Toksik oyuncular, yani davranış ve söylemleriyle oyunu diğer oyunculara zehir edebilen oyuncu kitlesi, oyun dünyasının kanayan yaralarından biri. Her ne kadar bunun önüne geçmeye yönelik bir çok çalışma yapılmış olsa da şu ana kadar verimliliği yüksek bir sonuç bulunamadı. FACEIT geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili yeni bir uygulamayla gündeme geldi.

Çevrimiçi oyunlardaki toksik oyuncuların önünü kesmek için geliştirilen yapay zekâ Minerva, kullanıma girdiğinden beri 20.000 oyuncu banladı. Veriler Counter Strike: Global Offensive’de oyun içi sohbet analizleri yaparak elde edildi.

Minerva, 2018’de CS:GO London Major’u düzenlemiş çevrimiçi oyun platformu FACEIT tarafından Google Cloud and Jigsaw (Google’ın girişimcilik destekleyen bir alt şirketi) desteğiyle geliştirildi. Geliştirilen yapay zeka ağustostan beri CS:GO’da oyun içi sohbetleri analiz etti. İlk bir buçuk ay içinde 7.000.000 toksik mesaj tespit etti; 90.000 kullanıcıya uyarı gönderilirken 20.000 oyuncu banlandı.

Yapay zekâ, makine öğrenimi kullanılarak oluşturulan algoritmalarla geliştirildi. Uygulama spam mesajları işaretlerken sözlü taciz algıladığı zaman kullanıcılara uyarı veriyor. Maç bittikten birkaç saniye sonra Minerva söz konusu oyuncuya yapılan analize göre uyarı veriyor veya oyuncuyu banlıyor. Kullanıcı ihlale devam ederse cezalar orantılı olarak ağırlaşıyor.

İstatistiklere göre CS:GO’da Minerva’nın ilk kez denendiği ağustos ve eylül ayları arasında toksik mesajların %20 azaldığı kaydedildi. Ceza alanların %8’inin ise bu davranışları tekrarlamadığı görüldü.

CS:GO’daki denemelere yapay zekada hataları en aza indirmek için aylarca süren çalışmaların ardından başlandı. Alınan sonuçlara göre ise bu, Minerva’nın çevrimiçi oyunların bir parçası olması yolundaki ilk adımlar. FACEIT yaptığı bir blog paylaşımında sohbet içi analiz projelerinin, Minerva’nın bünyesinde barındıracağı ilk ve en basit uygulama olduğunu ve yapay zekaya olan bakış açılarını sunar nitelikte bir başlangıç olduğunu belirtti. Bunun yanında Minerva’nın anlık ihlal durumlarının tespit edilmesinde ve sağlanacak geri dönüşlerin iyileştirilmesindeki çalışmalarında sağlam bir temel niteliğinde olduğunu belirtildi.

FACEIT önümüzdeki haftalarda Minerva’yı destekleyecek yeni sistemleri duyuracak. Yapay zekânın benlik ve irade kazanması ve insanlığı ele geçirmesine ne kadar kaldı bilemiyoruz, bu çok başa bir yazının konusu, ancak Minerva’nın toksik oyunculara karşı şu an için iyi bir iş çıkardığını söylememiz yanlış olmaz.