- 28PAYLAŞIM
- 14Facebook
- 5Twitter
- 5WhatsApp
- 4LinkedIn
Geçtiğimiz günlerde CS:GO topluluğuna yakın bir isimle röportaj yapmak istedik. Bu konuda Multiplayer yayıncısı ve turnuva hakemi olan Cahit “Glaxy” Yıldız bir numaralı sıraya oturmuş oldu. Dijital Sporlar adına Berk bu röportajı gerçekleştirdi. Bakalım Glaxy neler söylemiş…
Berk Sözüer: Multiplayer ekibi olarak çok güzel bir işe imza atarak Türkiye’nin en büyük ödül havuzlu turnuvasını gerçekleştirdiniz. Sizce turnuva nasıl geçti?
Cahit Yıldız: Multiplayer CS:GO Turnuvaları neredeyse 1 senedir devam ediyor. Son turnuvamız 26.000 TL ödül havuzunun yanında CS:GO arenasında Türkiye’de en çok oyuncuyu ve takımı bir araya getiren turnuvaydı. 200‘ün üzerinde takım, 1000‘in üzerinde farklı oyuncu katıldı. Ufak tefek aksaklıklar elbette yaşandı yaşanmaya devam edecek. Genel itibariyle büyük çoğunluğun memnun kaldığı, devamını istediği ve bizimde ilk günkü özveriyle devam edeceğimiz projelerden biri olacak CS:GO Turnuvaları.
Berk Sözüer: Turnuvanın ön eleme kısımlarında 2 takımın bazı oyuncularının hile kullandığı tespit edildiği için turnuvadan ihraç edildiler. Sizce kanıtlar yeterli miydi? Uluslararası arenada da birçok şüphelenilen oyuncu oluyor. Bunun en güzel örneği Fnatic’in oyuncusu Pronax. Açıklanması çok güç bir sürü olayı var kendisinin. Sormak istediğim esas soru ise şu, acaba bu diskalifiyeler kendini gösterebilecek yeni bir ekibin önünü kesmiş olabilir mi?
Cahit Yıldız: Hile Counter Strike’ın bir gerçeği. Bugün en büyük organizasyonlardan en küçüğüne kadar hangi CS:GO turnuvasına bakarsanız bakın, mutlaka her turnuvada hile iddialarıyla karşılaşırsınız. Çünkü işin ucunda ödül ve prestij var. Sadece Global Elite rütbesine erişmek için hile kullanan oyuncuların bulunduğu toplulukta ödül ve prestij için hile kullanılması da gayet doğaldır. Olacaktır.
Gelelim bizim turnuvamıza…
Takdir edersiniz ki online maçlarda hile kullanıldığını tespit etmek çok zor olabiliyor. Üstelik bunu üst düzey bir çabayla gizlemeye çalıştıklarını düşünün. Sonraki maç tarihine kadar 2 gün zamanınız olduğunu düşünün. Oyuncunun %100 hile kullandığından emin olamayabilirsiniz. Tur geçirseniz ve sonraki maçlarda hile kullandığı ortaya çıksa çok daha büyük bir haksızlık ortaya çıkacak. İşte bu noktada makul seviyede bir şüphe oyuncunun veya takımın elenmesine yol açabilir. Bugüne kadar turnuvalarımıza yüzlerce takım katıldı. Sadece 3 takım hile kullanımı veya şüphesiyle elendi.
Ek olarak, dünyanın en büyük takımlarında oynayan en iyi oyuncularını, turnuvamıza katılıp sadece online ortamda oynayan, adını daha önce hiç duymadığımız oyuncularla kıyaslayamazsınız. Hile kullanmadık ama elendik diyen takımlar LAN oyunlarında kendilerini gösterecekler. Gerçekten iyi bir oyuncu olduklarını kanıtlayacaklar. Biz de bunları göz önünde bulunduracağız.
Berk Sözüer: Hazır Fnatic’ten bahsetmişken şunu da sormak istiyorum. 2015 ESL Cologne’dan sonra Pronax’in bir açıklaması olmuştu. “Gelmiş geçmiş en iyi takım biziz ve kimse bunun aksini iddia edemez”. Buna katılıyor musun?
