VAC olarak da bilinen Valve, Anti-Hile sistemi Counter Strike: Global Offensive ve Dota 2 oyunları için birtakım yeni hile programları tespit ettikten sonra dün yaklaşık 5.000 Valve hesabı yasaklandı.

VAC yasaklamalarını zamana bağlı takip eden “Vac-ban.com” adlı site ve Reddit kullanıcılarına göre Linux ve Windows işletim sistemlerinde programlarını yaratan hile sağlayıcılarının büyük çoğunluğu dün gerçekleşen yasaklamalardan sonra tespit edildi ve yasaklama sağlandı. Bu hilelerden bazıları birkaç ay boyunca VAC radarına girerken bazıları ise iki yıl fark edilmedi.

Günlük toplam 300 ile 1,000 yasaklama sağlayan Anti-Hile sistemi dün büyük bir sıçrama gerçekleştirerek toplam 4.470 VAC yasağı sağladı. 486 kullanıcı ise oyun içi bildirme sistemi ile yasaklandı.

Kaynak: vac-ban.com

Yukarıdaki grafikte yer alan yeşil çubuklar VAC yasağını, mavi çubuklar oyun için bildirme ile sağlanan yasakları, gri çizgiler ise son bir ay içinde kaybedilen envanter değerini gösteriyor.

CS:GO oyuncuları yasaklandığında, Valve sunucularında hesaplarındaki envanterlerini kullanamazlar böylelikle hesaplarındaki envanterler değerini kaybeder ve kullanışsız hale gelir. Bu yasaklar sonucunda binlerce dolarlık oyun içi silah envanteri kayboldu. Bir kullanıcı ise başka oyuncuları kandırmasından dolayı suçlu bulunması üzerine 3.000 doların üzerinde oyun için envanterini kaybetti. Böylelikle yasaklı oyuncuların envanter değer kaybı dün toplam 4.442 dolara ulaştı.

  • Valve’nin vac-ban.com kayıtlarına göre Ekim 2016’da 5.000’den fazla yasak sağlanmasının ardından dün gerçekleşen yasaklamalar 2017’deki ilk büyük VAC yasağı dalgası oldu. 

Haziran ayında VAC yasaklamaları ile (yaklaşık 37.000 dolar), Temmuz (yaklaşık 88.000 dolar), Ağustos ayında (yaklaşık 47.000 dolar) ve Ekim ayında (yaklaşık 52.000 dolar), VAC sunucularında 200.000 dolarlık oyun içi silah envanteri geçersiz kaldı.

Gux, ESEA Premier ile Geri Dönüyor!