Pro Gamer Menü ile birlikte oyunculara ve eSpor ekosistemine dokunan TAB Gıda’nın Dijital Pazarlama Direktörü Burak Akın ile hoş bir sohbet gerçekleştirdik. Biz sorduk kendisi yanıtladı.
1) eSpor’un Türkiye’deki gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? eSpor konusuna bakış açınız ve bu alandaki beklentileriniz neler?
Öncelikle Türkiye’de bu sektörün geleceğini çok parlak görüyorum ve Türkiye’de eSpor her geçen gün daha büyük bir pazar haline geliyor. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde ülkemiz adına güzel bir gelişme oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde hizmet vermek üzere “Türkiye E-Spor Federasyonu” kuruldu. Bu gerçekten hem ülkemiz adına hem de eSpor pazarı adına önemli bir adım. Bu organizasyonla birlikte ülkemiz, eSpor alanında gelecekte daha da önemli kazanımlar elde edecektir. Bu kazanımlar hem organizasyon anlamında hem de var olan potansiyelin sağlıklı kullanımı anlamında sektörü büyütecek ve dünyada önemli bir seviyeye taşıyacağına inanıyorum.
Kısaca sektöre değinecek olursam; Dünya’da Kore ve Çin gibi ülkelerin başı çektiği gaming sektörü, Avrupa ve ABD’de de büyük hayran kitlesine sahip. Dünya oyun pazarına ilişkin analizleriyle ön plana çıkan Newzo’nun 2017’nin son çeyreği için yaptığı analizde dijital oyunların dünyada 116 milyar dolarlık büyük bir pazara ulaştığına işaret ediyor. 2017’de yüzde 43 Pazar payı ile mobil oyunlardan 50.4 milyar dolar gelir elde edildiği kaydedilen analizde, totalde mobil oyun pazarının 2017 yılında yüzde 10.7’lik büyüme ile 116 milyar dolarlık bir pazara ulaştığı dikkat çekiyor. Yine Newzoo’nun verilerine göre eSpor pazarının bu yıl sonu için yüzde 38’lik büyümeyle 906 milyon dolarlık bir gelire ulaşması bekleniyor. Bu gelirin yaklaşık 359.4 milyon dolarının da sponsorluklardan sağlanması bekleniyor. Türkiye’de de bu sektöre olan ilgi genç nüfusa paralel olarak her geçen gün artıyor.
Newzoo’nun 2017 Temmuz ayında açıkladığı verilere göre, Türkiye’de 30,8 milyon oyuncu var. Ve yine tahminen Türkiye oyun sektörünün büyüklüğü 1.5 milyar doları geçtiği yönünde. Ciddi yatırımların yeni yeni başladığını düşündüğümüzde Türkiye’de gaming pazarında büyük bir potansiyel bulunduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, Türkiye çok genç bir nüfusa sahip ve internet kullanımı her geçen gün artıyor. Şu an gaming, Türkiye’de futboldan sonra en çok seyirci çeken ikinci spor konumunda. LoL profesyonel ligleri milyonlarca kişiyi ekran başına toplarken, büyük spor salonlarında yapılan finaller 10 binden fazla gaming severi bir araya getiriyor.
Sektöre olan ilgiyi yerinde bulmakla birlikte hızla gelişen ve gelişme potansiyeli yüksek olan bir sektör. Bu alana yatırımların önümüzdeki dönemlerde çok daha fazla artacağını tahmin ediyorum. Türkiye’de hem ciddi bir potansiyel var hem de genç nüfusa sahip bir ülkeyiz. Bu da alana ilgi ve yatırımları artıran bir faktör. Markaların sektöre olan ilgisi, dünyaya paralel olarak gaming sektöründe büyümeyi de hızlandıracaktır.
2) Neden eSpor? eSpor’a yönelik ne tür çalışmalarınız var?
