Başarılı bir girişimci ve CEO olan Andrew Paradise‘ın hesaplarına göre, oyunların spor sayılması 50 yıl sürdü. Paradise, eSpor’a yatırım yapmaya yeni başlamış yatırımcılardan biri. Yaratmış olduğu uygulama Skillz ile mobil oyun sevenlere, sevdikleri oyunu oynarken para kazanma şansını tanıyor. Doğru duydunuz Mobil eSpor! Akıllı telefonlardan tutun özel eSpor alanlarına kadar, Paradise profesyonel oyunculuğun neden gelişen bir sektör olduğunu anlamış ve bunu çok basit ve para odaklı bir yol ile anlatıyor. Eğer eSpor’a bakıp kendinize “Neden?” diye sorduysanız, Paradise size aradığınız cevabı verebilir.

“Tıpkı oyunlar gibi, basketbol ve futbol da ilk başta spor olarak sayılmamıştır ve aslında ilk çıktıkları yıllarda onlar da çok popüler değildi. eSpor tarihinin 50. yılına yaklaşıyoruz ve Pong oynayarak büyüyen insanların çocuklarının League of Legends ve Call of Duty oynadığını görüyoruz. Dolayısı ile eSpor’un çoktan popüler olduğunu kabul edebiliriz.”

Duydunuz mu eSpor’dan nefret edenler? Paradise’a göre, eSpor’u görmezden gelen bir insan gerçeklerden uzak kalmaktadır. Bir müzisyenin yayın kanallarını reddetmesi veya teknoloji üzerine çalışan firmaların internet kullanımının eşit olması gerektiğine karşı çıkması gibi.

Son zamanlarda gördüğümüz eSpor’a yapılan büyük yatırımlar eSpor’un artık kabul edilmiş, meşru bir spor olduğunu gösteriyor: 1 Temmuz‘da, İsveçli eğlence firması MTG‘nin dünyanın en büyük eSpor organizasyonu olan Electronic Sports League‘i 86.4 milyon dolar bedelle satın alması, firmaya ve eSpor’a büyük bir destek oldu. Eylül 2014’te Amazon, Twitch‘i 1 milyar dolar gibi bir fiyata aldı ve YouTube’daki ünlü kişiliklerden biri olan CaptainSparklez mobil eSpor pazarına Activision‘un kurucularından olan Howard Marks ile bir ortaklık kurarak girmişti.

Valve'nin Hazırladığı Free to Play Belgeselinden Bir Kare
Valve’nin Hazırladığı Free to Play Belgeselinden Bir Kare

Yatırımcıların eSpor’un geleceği hakkında neden bu kadar heyecanlı olduklarını anlamak basit. SuperData Research’in yaptığı araştırmaya göre bütün eSpor endüstrisi şu an 612 milyon dolar gelir sağlıyor, ve 134 milyon toplam seyircisi var. Paradise’ın dediğine göre, yapılan araştırmalar doğrultusunda bu sektörün önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 30‘luk bir artış göstermesi bekleniyor. “Şu anki yatırımcılar ise turnuvalardan, sponsorluklardan, online reklamlardan, paralı izleyicilikten, alışverişten, lisanslardan, biletlerden ve oyun satışlarından sağladıkları doğrudan gelirlere bakıyor” diye belirtiyor Paradise. 8 Ağustos‘ta tamamlanan Dota 2 International tam tamına 18 milyon dolarlık bir ödül havuzuna sahipti ve bu havuzun çoğunluğunu izleyicilerin katkıları oluşturmuştu. Paradise “Yatırımcıların, izleyicileri ‘önemli bir ölçüt ve potansiyel gelir’ olarak görmeleri gerekiyor” diye ekliyor.