Almanya’nın Berlin kentinde düzenlenmekte olan, League of Legends’ın büyük ligleri arasında yer alan EU LCS’te Unicorns of Love ve Team ROCCAT takımlarının başı vize problemi ile dertte. Geçtiğimiz sezonlarda da takımları Rus oyunculardan  kurulu olan, hatta aynı oyunculara sahip olan Moscow 5 ve Gambit Gaming takımları da aynı problemi yaşamıştı.

Bu durumun ana nedeni, Rusya’nın Avrupa Birliği ülkeleri arasında yer almaması. Dolayısıyla Almanya’da yer alan oyuncu evlerinde yaşabilmek için Avrupa Birliği dışındaki ülke vatandaşı olan oyuncuların vize alması gerekmekte. Bu vizeler de belirli bir süreye tabi. Bu sürenin doluşu geçmişte de olduğu gibi sezon sırasına denk gelebiliyor. Bu sebeple Unicorns of Love takımının ormancısı Danil “Diamondprox” Reshetnikov ve Team ROCCAT takımının destek oyuncusu Edward “Edward” Abgaryan, bu hafta LCS maçlarında yer alamayacak.

edward

Bu iki oyuncu geçmişte de aynı problemleri yaşamıştı. Team ROCCAT, bu durumun farkında olduğu için bir yedek oyuncu ile anlaşmış durumda, Bu hafta Edward’ın yerini Litvanyalı destek rolü oyuncusu Vytautas “Extinkt” Melinauskas dolduracak. Unicorns of Love takımı ise bu durum için biraz daha geç hareket etti. Diamondprox’un yokluğu için kısa bir süre önce Millenium takımından Charlie “Djoko” Guillard kiralamak zorunda kaldı.

Almanya’da henüz e-Spor oyunculuğu bir meslek olarak sayılmadığı için bu duruma özel bir vize verilemiyor. Riot ile birlikte bu konuda çalışmalarını sürdüren takımlar, eğer bu onayı alamazlarsa oyuncular ile yollarını ayırmak durumunda kalabilir. Diamondprox, kendi sayfasından yaptığı açıklamada, EU LCS’te yer almanın zevkli olduğunu, burasını bir ev olarak gördüğünü, ancak bu vize problemleri ile ilgili çalışmaların olumsuz sonuçlanması durumunda, kariyeri için başka seçeneklere yönelebileceğini de belirtti.

diamondprox

Amerika, bu konuda daha rahat bir ülke. E-Spor oyunculuğu Amerika’da atletizm lisansı ile desteklendiği için herhangi bir vize problemi yaşanmıyor. Diamondprox’u, önümüzdeki süreçte NA LCS’te görebiliriz. Bir zamanlar ormandaki metaya yön veren Diamondprox’u eski takım arkadaşı Alex Ich’ın takımı Renegades’te görmemiz sürpriz olmaz.

Uzun yıllardan beri devam eden EU LCS’te hala vize problemlerinin yaşanması oldukça endişe verici. Riot’un bu konuyu bir çözüme kavuşturması gerekmekte. Umarız bu iki güzide oyuncuyu EU LCS’te görmeye devam ederiz.