“Hala paramız yok, üzerinde çalışıyoruz, bir planım var.”
Bunlar bir film repliği gibi görünse de, tarihin belki de en kötü Counter-Strike turnuvasını düzenleyen Sasa Bulic’in sözleri.
6 Eylül’den 13 Eylül’e kadar olan sürede, Gaming Paradise adındaki Slovenya turnuvası tutabileceğinden fazla söz verdi: 100,000$ ödül havuzlu çoklu rekabetçi turnuvalar, turnuva tarafından karşılanan masraflar ve uluslararası eSpor’u Portorož’un turistik kentine taşıma şansı.
Çok değil, 2012’de Hindistan’daki bir etkinlikte yaşanan çalıntı olaylarıyla eSpor ‘kötü yönetim ve dolandırıcılık” gibi kelimeleriyle yan yana gelmişti. 2016’da ise bu tarz olaylar artık yok. Bir turnuvayı tek başınıza yönetemeseniz bile kolaylıkla profesyonelleri çağırıp ortalığın karışmasından ve eSpor geçmişinin skandallarından uzak durmanız mümkün. Bunun bir getirisi olarak da, bugünkü büyük organizasyonlar bile yeni turnuva organizatörlerine karşı güven içerisindeler.
Bunu suistimal eden yok değil.
Tehlike daha turnuva başlamadan sinyal vermişti. Uçak biletlerini ayırmaları için takımlara ödenmesi gereken paranın transferi bile anormal şekilde uzun sürmüştü. Takımlar bunun sebebini sorduklarında ise turnuvanın uçuşlar için kullandığı kredi kartının günlük 3,000$ limiti olduğu yanıtını almışlardı. Bu aynı zamanda takımlara ödenecek maksimum ödeneğin dağıtıldığı anlamına da geliyordu ve bir çok katılımcı biletleri aldıktan sonra beş parasız kalmıştı.
Turnuvanın sekiz takımından oyuncular ilk geldiklerinde karşılamak bir yana, seferlerin söz verildiği gibi olmaması yüzünden saatlerce havalimanında kaldılar. Otele geldiklerinde ise, söz verilenin altında bir standartla karşılaştılar. Özellikle Virtus.Pro ve Mousesports oyuncuları kendilerine söylenen apartman büyüklüğünde çoklu odalar yerine, tek katlı tahta evlerde, bazı oyuncuların koltuk veya yerde uyumasına sebebiyet verecek şekilde kaldılar.
Sadece bir gün sonra Mousesport menajeri Christian Lenz, Gaming Paradise’i şöyle anacaktı “Sloven Cehennemi”.
Ve bütün bunlar henüz kötü bile değildi.
Turnuva için gereken en önemli şey olan bilgisayarlar kayıptı. Gaming Paradise oyunculara bir Sloven şöförün taşıdığı ekipmanlarla çekilmiş fotoğrafını göstererek çalındığını söyledi. Etkinliğin diğer raporları ise ödeme yapılmadığı için firma tarafından haczedildikleri yönündeydi. Turnuva, organizatörlerin eşe dosta sorup, olay yerindeki parçalardan turnuva bilgisayarı yapma çalışmaları sebebiyle gecikti.
Aynı zamanda, Team Secret ve Virtus Pro’nun bulunduğu Dota 2 turnuvası da CS:GO’dan sonra yapılacak şekilde düzenlendi. CS:GO turnuvasındaki sorunlar sebebiyle isteksiz olan ekipler toplantı istediler. Şartların düzeltilmesini isteyen, aksi takdirde turnuvayı terk edeceklerini söyleyen takımlardan öte, hala 18 saat öncesinden para olmaması sebebiyle uçuş bileti alamayan takımlar vardı. Böylelikle hiç de sürpriz olmayan bir şekilde Dota 2 turnuvası da iptal edildi.
Görünen o ki, otel yönetimi de kiralanan odalar için hiç para almamışlardı. Oyuncuları tehdit ederek onlara paranın nerede olduğunu itiraf ettirmeyi denediler. Otel, Fransız takım Titan’ın pasaportlarını, borçlu olan Titan olmamasına rağmen aldı. Bu da durumu daha da karmaşıklaştırdı çünkü Titan’ın bir sonraki durağı 250.000$’lık ESL turnuvası için Dubai olacaktı. Bir kez daha Gaming Paradise yetkilileri olayları yatıştırmaya çalıştı fakat oyuncuların pasaportlarını almaları için yerel polis ve uluslararası temsilciliklerin devreye girmesi gerekti.
