Brezilyalı eSpor kulübü paiN Gamingdisiplin kararı ile Riot Games‘i mahkemeye verdi. Böylelikle, elektronik spor kuruluşlarının disiplin ölçülerini nasıl idare ettiği ve mağdur tarafın davayı nasıl temyiz ettiği konusunda soru işaretleri ortaya çıkmış oldu.

paiN Gaming’in, IntZ takımının destek rolünde oynayan Caio”Loop” Almeida‘yı yasa dışı olarak takıma kattığı iddia edilmişti. Bu yüzden Riot tarafından 17 Aralık tarihinde paiN sportmenliğe aykırı davranıştan dolayı hem para cezası hem de oyuncunun 1 yıl boyunca paiN üyesi olarak oynamasını yasaklamıştı. Fakat takım, Brezilya haber sayfası myCNB‘deki paylaşımları sebebiyle Riot Games Brezilya‘nın “keyfi, otoriter ve haksız” bir şekilde davrandığını düşünüyorlar.

Almeida ve ailesi, paiN takımının uygunsuzca davranmadığını savundular. Takımın Almeida’nın üzerindeki ilgilerini oyuncuların annelerinin konuşmaları sayesinde ortaya çıktığını, böylelikle bunun da Almeida’nın IntZ takımından ayrılmasına sebep olduğunu belirttiler. Mart ayında ise Riot Games Brezilya, verdikleri karardan “emin” olduklarını savunarak “sözde olan” bu kural ihlalinin araştırmasını çürütecek yeni bir kanıtın da olmadığını belirtti.

Davadaki detayları gözetmeksizin paiN Gaming takımının haklı olduğu tek bir konu olduğunu söyleyebiliriz. O da; Riot Games kuruluşunun bir karar alacakları zaman kesinlikle otoriter oldukları ve yargısız infaz yaptıklarıdır. paiN Gaming takımının müracaat ettiği tek şey ise; Riot Games kuruluşunun haksız davrandıklarını düşünmeleri ve bu konuyu mahkemeye taşımaları olsa gerek. Ama bu da tam olarak bir çözüm değil.

pg

Elektronik spor yasa kuruluşu olan IME Law’un üyesi Bryce Blum, “Takımın başarmak istedikleri şeyin sonuçlanması birkaç yılı alır, yani şahsi şikayet durumlarının tazminatı için bir çıkış yolu yok.” diyor.

Takım, son tarih 2 Mayıs’tan önce CBLoL ligi transfer süreci için erken karar talep etti. Bu Almeida için bir mücadele şansıydı, fakat jüri reddetti çünkü rol dağılımı kesin değildi. Dava sonuçlanana kadar Almeida’nın oyundaki men cezası bitecek, ayrıca takım davayı kazansa bile tazminat ödemesi alamayacak.

 League of Legends ve genel olarak diğer tüm eSpor kuruluşları, kanun sistemi konusunda fazla aceleci davranıyorlar. Bir karara varılana kadar takım ya da oyuncu için durum şiddetli bir şekilde değişebilir. Elektronik sporlarda bir oyuncunun kariyeri bir elin parmaklarını geçmiyor ve bu yüzden oyuncunun yer alamadığı bir sezon kariyerinin sonu demek olabiliyor. Aslında bunun gibi vakalar, anlaşmazlıkların üstesinden gelmek için daha iyi bir sisteme ihtiyaç olduğu konusuna ışık tutmakta.

 “eSpor’un Amerika’yı tekrar keşfeder gibi hareket etmemesi gereken durumlardan biriyle karşı karşıyayız.” diyen Blum, “Halihazırda geleneksel spor dünyasında elektronik sporlar için hızlandırılmış ve kısaltılmış birtakım adalet sistemi bulunuyor. Daha basit delil toplanması ve kısa zaman süreçleri gibi. Herkes kendi sesini duyurmak için bir şans elde ediyor. Bir karara varıldığı zaman, tarafsız üçüncü şahıs yoluyla hızlandırılmış temyiz yoluna da gidilebilir.” diye ekliyor.

 NFL ve MLB gibi ana spor kuruluşları, delilin hızlıca toplandığı ve davanın vakitlice sonuçlandığı, üçüncü şahıs tahkim sistemine önem vermekte. Duruşmaya kadar ve oyuncunun olası bir üçüncü şahıs hakeme temyiz edilmesine kadar bir tecil durumu olmamakta. Dava işleyişi spor kuruluşlarında şeffaf ve mükemmel olmayabilir, ama yine de mağdur oyuncu ve takımların üçüncü şahıs müracaatı her adli sistem için bir kilit noktası.

intz gaming

Sadece League of Legends oyununda değil -Lig’de cezalandırma ve şikayet sistemi diğer oyunlara nazaran daha ileri olduğu için- kişisel durumlarda ya da sektörde de bu yapıyı daha çok görmek istiyorum. Geleneksel sporlarda olan ve elektronik sporlarda olmayan bu adalet düzeni gerçekten çok önemli.” diye ekledi Blum.

Şu an dava sürecinde bir netlik yok. Riot Games’in bunun gibi vakalar ve delil toplaması için belirlenmiş bazı standartları bulunuyor. Riot, topladıkları delil ne olursa olsun muhtemelen doğru kararı vereceğinden, yine de temyiz olmadan paiN gibi bir takımın mağdur olacağını anlamak çok da zor değil. paiN‘in doğru yolda olsa da aslında çok şanssız olduğunu da söyleyebiliriz, mahkemede başarı elde edebilseler bile özünde çoktan kaybetmiş durumdalar.

Zaten Almeida olmadan bir sezon oynadılar, mahkeme erken karar vermezse de onsuz 1 yıl daha oynayacaklar. Almeida’nın hizmetlerinden daha kolay ve ucuza yararlanmak için bu davanın peşinde çok koşmayacaklarmış gibi gözüküyor. Riot tarafının müeyyide süresinin dolmasını bekleyerek bu mümkün gözükmekte.

“Bu vakanın ilerde örnek bir durum oluşturması tek umudumuz, böylelikle ilerde yanlış yönlendirilmiş takımlar için bir yardım niteliği taşıyabilir.” diye söylüyor Blum. Sanırım kendisi Brezilya kanun sisteminin Amerika mahkemelerindeki gibi olduğunu düşünüyor, eğer bu daha büyük mahkemelere ulaşırsa etkisi daha şiddetli olacaktır. PaiN Gaming‘e göre bu dava takibi için çok zayıf bir neden olacak gibi gözüküyor.

“Dava takibi mümkün evet, ama net olan tek şey ise bu dava süreçlerinin pahalı olduğudur.” diye ekliyor Blum.

Elektronik sporlarda anlaşmazlık konusunda yeni bir tasarı ortaya çıkana kadar, böyle durumların daha çok yaşanacağını emin olabilirsiniz. O zamana kadar Riot Games ve Valve gibi şirketler elektronik sporlarda istedikleri gibi at koşturmaya devam edecek.

Kaynak: www.dailydot.com