PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS’ın popülerliği her gelen genişlemede biraz daha artıyor. Bununla bağlantılı olarak Asya’nın en yüksek değere sahip şirketlerinden Tencent oyunun mobil sürümünün kopyasını hazırlıyor. Bluhole Studio ile anlaşmaya varan, Asya şirketi PUBG’nin Çin’de ki sürümünün telif haklarını aldı.

Tencent’in yapması gereken iş şüphesiz çok zor. Sadece sunucuları yürütmekle kalmayıp, oyunun en çok çektiği hileciler ve hackerlara karşı da bir önlem getirmek zorundalar. PUBG’nin Mart ayında çıkmasından bu yana 400.000’in üzerinde kullanıcı banlandı. Görünen o ki bu problem Asya için daha da büyük olacak. Fakat birisi bu sorunlarla başa çıkabilecekse o da Tencent gibi gözüküyor. Firmanın bu konudaki tutumu çok katı ve sert. İlk önlem olarak Tencent sunucularında oyunu oynayabilmek QQ oyun hesabı ve buna bağlı olarak geçerli bir Çin Halk Cumhuriyeti Kimlik Numarası ve telefon numarasıyla giriş yapılmak zorunda.

Tencent’in Çin’de oyunlar üzerine uygulanan sansüre karşı nasıl bir çözüm bulacağı ise halen bilinmiyor. Henüz 3 hafta önce Çin Yayıncılık bakanlığı yaptığı açıklamayla; PUBG’nin çok fazla kanlı olduğunu ve bu durumun Çin’in geleneksel sosyalist değerlerine zarar vereceğini açıklamıştı.

Rules of Survival, NetEase’in PUBG benzeri oyunu kendisini “People’s Army Survival Training Simulator” olarak tanıtmış, karakterlerin kanlarıda kırmızı yerine mavi olarak kodlanmıştı. Yine oyunda karakterler ölmüyor onun yerine diskalifiye oluyorlar ve hologram kendisini kapatıyordu. Tencent’in bu sansürü kırmak için ne yapacağı henüz netleşmiş değil. Fakat şirketten yapılan açıklamaya göre oyunu; “takım oyununu ve adiliyeti ön plana çıkaran ve sonunda Çin ulusunun temel ahlaki değerleri ve sosyalist değerleriyle örtüşecek bir çizgide bütünleşecek bir oyun” olarak tanıtacakları söyleniyor.

Tencent’in klasik taktiklerinden birisi olarak oyun free to play olacak fakat çok sayıda oyun içi satın alma barındıracak. Çinli oyuncular oyunu Steam üzerinden indirebilecek. Ayrıca VPN aracılığıyla Çin’e geçerek oyuna özel itemler de alınabilecek.

PUBG’nin Çin’de ki haklarını almasının ardından Tencent, League of Legends ile birlikte cephanesini güçlendirecek. Tencent kendi oyunları Honor of Kings ve Clash Royale dışında da sektöre hakim olmak istiyor. Mobil oyunlardaki su götürmez başarısı firmanın yükselişindeki temel sebep. Çinli mega internet şirketinin hisse değeri 2017 yılı içerisinde iki katından fazlaya çıktı.(1 ocak tarihinden itibaren %126.69’luk bir yükseliş!) Tencent şu anda çok küçük ve özel bir grup olan “half a trillion” grubunun bir parçası. Grubun diğer üyeleri ise Apple, Microsoft, Facebook, Amazon gibi şirketler…