Bu kadar teknik soruna kalan dört takımdan üçünün Dubai’ye uçması da eklenince turnuva beklenildiği gibi tamamlanamadı. İkili eleme finali best-of-three sisteminden tek maça düşürüldü. Beş harita olacak final üç harita yapıldı. Bütün bunlardan önce de takımlarla kalmaları ve turnuvayı bitirmeleri halinde masrafların karşılanacağına dair anlaşma yapıldı. Turnuva yerel saat ile sabah 4’te biterken, eski Kinguin, yeni FaZe’in Na’Vi’yi yendiği güzel oyun dipnot olarak akıllarda kaldı.
Bu olaylardan sonra Skype adını ‘John Smith’ yapan Bulic’le ilginç bir röportaj yaşandı. Röportaj sırasında forumu kapalı tutmasının (ki olaylardan sonra nefret mesajları yağmıştı) sebebini sitenin çökmesine bağlayan Bulic, etkinliğin Facebook sayfasına da muhtemelen yine kendisi tarafından yönetilen ‘John Smith’ adında birini koymuştu. Kendisine neden kendi ismi yerine yaygın bir isim kullandığı sorulduğunda ise Skype adının zaten 8 yıl önceden böyle olduğu, asla kimliğini gizlemediği, hatta gelen nefret mesajlarına Reddit üzerinden cevap verdiğini söylese de, bu mesajlar bulunamadı.
‘Planıyla’ ilgili daha fazla detay açıklayan Bulic’in açıklamaları ise şöyle: “10.000$’lık Hearthstone ve League of Legends turnuvası için ePlayground’u kiraladık. Plan bilet satışlarına göre yapılmıştı. Sadece iki takımı katılmaya ikna edebildikleri için insanlara paralarını geri verdik. Yeterli kadar bilet satılmamıştı.”
Gaming Paradise’ın kiraladığı yer 5.000 kişilik bir alan. Bu iş planına göre etkinliğin kendini ekonomik anlamda döndürebilmesi için alanın tam kapasite dolması gerekiyor. Örnek verecek olursak, 2014 Intel Extreme Masters Katowice’ın düzenlendiği Polonya’da 11.500 kişilik Spodek stadyumunun dolmasında bedava girişlerin payı büyük.
Bunun neredeyse yarısı miktardaki seyirciyi 2 milyon nüfuslu bir ülkede kazanmaya çalışmak, Polonya’nın bile 38 milyon nüfuslu olduğunu düşünürseniz, çılgınlıktan başka bir şey değil. Sadece CS:GO için bile Gaming Paradise’in bilet satışlarından 50.000$ elde etmesi gerekiyordu. Ancak sadece bir günlük 25€ olan giriş ücretinin sıradan bir Sloven vatandaşa fazla geleceğini düşünmemişlerdi.
Bulic bu sorunu aşmak için eş, dost ve akrabaların hesaplarından yararlandı. Bu yolla elde ettikleri para 200.000$ gibi ödül parasının iki katı olan bir paraydı. Bu da akıllara tek bir soruyu getirdi.
Bütün para nereye gitti?
Bulic’e göre 10.000$ başlangıç ücreti olarak şirkete, 70.000$ yapıma, 35.000$ mekana, 30.000$ uçak biletleri, PC’ler, güvenlik, kiralama gibi alanlara harcanmıştı.
Tek tek incelersek, şirket bu turnuvadan önce de varlığını sürdürüyordu, yani bir başlangıç ücretine gerek yoktu, yine de Bulic reklam ve pazarlama için 10.000$’ı şirkete vermişti.
35.000$’ın bir mekana verilmesi ise amatör bir turnuvaya göre oldukça fazlaydı. Bulic bunun sebebinin turnuvada 50 farklı bira olmasına bağlayıp, bunun onlara 60.000$ değerinde reklam getirdiği konusunda ısrarcı. Yine de bunun tam olarak nasıl olduğu belli değil.
70.000$ bir turnuva için çok fazla bir para. Normalde bu tarz harcama yapmak sizi ESL ile hemen hemen aynı statüye çıkarırdı.
Yapım için Bulic’in kiraladığı Soundray firması ise gayet saygın bir şirketti. Oyunculuğa çok yatkın olmasalar da yaptıkları işte gayet iyiydiler. Böyle bir harcama yapınca ortalığın Metallica konserine benzemesi ve her şeyle ilgilenen personellerinizin olmasını bekleyebilirsiniz. Bulic bunun gizlilik sözleşmesine dahil olduğunu belirtti. Birilerine 70.000$ verip yapımı üstlenmelerini beklemek ve paranın nereye gittiğini sormamak? Bilemiyorum Altan.