TAB Gıda olarak hızlı servis gibi oldukça rekabetçi ve sürekli devinim halinde olan bir alanda faaliyet gösteriyoruz ve müşterilerimize dokunduğumuz her kanalda sıcak ve samimi bir dille iletişim kurmaya özel gösteriyoruz. Özellikle gençlerle sağlık bir iletişim kurmak bizim için çok önemli. Bu nedenle biz de dijital dünyanın yeni trendlerini takip etmeye ve uygulamaya özen gösteriyoruz. Günümüzde başarılı bir pazarlama için markaların online olarak ulaşılabilir olması şart. Türkiye’de genç nüfus potansiyeli yüksek ve hedef kitlemiz onlar. Dolayısıyla biz de gençleri yakalamak adına son yıllarda tüm dünyada popülaritesi süratle artan eSpor kategorisini sahiplendik ve Burger King markamızda gamer’lar için Pro Gamer Menü’yü geliştirdik. Bu özel menü ile gaming tutkunlarına hem lezzet hem de zaman kazandırıyoruz. Tıkla Gelsin (www.tiklagelsin.com), Ara Gelsin (0850 222 54 64) veya Yemek Sepeti’nden Pro Gamer menü sipariş edebiliyorlar. Pro Gamer menülerin 2. fazında Burger King ve Popeyes lezzet sever oyun tutkunları için geliştirdiği Pro Gamer Menülerine yenisini ekledi. Güney Koreli eSpor oyuncusu Lee “GBM” Chang-Seok ile bir diğer eSpor oyuncusu Berkay “Zeitnot” Aşıkuzu ile yapılan işbirliği ile gamer’lara ulaşılması hedefleniyor. Gençlerden aldığımız feedback’ler doğrultusunda yeni ürün ve menüler geliştiriyoruz. Onların ilgi ve beklentilerine yönelik içerikte ürün ve menüler oluşturuyoruz. Bugün Pro Gamer menümüzün gelişmesi, yine gençlerden aldığımız ilhamda olmuştur. Türkiye’de gençler arasında mobil kullanım oranları yüksek. Gençlerin çok farklı beklentileri var. Bu beklenti ve ihtiyaçları dikkate alarak yeni mobil uygulamalar da geliştiriyoruz.
3) Gelecekte bu yönde yatırımlarınız olacak mı?
Tabi ki bu alanlara yönelik özel çalışmalarımız olacak. Hedef kitlemiz gençler. Gençlere yönelik önümüzdeki dönemde de sürpriz ve eğlence dolu iletişim çalışmalarımıza devam edeceğiz. Gençlerden aldığımız feedback’ler doğrultusunda yeni ürün ve menüler geliştiriyoruz. Onların ilgi ve beklentilerine yönelik içerikte ürün ve menüler oluşturuyoruz. Bugün Pro Gamer menümüzün gelişmesi, yine gençlerden aldığımız ilhamda olmuştur. Türkiye’de gençler arasında mobil kullanım oranları yüksek. Gençlerin çok farklı beklentileri var. Bu beklenti ve ihtiyaçları dikkate alarak yeni mobil uygulamalar da geliştiriyoruz.
4) Türkiye’de dijital dönüşümde hangi seviyedeyiz? Avantajlı ve dezavantajlı olduğumuz noktalar nelerdir?
Türkiye teknolojiye ve dijitalleşmeye uyum sağlama konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Özellikle genç ve dinamik nüfus yapımız bu konuda bize büyük bir avantaj sağlıyor. Türkiye eskiden beri yenilikçi teknolojilere açık ve istekli. Aynı zamanda yenilikçi teknolojilere hızlıca adapte olan bir yapıya sahibiz. Yenilikçi teknolojiler üretme noktasında üst düzey yetkinliğe sahip değiliz. Yani ülke olarak henüz dijital teknolojiler üretme noktasında istenilen seviyede değiliz. Bu da dijitalleşmenin maliyetini yükseltirken, uygulamada sıkıntılar yaşanmasına neden olabiliyor.
5) Sizce dijital dönüşüm neden önemli? Bu alana neden yatırım yapılmalı?
Günümüz dünyasında dijital dönüşümün artık bir tercihe bağlı olmayacağını ve bunun bir zorunluluk olduğunu düşünüyorum. Özellikle yenilikçi birçok teknoloji, finansal teknolojiler, dünyanın gündeminde yer alan yapay zekâ gibi gelinen seviye ile yine aynı şekilde internet kullanımının yaygınlaşması, mobil telefon kullanım oranlarının artması gibi birçok itici faktörü düşündüğümüzde bu etkileşimin kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz. Bu etkileşim sadece şirket ve sektörleri değil, bireyleri de etkileyen, beklentileri üzerinde etkili olan bir gelişme. O nedenle dijital kanalların sağladığı avantajlar düşünülerek hızla bu dijital çağa uygun yatırımlar yapılmalı ve önemsenmeli diye düşünüyorum.
6) Bu dijital dönüşüm aşamasında şirketlerin karşılaştıkları zorluklar nelerdir?
Şirketlerin kendi alanlarında gerçekleştirdiği dijital dönüşüm çalışmalarında en dikkat edilmesi gereken hedef kitleye uygun adımlar ve ikinci olarak da veri – bilgi güvenliğini sağlamak olarak ön plana çıkıyor. Yüksek hizmet standardı, ürün, hizmet ve kalite güvenilirliği, hedef kitle başta olmak üzere daha geniş kitlelere daha kısa sürelerde ulaşma imkânı sağlaması gibi faktörler dijital dönüşümün avantajları olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, dijital alana yatırımların yüksek maliyet gerektirmesi, alt yapının oluşmaması, bilgi – veri dataların güvenliğinin tam olarak sağlanamaması ve olası güvenlik açıkları bu alandaki ortak zorluklar diyebiliriz.
