamayı gerçekleştirmek için hazırlıklar yapıyor. Almanya’da Berlin Pirate Party, bu durumun gerçekleşmesi için lobi çalışmaları yürütüyor. Son olarak Uluslararası e-Sporlar Federasyonu (IeSF), eSpor mücadelelerinin Olimpiyatlar’da oynanması için adımlar atmaya başladı.

IeSF yaptığı açıklamada, bir Sporcu Komisyonu kurulması için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bu komisyonun kurulması, Uluslararası Olimpik Komite (IOC) tarafından kabul edilmek için gerekli kriterlerden birisi.

IeSF 45 üye ülkeyi kapsayan ve her yıl League of Legends, StarCraft 2 gibi oyunların dünya şampiyonalarına ev sahipliği yapan bir organizasyon. 2008 yılında Kore’de kurulan organizasyon, 2009 yılında IeSF Global Challange ile dünya çapında turnuvalar düzenlemeye başladı. Organizasyonun amacı eSpor dalının dünya çapında bir spor dalı olarak kabul görmesi için, uluslararası mücadele standartlarını sağlamak ve bu alanda faaliyet gösteren üye sayısını arttırmak. Eğer dünya çapındaki en büyük spor etkinliği olan Olimpiyatlar’a dahil olmayı başarırlarsa, amaçlarını gerçekleştirmek adına büyük bir adım atmış olacaklar.

Bir Sporcu Komisyonu, tüm üye ülkelerden katılımcıların olduğu, uluslarası eSpor standartlarının belirlenmesi ve geliştirilmesi aşamalarında her birinin sesini duyurabilmesine yardımcı olacak bir topluluk diyebiliriz. Bu sayede, müsabakalara katılmak isteyen ülkelerin yaşadığı vize problemleri gibi, kritik sorunların çözülmesi de sağlanabilir.

IeSF yetkilisi Alex Lim tarafından yapılan basın açıklamasında “Sporcu Komisyonu yalnızca katılımcıların seslerinin duyulduğu bir yer değil, aynı zamanda gelecekteki eSpor gelişimi için atılacak adımlarda IeSF’e gerekli fikirleri sağlayacak bir yer olacaktır.” deniliyor. “Sporcu Komisyonu’nun kurulması aşamasında IeSF tam destek verecek ve üyeler arasındaki iletişimin sorunsuz olmasını sağlayacaktır. Sporcuların bir komisyon kurulması konusunda doğru yönde, düzgün adımlar atmalarını ve desteklerini esirgememelerini istiyoruz.”

Ekim ayında gerçekleştirilecek olan dünya şampiyonası etkinliği, IeSF’nin komisyon kurulması için çalışmalara başlayacağı zaman olarak seçildi. Etkinlik sırasında oyuncular ile görüşülüp, önemli eSpor problemleri ve komisyonun kurulması konusunda onların fikirlerine danışılacak.

IeSF tarafından yürütülen çalışma tüm eSpor camiasını kapsasa da, dünya çapında geniş çaplı bir etki yaratması zor gözüküyor. Almanya ve Birleşik Devlet gibi, eSpor alnının en etkili ülkeleri bu organizasyonun bir üyesi değil. Üye olan ülkelerde ise IeSF etkisi çok fazla hissedilmiyor.