Intel Extreme Masters Sezon 10 Dünya Şampiyonası sona erdi. 4 farklı bölgeden toplam 8 takımın katıldığı turnuvada yarı finalde her bölgeden 1 takım yer aldı. Şampiyon ise Kore takımı SK Telekom T1 oldu.

Bildiğiniz üzere totemleme League of Legends’da en önemli etmenlerden biri. Bu yazının genel amacı ise üst koridor, ormancı, orta koridor, nişancı ve destek olmak üzere tüm rollerin oyun tarzı ve takım sıralamalarına göre totem sayıları arasında çok büyük bir fark olup olmadığını incelemek.

 

resim1

resim2

Yukarıdaki grafiklerde A ve B grup karşılaşmalarını, Yarı Final ve Final eşleşmelerini görebilirsiniz. İlk 2 sırayı finale çıkan takımlar, 3. ve 4. sırayı yarı finale çıkan takımlar paylaşırken, 7. ve 8. sırayı ise gruplardan çıkamayan takımlar oluşturuyor.

Dakika başına yerleştirilen totem sayısı sıralamayı etkiler mi?

VaEYvB

Tek başına hayır etkilemez. Yukarıdaki istatistiklerde SKT takımının oyuncu başına dakikada ortalama 0,76 totem yerleştirdiğini, Fnatic takımının oyuncu başına dakikada 0,73 totem yerleştirdiğini ve TSM ise oyuncu başına dakikada ortalama 0,66 totem yerleştirdiğinizi görüyoruz. Bölge olarak ise Çin oyuncu başına dakikada en fazla totem atan bölge.

En üst 6 takım arasında TSM en az totem yerleştiren takım, fakat aynı zamanda yarı finale çıkıp son 4’e kalan takımlardan biri de. Diğer avantajlarının sıralamadaki yerini belirlediği çok açık.

Değinmemiz gereken bir diğer nokta ise Kore ve Çin takımlarının Kuzey Amerika ve Avrupa takımlarından daha fazla görüşe önem verdiği. Bunu grafiklerde açıkça görebiliyoruz.

Örneğin 40 dakikalık bir oyunda SKT toplamda 152 totem atarken, Origen 40 dakikalık bir oyunda toplamda 126 totem atmış. Totemlerin zafere giden yolu aydınlattığı açıkça ortada 🙂

Şimdiye kadar oyuncu başına atılan totem sayısı inceledik, şimdi ise her pozisyon ve oyun tarzını totem/dakika oranına göre inceleme zamanı.

SKT Telekom T1, turnuvanın ve görüşün kazananı!

VaEERR

SKT oyuncu başına yerleştirilen totem sayısında birinci olamamasına rağmen, dakika başına totemde ortalamanın altında olan tek oyuncuları üst koridor olan Duke.

SKT koridor değişiminde sorunlar yaşadı, neredeyse her zaman erken oyunu kaybetti. Buna rağmen, haritanın etrafındaki görüşe her zaman önem verdiler. Her zaman kırmızı ve mavi güçlendirme etrafındaki görüşlerine önem verip karşı takımı bu görüş altında cezalandırmayı bildiler. Aşağıda bu cezalandırmaların açıkça örneklerini görebilirsiniz.

Fnatic, ikinci sırada olmasına rağmen görüşte Avrupa ve Kuzey Amerika’dan çok önde!

Fnatic, Avrupa Şampiyonluk Ligi’nde 5. sırada, Origen ise Fnatic’den 1 galibiyet az olduğu için 6. sırada.  Aralarındaki rekabet bu turnuvada totemlemeye geldiğinde, Fnatic rakibi Origen’den önde çıktı. Bu farkı yaratan oyuncu ise ormancıları Spirit!

1vNN5j

Koreli ormancının Avrupa takımı Fnatic ile anlaşmasının takıma sağladığı ivme ortada. Krepo’dan sonra Spirit, daha fazla para kazanan ormancıların başında geliyor. Kazandığı altını takımı için altın olarak döndürmesini de bilen Spirit, IEM ormancılarının ortalamasından 9 totem fazla koyuyor!

(Ormancılar, bu Spirit, Spirit kazandığı altını takım avantajına dönüştürmesini biliyor, Spirit gibi olun)

Aşağıdaki videoda Spirit’i incelerseniz takıma kattığı görüşü açıkça görebilirsiniz.

CLG, Ayrık ittirme takımı!

CLG

CLG ve üst koridor oyuncuları Darshan ayrık ittirme potansiyelleri ve oyunları bu şekilde kazanmalarıyla biliniyor, fakat bu taktik IEM’e uyum sağlayamadı.

Ayrık ittirme kompozisyonunda CLG takımının garanti altına alması gereken 2 şey vardı. Birincisi istemedikleri bir takım savaşlarına sürüklenmemeleri, ikincisi Darshan’ın ayrık ittirmede yakalanmaması.

CLG takımı oyunu tek bir şeyle kontrol etmeliydi, TOTEMLER! Yukarıda görebildiğiniz üzere Darshan ortalama olarak üst koridor oyuncularından daha fazla totem atmış, ama 40 dakikada 2 totem yakalanmamasına yeterli mi sizce? Ayrıca, 40 dakikalık bir oyunda Aprohomoo’nun ortalama bir destek oyuncusundan 9 totem daha az atması inanılacak gibi değil. Daha kötüsü, QG takımının destek oyuncusu Mor Aprohomoo’ya göre haritaya ortalama 29 daha fazla totem bırakmış!

(Destekler, Bu Aprohomoo, ayrık ittirme kompozisyonunda çok az totem atıyor. Aprohomoo gibi olmayın)

QG, bütün totemlemeyi destek oyuncusunun yaptığı takım!

8Z8PMQ

Daha önce SKT takımının her oyuncusunun totem koyma yolunu bulduğunu görmüştük. Tam tersi olarak QG, Çin takımında ise tüm totemlemenin destek oyuncusunun sırtında olduğunu görüyoruz.

(TR sunucusunun %70’i, destek totem atar mantığındalar.)

Dakika başına ortalama bir destekten 0.27 totem koymuş olabilir, ancak takımın diğer oyuncularıyla karşılaştırıldığında durumu görebilirsiniz. 40 dakikalık bir oyunda IEM’de ortalama bir destekten 11 totem daha fazla koyan Mor oyunu nasıl etkiledi siz düşünün 🙂

Kapanış notları

Kore – Çin takımlarının Avrupa – Kuzey Amerika takımlarından ne kadar üstün olduğunu görmek ilginçti. Anlaşılan Doğu takımları totemlemeye EU LCS ve NA LCS’den çok daha fazla önem veriyor.

Her gün 1 yeni bilgi tadında bilgi; totemlemesi daha az olan takım maçların %63’ünü kaybetmiş.

Ayrıca kendi totem skorunuzu http://wardscore.loltools.net/ adresinden görebilirsiniz.

Kaynak: http://www.goldper10.com/article/3210-wards-and-playstyles-iem-x-analysis.html