7) TAB Gıda olarak dijital alanda ne tür çalışmalarınız var? Anlatabilir misiniz?
TAB Gıda olarak değişen tüketici davranışları doğrultusunda hayata geçirdiğimiz Ne Yediğini Bil, Tıkla Gelsin ve Facebook Messenger BOT gibi online uygulamalar ile hızlı servis restoran sektörünün dijitalleşmesine öncülük ediyoruz, günümüz dijital trendlerine uygun birçok uygulamayı ilk kez biz sektöre kazandırdık. Bunu da daha çok bünyemizdeki markaların teknolojik alt yapılarını geliştirerek ve küresel gelişmeleri çok yakından takip ederek yapıyoruz. Mesela Tıkla Gelsin (mobil ve web) üzerinden en çok sipariş aldığımız şehirler arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa öne çıkıyor. Sipariş veren müşterilerimizin yüzde 58’i erkek, yüzde 42’si ise kadınlardan oluşuyor. Sipariş veren kitlenin yüzde 35’ini 25 yaş ve altı gençler oluşturuyor. Dijitale ayıracağımız bütçeleri bu ve benzeri verilere bakarak belirliyoruz.
Diğer yandan dijital platformları ağırlıklı olarak e-ticaret (paket servis) ve müşterilerimizi tükettikleri ürünler hakkında bilgilendirme amacıyla kullanıyoruz. Güncel internet sitelerimiz ve güçlü sosyal medya hesaplarımız ile müşterilerimiz ile 7/24 iletişim halindeyiz. Sektördeki rekabeti günümüz koşullarına göre en iyi şekilde yönetebilmek için yenilikçi bir bakış açısıyla dijital platformlar üzerinden güncel, doğru, tutarlı ve eğlenceli içerikler üretmeye öncelik veriyoruz. Ürün ve hizmetlerimiz için müşterilerimizden ve tabii ki paydaşlarımızdan gelen geri bildirimleri en iyi şekilde analiz etmeye gayret ediyoruz. Son dönemde aldığımız pazarlama ödüllerine bakınca dijital mecralarda yaptığımız işlerle ilgili ödüllerin ağırlıkta olduğunu görebilirsiniz. Bu da sanırım süreçleri yönetme konusundaki başarımızı somut şekilde ortaya koyuyor.
8) TAB Gıda sosyal medya alanında nasıl bir strateji izliyor? Markalarınız şu an aktif olarak hangi platformlarda yer alıyor?
TAB Gıda olarak yenilik, değişim ve inovasyonda öncüyüz. İnternetin hızlı dünyasında özgün olmanın ve dikkat çekebilmenin her geçen gün zorlaştığı bu dönemde gitgide gençleşen hedef kitlemizi yakalayabilmek için nokta atışı yapmaya özen gösteriyoruz. Bu anlayışla Burger King® markamızda da daha önce Türkiye’de ilk kez Popeyes® için tecrübe ettiğimiz, müşterilerimizi siparişe yönlendiren Facebook Messenger Bot uygulamasını devreye aldık. Tüm markalarımızın online sipariş sitesi Tıkla Gelsin’e bağlı olan bu sistem sayesinde kullanıcılar Facebook’tan çıkmadan Tıkla Gelsin’e üye olup kolayca sipariş verebiliyor. Yine gençleri yakalamak adına son yıllarda tüm dünyada popülaritesi süratle artan eSpor kategorisini sahiplendik ve gamer’lar için Pro Gamer Menü’yü geliştirdik. Bu kitleyi hedeflerken de dijital kanallar başroldeydi. Bu dönüşümü sadece sosyal medyada bırakmadık, restoranlarımıza da taşıdık. Bugün kullandığımız dijital menüboard’lar AVM’lerdeki restoranlarımızda büyük fark yaratıyor. Kendini uzak mesafeden belli eden, kaliteli, iştah açıcı ve güzel görüntüler müşterilerimizde pozitif bir etki bırakıyor ve günün değişik saatlerinde, değişik kampanyalar yapabilmemize, hızlı hareket etmemize olanak sağlıyor. Ödeme sistemlerinde de yeniçağın trendlerini takip ediyor ve uyguluyoruz. Son olarak www.tiklagelsin.com ve tıkla gelsin mobil uygulama sistemimize kattığımız Masterpass ödeme sistemi ile müşterilerimizin kredi kartlarının yanlarında olmadan pratik ve hızlı bir şekilde sipariş vermelerini sağladık.
