Değişim her zaman anlaşmazlıkları beraberinde getirir; Blizzard’ın WCS sistemine, 2016’da getirdiği değişiklikler bunun önemli bir örneği oldu. Değişiklikler hayata geçirileli tam 3 ay oldu, bu da konu hakkında derinlere inmek için yeterli bir zaman.

Gelen değişikliklerin özeti ise:

  • WCS Turnuva yapısı: Blizzard yabancı pazarlarda HOTS için kendi Premier WCS turnuvalarını düzenliyor, bu sistem içindeki mümkün olan en yüksek WCS puanlarını ve ödülleri dağıtıyor, Blizzard dışı yürütülen organizasyonlara da ödül havuzunun büyüklüğüne göre puan hakkı tanıyordu. Yeni sistemde ise Blizzard WCS turnuvalarını tek başına yürütmüyor, aksine WCS kurallarına uyan diğer organizatörlere finansal destek sağlıyor. Kore’deki tek değişim ise Premier Turnuvaların sayısı oldu. 2015’te üçer tane yapılmış olan GSL ve SSL turnuvaları ikiye düştü (bu sayı 2014’te sadece 3 tane yapılan GSL’den gene de fazla). Ayrıca Kore piyasasındaki ödül havuzu da büyütüldü.
  • Bölgesel kısıtlamalar: 2015’te yürürlüğe alınan, Korelilerin pasaportlarına konan kısmi engelin kapsamı genişletildi. Bu değişiklik sadece Amerika’da bulunan Hydra, Polt ve viOLet’in turnuvalara katılabilmesine, Jaedong, ForGG ve StarDust’un ise Kore’ye dönmesine neden oldu. Bu değişimin nedeninin tamamen Blizzard kaynaklı olmadığını, karar alımında topluluğun geri bildirimlerinin de etkili olduğu ortaya çıktı. Topluluğun çoğunluğu aslında şimdiki sistemden daha ağır olacak olan pasaportlar üzerindeki engellemenin mutlak olmasını bekliyordu.

Şimdiki sistem üzerindeki en büyük şikayetler – görünüşe bakılırsa ortadaki tek şikayet konusu – bu değişikliklerin Koreliler üzerindeki etkisi. Bu şikayetler çoğunlukla duygusal olduğu için daha salim kafayla ele alınınca tamamen anlaşılabilir olacaklar. Argümanlar ise aşağıdaki gibi:

1) Her şey en iyilerin karşılaştığı şekilde yapılmalı

Buradaki argüman, yeni pasaport engelleri Korelilerin yabancı arenalarda boy gösterememesine yol açıyor. Argüman sahiplerine göre ya geçen senenin sistemi devam ettirilmeli, ya da çok geniş bir çerçevede uygulanan yeni sistem gözden geçirilmeli.  Bu argüman sistemden şikayetçi olan bir sürü tanınmış isim tarafından tekrar tekrar dile getirildi. Bunların arasında Team Liquid’den Stuchiu, ReDeYe, TotalBiscuit ve Thorin de var, her ne kadar son iki isim uzun süredir piyasada aktif olmasa da.

wcs 2014

ReDeYe’ın da kabul ettiği üzere, çok saçma olan bu argüman, dillendirilmeye devam ediyor. Ortak kanıya göre önemli olan en iyilerin çarpışması ise, GSL ve SSL bu konuda rakipsiz. Bu mantıkla, söz konusu iki turnuvaya katılamayan Koreliler, Kore’de başka hiç bir başarı gösterme fırsatı elde edemiyor, zaten IEM ve DreamHack gibi en iyilerin birbirleriyle aslında mücadele edemediği turnuvaları da Kore’de başarı elde edemeyen Koreliler kazandığı için konu bir yerden sonra kilitlenir hal alıyor.

Bu fikri destekleyen kişilerin yabancı oyuncuların Koreliler ile rekabet halinde olmasını istiyor olmalarına rağmen, olayın mantıksızlığı yabancı piyasalara bakınca anlaşılıyor. Yarı zamanlı oyuncular tam zamanlı oyuncularla kesinlikle yarışamıyor, ne StarCraft’ta ne de başka oyunlarda. Yabancı piyasaların gelişmesi için yabancı oyuncuların kazanmaya ihtiyaçları var ve bu yeni sistem onlara bu fırsatı veriyor.

2) Aç kalan Koreli

Ya yeni sisteme ayak uyduramayan orta seviye Koreli oyuncular? Onlara ne olacak? Bu sorular ne kadar mantıklı gözükse de unutulan bir taraf var. Orta seviyeli diğer yabancı oyunculara ne olacak? Altta yatan anlama göre, üstü kapalı olarak söylenmek istenen Korelilerin SC2 oynayarak gelir elde etmeyi bir şekilde hak ettikleri.

Bu konu hakkındaki mantıksal problemlerin dışında, karşıtlık belirtisi gösteren başka kaynaklar da var. KeSPA’nın geçenlerde yayınladığı oyuncu gelirleri gösteriyor ki oyuncular Kore’de ortalama bir ailenin kazandığı gelirden daha fazla kazanıyorlar. Hesaplamada kullanılan yöntem sorunlu olsa da ve haksız yollar izlendiği ortada olsa da, veriler oyuncuların sadece maaş ile hatırı sayılır miktarda gelir elde ettiklerini gösteriyor. Yabancı piyasaların hiçbiri mali anlamda Kore ile yarışamıyor.