Cahit Yıldız: fnatic Counter-Strike tarihinde her zaman en üst seviyelere oynayan bir takım olmuştur. Ancak en iyi takım – en iyi oyuncu olgusuna katılmıyorum. En iyiler vardır, şampiyonlar yıldan yıla değişir.
Berk Sözüer: Bu arada tuttuğun herhangi bir takım var mı?
Cahit Yıldız: f0rest ve GeT_RiGhT ikilisi bana her zaman sempatik gelmiştir. Hangi takım için oynuyorlarsa o takımı tutuyorum 🙂
Berk Sözüer: Yurt dışında bu kadar güzel işlere atılırken, Türkiye’de hala gelişmenin çok yavaş olduğunu görüyoruz. Bunun nedeni sence nedir?
Cahit Yıldız: E-sport olgusu için mi soruyorsunuz? Bunu pek çok konuda söyleyebilirsiniz. Türkiye, Avrupa’nın bilmem kaç yıl gerisinden gelmeye devam ediyor. Nedeni, bu röportajı bile insanların %90’ının buraya kadar okumayacak olması. Okuyun.
Berk Sözüer: Peki Türkiye’yi yurt dışında temsil eden takım sayısının bu kadar az olmasının nedeni nedir?
Cahit Yıldız: CS:GO 2012‘nin yaz aylarında çıktı. Türkiye’de 2014 yazına kadar elle tutulur tek turnuva bile gerçekleşmedi. Burada ilk CS:GO turnuvası gerçekleştiğinde irili ufaklı turnuvalarda NiP takımı 50 küsür şampiyonluğa ulaşmıştı. Sebebi CS:GO turnuva organizasyonu düzenleyen ama daha ilk turnuvadan kâr etme amacı taşıyan, devamı gelmeyen organizasyonlardır. CS:GO’da 16 slotu dolduramayan, 1.6’yla devam etmek istedi. Oyuncular da 1.6 oynadı.
Berk Sözüer: Bunları sormuşken şunu sormadan olmaz. Genç kesimin bu oyunda çok uzun zaman geçirdiğini görüyoruz ancak hep ilerleyememekten şikayetçiler. Sence eksikleri neler?
Cahit Yıldız: Global Elite olmak için değil. Türkiye’de adı bilinen takımları LAN maçlarında yenmek için oynamalılar. Bir mouse, bir kulaklık için başarıya ulaşabilecekleri takımı bırakmamalılar. Global arenada yapılan online turnuva elemelerine katılmalılar. Sabretmeliler. Ben 20 senedir bilgisayar kullanıyorum, binlerce oyun oynadım. 15 senedir cs oynuyorum. Bu sebeple benimle röportaj yapıyorsunuz. Şimdi şikayet eden gençler bayrağı saygı duydukları takımlardan alıp daha ileriye taşıyacaklar.
Berk Sözüer: Space Soldiers’da olan kadro değişikliğinden sonra bir sürü insanın sosyal medyada “ben ngiN‘den daha iyi oynarım ya” dediğini gördük. Tuna “pintipanda” Akşen, League of Legends’ın oyuncu kesiminden bahsederken “O beğenmediğin oyunculara karşı oynasan, o klavyeyi nereye koyacağını şaşırırsın” gibi bir şey söylemişti. Counter Strike’ta da böyle bir kesim olduğunu söyleyebilir miyiz?
Cahit Yıldız: Sadece LoL ya da CS değil. İnsan olmaktan kaynaklanıyor kıyaslama işi. Ama bizim insasınımızda çok belirgin. Annelerin komşu çocuğunun matematik notuyla kendi çocuğunu kıyaslaması gibi. Yetiştirme şeklinden herhalde. Psikolojik bir rahatsızlık bu.
Aynı bizim Faruk, o da böyle komik. Ama sahneye çıksa adını söyleyemez, fa fa diye kalır. Diyeceğim o ki, Engin’den iyi oynasaydınız onun yerinde siz olurdunuz.