TAB Gıda olarak 1,5 yıl önce tüm üretim süreçlerimizi şeffaf bir şekilde anlattığımız bir platform olan neyediginibil.com platformunu hayata geçirdik. Kurduğumuz bu platformla müşterilerimiz ürünlerimizle ilgili merak ettikleri her şeyi bütün şeffaflığıyla öğrenebiliyor. Eylül 2016’dan bu yana açık olan www.neyediginibil.com platformunu bugüne kadar yaklaşık 3,5 milyon kişi tarafından ziyaret edildi.
Biz Gıda Güvenliği Derneği’nin ilk üyelerindeniz. Kurulduğumuz günden bu yana kusursuz hizmet ve hijyen konularında daima maksimum hassasiyet gösteriyoruz. Bu platformu kurarak, gıda güvenliği standartları ve ürün kalitemizdeki bu hassasiyeti tüm şeffaflığıyla müşterilerimizle paylaşmak istedik. Aradan geçen bu kısa süreye rağmen, platformumuza ilgi yoğun oldu. İnanıyoruz ki bu platform sektör için de çok iyi bir örnek olacak.
9) İnovasyon ve dijital dönüşüm örneği olan Yemeksepeti vb. uygulamaların gıda sektörüne etkileri nasıl? Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu tür uygulamaların gıda sektörünü olumlu yönde etkilediğini düşünüyorum. Hem sektörü büyüten hem de sektörde faaliyet gösteren birçok firma için pozitif bir etkisi var. Özellikle kendini ispatlamış ve verimli çalışan tüm dijital kanal ve uygulamalar, daha geniş kitlelere ulaşmayı ve dijital satış kanallarının çeşitlendirilmesinde etkili bir faktör. Aynı zamanda bu tip uygulamalarla, sektörde faaliyet gösteren firmaların satışlarını artırmasında ve yeni müşteri kazanmasına da büyük bir etkisi var.
10) Bu yıl TAB Gıda olarak ne tür dijital uygulamalarınız olacak?
TAB Gıda olarak üretim yatırımları, operasyonel gücü ve dikey entegrasyon modeli ile uzun soluklu ve sürdürülebilir bir büyüme hedefli doğrultusunda markalarımız özelinde gerek satış gerekse pazarlamada dijital kanalların kullanımını artırmaya ve markalarımızı dijitalleştirmeye devam edeceğiz. Daha çok müşterilerimize ve satış rakamlarını artırabilmeye dönük mobil site ve mobil uygulama kanallarına ağırlık vermeye devam edeceğiz.
TAB Gıda olarak, 2018 yılına Burger King®, Popeyes®, Sbarro®, Arby’s® ve Usta Dönerci® ve 2018’in ilk çeyreğinde Döner Stop® markalarıyla yurtiçinde binden fazla restoranın operasyonlarını yürüttüğümüz bir iklimde girdik. Ata Şirketler Grubu’nun üretim yatırımları, operasyonel gücü ve dikey entegrasyon modeli ile bu yıl da büyümeye devam edeceğiz. Markalarımız özelinde gerek satış gerekse pazarlamada dijital kanalların kullanımını artırmaya ve markalarımızı dijitalleştirmeye devam edeceğiz.
Dijital iletişim ve bilişim teknolojisine ayırdığımız bütçe, 2017 yılı verilerine göre pazarlama iletişimi içerisinde ortalama 20 milyon TL civarında. TAB Gıda olarak, yenilik değişim ve inovasyonda öncüyüz. İnternetin hızlı dünyasında özgün olmanın ve dikkat çekebilmenin her geçen gün zorlaştığı bu dönemde gitgide gençleşen hedef kitlemizi yakalayabilmek için nokta atışı yapmaya özen gösteriyoruz.
Sektörün beklentisi, tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi sosyal medya, pazarlama ve satış kanalları arasındaki yükselişinin ve haliyle ayrılan bütçelerin de artan bir ivmeyle o kanala akışının devamlılığı yönünde. Video oldukça önemli bir trend ve gücünü içerikten alarak yükselişini sürdürecek unsurlardan biri olarak öne çıkıyor. İçerik pazarlaması aynı şekilde Y jenerasyonunu yakalayabileceğiniz başlıca kanalların başında geliyor. Doğal reklamlar, influencer marketing de yükselişini koruyacak trendler arasında gösterilebilir. Son olarak infografik videolar son birkaç yıldır olduğu gibi güncelliğini ve popülerliğini korumaya devam edecek. İnternetin hızlı dünyasında özgün olabilmek ve dikkat çekebilmek her geçen gün zorlaşıyor. İnsanların yoğun bilgi paylaşımına maruz kaldığı bir ortamda ihtiyaç duydukları bilgi veya veriyi kontrol edip ayıklamak için yeterli vakti yok. Yeni teknolojilerle görsel gücü de artan infografikler, reklam, duyuru ve pazarlama için de iletişimi kolaylaştıran bir yöntem olmaya başladı diyebilirim.