Valve, Steam hesaplarının veya hesap envanterlerindeki eşyaların çalınmasına karşı, oldukça büyük güvenlik önlemlerini kullanıcıların hizmetine sundu. Bizler de bu yeni güvenlik önlemleri ve getirdikleri hakkında fikir sahibi olmanız için, ufak bir yazı hazırladık. Valve’ın raporuna göre “her ay neredeyse 77.000” hesap saldırıya uğruyor ve envanterleri tamamen temizleniyor. Bu sebeple, Kasım ayından beri çeşitli güvenlik önlemleri denenmeye başlandı ve buradan alınan geri dönüşler sonucunda, 10 Mart itibariyle mobil güvenlik sistemine geçiş yapıldı.

Bekleme Sürelerinde Artış

Steam takas sistemi ve pazarı için gelen ana güvenlik önlemi, yapılacak işlemlerin tamamlanması için belirli bir süre beklenmesi oldu. Daha önceki güvenlik önlemi, kullanıcılar arasında gerçekleştirilecek takaslarda 3 gün bekleme süresi konulması ve eğer bu takas kişinin bilgisi dışında ise, iptal edilebilmesi yönündeydi. Artık bu bekleme süresi 15 güne uzatıldı ve yalnızca takaslarda değil, Steam Topluluk Pazarı’nda da uygulanıyor. Takas yaptığınız kişi ile 1 yıldan uzun süredir arkadaş iseniz, bekleme süresi 1 gün olarak belirlenmiş.15 günlük bekleme süresi biraz yüksek gözükebilir, fakat bu iki haftalık bekleme süresi sayesinde herhangi bir izinsiz hesap hareketi engellenmiş oluyor. Eğer hesabınızda çok fazla takas yapıyor veya envanterinizdeki eşyaları pazar üzerinden satıyorsanız, bu bekleme süresini kaldırmanın bir yolu bulunuyor. Android veya iOS cihazınız üzerinden indirebileceğiniz Steam Mobile uygulamasından Steam Guard sistemini aktif hale getirirseniz, herhangi bir bekleme süresine gerek duymadan, yalnızca telefon onayı ile, işleminizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Takas veya satış yapmak istediğinizde cep telefonu uygulamanıza gelen onay isteğini kabul ederek hem güvenli bir şekilde işlem yapabilir hem de 15 günlük bekleme süresinden kurtulabilirsiniz.

Çalınan Eşyaların Geri Verilmesi Kalkıyor

Yeni gelen mobil güvenlik sistemi ile birlikte, Steam üzerinde problem olabilecek diğer bir konuya da el atılmış. Daha önce hesabınızdaki eşyalar çalındığında destek ile iletişime geçip, kaybettiğiniz eşyaları geri alabilmeniz mümkündü. Geri alma işlemi, kaybolan eşyanın Valve yetkilileri tarafından yaratılan yeni bir kopyasının hesap sahibine verilmesi şeklinde işliyordu. Bu işlem kullanıcıyı korumaya yönelik faydaya sahip olsa da, eşyanın yeni bir kopyasının piyasaya girmesi, özellikle sınırlı sayıda bulunan eşyaların sayısının artmasına ve piyasa değerinin düşmesine sebep oluyordu. Yeni gelen önlemlerin ardından, 10 Mart tarihi itibariyle takası veya satışı gerçekleştirilen hiçbir eşya, kopyalama yöntemi kullanılarak sahibine iade edilmeyecek. Bu sayede eşyaların kopyalanarak, varolan piyasa değerlerinin düşürmesi gibi bir durum oluşmayacak.

Akıllı Telefon Sahibi Olmayan Kulanıcılar Ne Yapacak?

Steam hesabınızdaki eşyaların, isteğiniz dışında, satış veya takasının gerçekleşmesini engelleyen bu sistem ile ilgili problemler de bulunuyor. En önemli problem, uygun mobil cihaza sahip olmayan kullanıcıları ilgilendiriyor. Windows Phone veya uygulama çalıştırmayan basit bir telefon kullanıyorsanız, zorunlu olarak 15 günlük bekleme sürecine dahil oluyorsunuz. Valve bu sorunun farkında fakat kullanıcıların çoğunun etkilenmeyeceğini düşünüyor. Şu an pazar ve takas sistemini kullananların büyük bir çoğunluğunun (%95 gibi yükek bir kesim) zaten Mobil Güvenlik sistemini kullandığı beliriliyor. Sonuç olarak, eğer takas ve pazar sistemini çok kullanan bir oyuncuysanız, telefonunuza Steam uygulamasını indirmeniz şart. Bu sayede hem işlemlerinizi rahatça yapabilir, hem de iki adımdan oluşan mobil güvenlik sistemi ile hesabınızı kötü niyetli kişilere karşı koruyabilirsiniz. Telefon onayı vermek için harcayacağınız ekstra 2 dakika, Counter Strike’da sahip olduğunuz değerli bıçağınızın güvende olması ile kıyaslanamaz.