Daha sonrasında ise Bulic’in Soundray’i direk olarak kiralamadığı ortaya çıktı. Görünüşe göre Bulic bütün lojistiği Gaming.RS adındaki bir şirkete vermişti. Şirket bütün sıkıntılarla ilgilenmeye çalışmış ancak olaylardan sonra 15.000$ ve prestij kaybı elde etmişlerdi. Gaming.RS bu etkinlikten sonra batmamak için bir kaç hissesini satmış, şirketin CEO’su Petar Markovic Bulic’i dava etse bile Bulic’in iflas gösterip elini kolunu sallayarak kurtulabileceğini belirtmişti.
Başka bir rezillik olan pazarlama kısmında ise bir çocuğun yarım saatinde yaptığı bir iş gibi görünen şey elde etmişlerdi. 27.000 görüntülenmede 4 like, 79 dislike ve 3 yorum alan bu haberin görünüm/etkileşim dengesizliği bu haberin bot’larla desteklendiğini ortaya çıkarmıştı. Bulic’e göre bu reklam tamamen ‘deneysel’ bir proje.
Bulic’in tüm röportaj boyunca haklı olduğu tek kısım ise bilgisayarlardı. Elemeleri yaptıkları bilgisayarlar gerçekten ‘vardı’. Ancak büyük organizasyonların bile sık sık sorun yaşadığı PC, Monitör taşıma işini amatör bir firmaya vermeleri aksiliğe davetiye çıkarmıştı. Tabi ki de Bulic’e göre bu sadece kötü bir şanstı, taşıyıcı minibüslerden biri birdenbire iptal edilmişti ve monitörler ve PC’ler arasında bir seçim yapmak zorunda kalmışlardı, Bulic, hiçbir takım aynı olmayan 10 monitörde maç yapmayacağından PC’leri burdan bulmak daha kolay olacağı için monitörleri seçtiğini belirtiyor. Bu kararı ona 12 saatlik bir gecikmeye sebep oldu. Bu sırada Bulic, ona göre ‘yanlış bir çeviri’ sebebiyle Na’Vi yönetimini PC’leri çalmakla suçladı. Bulic’in açıklaması sadece bilgisayarların gelmediğini Na’Vi yönetimine bildirdiği yönünde.
Bütün bu rezilliklerden Bulic’in olayın ciddiyetini kavrayamadığını anlayabiliriz. Oradaki kişilerin tatil için orda olmadığını ve sadece bir organizatör işi batırdı diye olayları sineye çekmeyeceklerini bilmeliydi. Turnuva düzenleme işi amatörlere kalınca olan sahne yeniden canlandı. Konuklar bedava içeceklerden içip muhabbet ederken turnuvanın asıl odağı olması gereken olay arka planda oynandı gitti.
Uçuk planlamalardan gerçekliğe dönecek olursak 3000 küsur izleyici bekleyen Gaming Paradise’a 200 kişi katıldı. DJ’lerin bulunacağı ‘dinlenme alanları’ gibi yerler iptal edildi. Yayını izlemek isteyenlerin ise yayının Twitch’te olmaması sebebiyle kafaları karıştı ve MLG’ye gizlilik sözleşmesiyle ödenen lisans parası izleyici sayısının çok az olması sebebiyle boşa gitti.
Çok da şaşırtmayan bir şekilde ödül parasının ödenememe ihtimali vardı. Bulic’e ödeme planı sorulduğunda bir plan belirtmeyip özetle ‘sadece bir şeyler yapmak isteyen çaresiz bir oyuncu olduğu’ üzerine sözler sarf etti. Sponsorların ona kendilerinin geleceğini sanıyordu, kimseye zarar vermediğini düşünüyordu, bir şeyler için çabalamanın bu endüstride hiçbir şey anlamına geldiğini bilmiyordu, bir röportajın sonunda ‘kayıt-dışı’ demenin bir anlam ifade etmediğini de, Bulic kendisinin hatalarından ders alan bir insan olduğunu belirtirken ‘hatasının’ sebep olduğu facianın büyüklüğünü bilmiyordu.
15 Aralık’ta Kinguin’in turnuvayı kazanan takımını kendi ekibine dahil eden Gamers2 takımı Gaming Paradise ile yaptığı konuşmalar sonucunda ödenecek bir ödül parasının olmadığı yönünde bir bildiri yayınladı. Bildiride Gaming Paradise’in mal varlığı olmaması sebebiyle dava edilse bile 3 aylık süreçte Gaming Paradise’in iflasıyla, ve dolayısıyla kimsenin ödül parasını vermeyeceğiyle, sonuçlanacağı da yer aldı.