Yüksek gelir teşviki Kore’de ortadan kalkacak değil, bu yüzden de piyasaya fırsattan istifade etmek isteyen bir sürü oyuncu zaman içinde katılmaya devam edecek, hele ki Kore’de gençlerin yaşadıkları ekonomik sorunlar göz önüne alınırsa.  Her zaman piyasadan kopan oyuncuların yerini dolduracak yenileri gelmeye devam edecek. Bu argümanın yarattığı problemler ortada, gene de Korelilerin neden bu argümanı desteklediğini anlamak zor değil. Bildikleri, tanıdıkları oyunculara ne olacağı, ve desteklemek istedikleri piyasayı gelecekte neler beklediği belirsiz.

3) Yabancılar kendilerini geliştirmek için Kore’nin rekabetçi ortamında oynamak zorunda

Bu diğer argümanlardan daha az sıklıkta ortaya konulan bir argüman. Stuchiu ve TotalBiscuit konu hakkında fikirlerini beyan etmişti. Stuichu konu hakkında “Bir oyuncunun kendini en hızlı şekilde geliştirebilmesi, onun üst üste kendinden iyi oyunculara karşı oynamasını gerektiriyor. Diğer bütün sunucular arasında su götürmez bir gerçek olarak Kore sunucuları en derin yetenek havuzuna sahip. Bu herhangi biri için en iyi antrenman ortamı demek, ve aynı zamanda da Korelilerin neden her daim keskin yetenekler olduğunu gösteriyor. Yeni sistemde gelen pasaport engelleri ile bu erişim fırsatına sahip olan oyuncular doğal olarak bir gerileme yaşayacaklar.” diyor.

wcs 2015

Konu hakkında görünüşe göre tartışılamaz olan temel problemlerden biri ise ortadaki kanıtların iddia edilenin tersini ortaya koyduğu gerçeği. En iyi yabancı oyuncular Avrupa’da oynuyor, çünkü Kore sunucularının ping değerleri çok yüksek. Avrupalı oyuncuların en iyi olmak için Kore’ye gitmeleri beklenirken, en iyi Avrupalı oyuncuların, zaten en iyi olduktan sonra Kore’ye gitmelerinin gözlenmesi bu argümanın tersini gösteriyor.

4) İnsanlar Korelileri gün yüzüyle görmeyi özleyecek

Bu argüman ise izleyicileri baz alan, konuda fikir beyan eden çoğunluğun da ortak fikri olan, gene de göz önündeki gerçeklerle çatışan bir argüman. 2014 yılında WCS sistemindeki Koreli sayısı tarihin en üst seviyesindeydi. Her ne kadar Koreli sayısı fazla olsa da SC2 izleyici sayısı olarak dipte olan 2014’ten 2015’teki değişikliklere kadar StarCraft bir türlü izleyici toplayamadı. Bu durum yeni gelen kurallar ile izleyicilerin yabancıların da başarı elde edebildiklerini görmeleri ile değişti. Bu argüman ne zaman tartışmaya açılsa kaçırılan bir durum var ki, o da Amerika dışındaki en popüler yabancı bölgenin Avrupa olması, ve bu bölgede de “Koreli İstilası”nın diğer bölgelere göre en az olması.

İlginç noktalardan biri ise şikayetçi olanların hiçbirinin WCS’deki yabancı piyasalar hakkında bir çözüm önerisinde bulunmaması. Elle tutulur herhangi bir önerinin ortaya çıkmaması Blizzard’ı pasaport engellerini daha da sıkılaştırma konusunda destekler bir ortam yarattı. Konu hakkında, Destiny fikirlerini “İnsanlar konuyu hep karıştırıyor. Blizzcon/WCS dünyadaki en iyi oyuncuyu ortaya çıkarmalı. Turnuvaya katılan 16 oyuncu dünyadaki en iyi 16 oyuncu olmak zorunda değil. Bu oyuncular geldikleri bölgeleri temsil etmek durumunda. İşte en önemli fark burada ortaya çıkıyor. Çoğu kişi için bu, alakadar olmadıkları 16 tane Koreliyi izlemekten çok daha eğlenceli. Nasıl olsa Kolej Ligi oyuncuları NFL’deki oyunculardan daha iyi değil, bu yüzden de kimse onları izlemesin, iyi mi?” sözleriyle dile getirdi.

Amerikan futbolu ile alakası olmayanlar için belirtmekte fayda var, NFL, Amerikan futbolunun Süper Ligi, Kolej ligi (NCAA) ise üniversiteler arasında oynanan, bir bakıma ikinci lig ayarında bir ortam. Ayrıca NCAA’in Amerika’da çok popüler ve kârlı bir piyasa olduğu, ama oyuncuların da NFL’dekiler kadar yetenekli olmadığı çok açık. Bu yüzdendir ki en iyilerin çarpışması hiçbir zaman izleyici temelinde bir mendirek olmamıştır. Bu yüzdendir ki sağlıklı bölgelere sahip olmak, GSL/SSL’de başarı gösterememiş orta seviyeli Koreli oyuncuların doldurduğu bir piyasaya sahip olmaktan daha iyi bir durum olacaktır.

Waxangel’in sözlerinde ise sistemin göreceli olarak başarısını görebiliriz. Waxangel konu hakkında “WCS 2016 ilk tepkilerin üstesinden gelmiş ve taraftarların aslında bölgesel bazda organizasyonlara ilgi duyduğunu kanıtlamıştır.” diyor. Pek de tartışmaya açık olmayan bu beyandan sonra bizlere yeni sistemin neler getireceğini bekleyip görmek kalıyor.

Kaynak: GosuGamers