World of Tanks oyununu bilmeyen kişi sayısı çok az, hem espor olarak hem oyun olarak oldukça popüler bir yapım. Ancak World of Tanks Blitz, o kadar da bilinen bir versiyon değil. Her ne kadar iOS, Google Play, Mac OS, Windows Store ve Steam gibi geniş kitlelere yayılmış olsa da, Wargaming‘in 250’den fazla tank barındıran, ücretsiz, çapraz-platform MMO’su asıl oyun kadar bilinmiyor.

Ancak, bu espor için bir engel değil. Geçtiğimiz günlerde World of Tanks Blitz için Minsk, Belarus’ta düzenlenecek Twister Cup‘ın müjdesi verildi.

Esports Insider’in World of Tanks Blitz Espor Müdürü Daria Klimchuk ile yaptığı ropörtaj şöyle:

Espor perspektifinden bakıldığında, bir mobil oyunun zorluğu nedir?

Daria: Esneklik ve dinamiklik, mobil esporun temelini oluşturuyor. Mobildeki rekabetçi oynanış, alışkın olduğumuz espordan biraz daha farklı. Öncelikle, mobil bir oyun tek bir maçta daha kısa sürede sonuçlanıyor. Mobil rekabetlerde günde 1.5 saatten fazla oyunu oynayan kişileri bulmak zorunda değiliz.

İkincisi, bir turnuva sırasında güzel bir atmosfer oluşması için gelen ilgiyi toplamalı, onlarla iletişime geçmeli ve ilginç bir yayın sunmalıyız. Mobil esporda başarının formülü şuna benziyor: kısa süreli dinamik maçlar, rekabetçilere ve izleyenlere erişim imkanı ve eğlenceli bir sahne tecrübesi. Bütün bunların hepsi bir mobil oyuna adapte olabilmeli.

World of Tanks’a ilgi duyan espor seyircisinin World of Tanks Blitz için de ilgili olduğunu düşünüyor musun?

Daria: Espor maceramıza yeni başladık, seyircimizi çoktan kazandığımızı söylemek zor. Sadece katılımcılarla değil, izleyicilerle de mümkün olduğunca etkileşime geçmenin yollarını arıyoruz. World of Tanks siberspor yolunda yıllar boyu geliştirildi. Bu yıllarda, World of Tanks için formatta ve espor standartlarında bir çok değişiklik yaptık. Espor için en iyi çözüm ve pratikleri araştırıyoruz, ancak rekabetçi topluluğumuzu başından oluşturuyoruz. Espor seyircisine World of Tanks’ta olduğu gibi etkileşimde bulunabiliyor muyuz? Şimdilik hayır. Ancak mümkün olduğu kadar çok kişiyle etkileşime geçip yenilikçi çözümler bularak mobil esporu izleyiciler tarafından kolayca anlaşılabilir ve katılımcılara kolaylık sağlayacak şekilde geliştirebiliriz.

Mobil seyircinin bilgisayar seyircisine kıyasla daha genç olduğunu düşünüyor musun?

Daria: Aslında hayır. En azından bizim seyircimiz değil. Tabi ki bazı çevrimdışı turnuvalarda oyuncular 16-17 civarı olabiliyor. Ama 18-20 yaşın üstünde de bir kitlemiz var.

Mobil esporun geleceğini nasıl görüyorsun? Sence büyük PC oyunları ile yarışabilecekler mi?

Daria: Mobil espor farklı bir yapı. Bence mobil ve pc esporunu karşılaştırmak düşünülmesi gereken bir fikir, çünkü aralarında çok fark var: süreden başlayarak, belli maç türleri, sahnedeki takım ekipmanına kadar. Mobil espor ile ilgili noktalardan biri, mobil oyunların esporu nasıl dahil edeceğine karar vermesiyle oluşuyor. Bunun esporun yeni bir yapı ve formatı mı, yoksa büyük espor galaksinin küçük bir parçası mı olacağını görmek için uzun bir yolumuz var. Mobil espor şuan ilk adımlarını atıyor. Çok fazla oyun yok. Bizim gibi çoğu oyun ise mobil esporu olması gerektiği gibi planlayarak oyun topluluğundaki kişilerin ilgisini çekmeye çalışıyor.

Bu da şu sonuca varmamıza sebep oluyor: çoğu izleyici mobil espora inanmıyor, çünkü çoğu oyuncu bunun ciddi bir disipline sahip olabileceğini düşünmüyorlar. Bu tamamen oyunun buna nasıl çözüm bulduğu ve bunu nasıl tanıttığı ile alakalı. Asıl amaç oyuncuları ikna ederek takımların ünlü olma ve gerçek para kazanma imkanı bulmasını sağlamak üstüne kurulu. Gösteri kısmının başarılı olması mobil espora daha fazla izleyici getirebilir. Ödül havuzunu artırmak ve ilginç çözümler bulmak oyuncuların mobil esporun, esporun (belki de yeni) bir parçası olduğuna inanmasına yardımcı olacaktır.

World of Tanks Blitz’de izleyicinin nasıl bir tecrübe yaşadığı ne kadar önemli?

Daria: Esporun bir şov olduğunu unutmamız lazım. Yani bu da ne kadar çok insan rekabetçi ortama katılırsa veya yayınları izlerse o kadar iyi olduğu anlamına geliyor. Bizim de yayınlarımızı bu yönde geliştirmemiz ve oyuna izleyici modunu eklememizin sebebi bu: Turnuvalar için en uygun ortamı yaratmak. Öncelikle, yayını izleyen biri neler olduğu anlamalı, oyunu oynamıyor bile olsalar. Espor, seyircisiz var olamaz. Turnuva katılımcıları esporun küçük bir kısmını oluşturur, seyirciler esporun en önemli kısmı.

Rekabetçi alanda en güçlü bölge neresi? World of Tanks Blitz nerede daha popüler?

Daria: World of Tanks Blitz için bu bölge kesinlikle BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu). BDT’de büyük turnuvalarda iyi sonuçlar alarak takımlarını temsil eden, antreman yapan, iyi hazırlanmış ve ciddi rekabete hazır bir sürü takım var. İkinci bölge ise muhtemelen Avrupa, çünkü normal turnuvalara kayıt sayısı olarak ikinci sıradalar. Ancak her şey değişebilir, diğer bölgeler de aktifliklerini artırıyorlar. BDT takımlarını örnek alarak kendilerini geliştiriyorlar. Sanırım herkes yıldız olmak istiyor ve Blitz Twister Cup gibi turnuvalar bölgelere ve takımlara yeteneklerini geliştirmek için oldukça büyük bir motivasyon sağlıyor.

FaZe Clan ESL One New York 2017 Şampiyonu!