C: Rakip Takım Hangi Heroyu Seçti, Bu Seçimi Nasıl Cezalandırabilirim?

Counterpick adı verilen nane profesyonel seviyede mobaların en ehemmiyetli noktasıdır. İçeriğinde üst düzeyde oyun bilgisi, tecrübe, oyuna hakimiyet ve karar verme yetisi gerektirir. Yani aslında şu kısa makalenin içeriğinde bir parça ya da alt başlık olmaktan çok başlı başına üzerine sayfalarca konuşulması gerecek kadar öneme sahip bir konudur fakat böyle bir makalede de “bunu çok detaylı konuşmamız gerek, yeri değil” diyerek başımızdan da savamıyoruz. En azından en temelinden bahsederek, makaleyi biraz daha renklendirebiliriz.

 

Counterpick adına sorulacak en temel sorular “Rakip bu seçimi yaparak ne yapmaya çalışıyor” ve “Rakibin yapmaya çalıştığı şeyin nasıl önüne geçeriz?” olmalıdır. Bu sorukara doğru düzgün cevap verebilmek için oyundaki her haritayı, heroyu yani her mekaniği İYİ  derecede bilmemiz gerekiyor. En azından tüm herolara, talent ve yeteneklerine ve buildlarına aşinalık gerektiriyor. Hangi hero ne amaçla seçildi ve oyun içerisinde hangi rolü ve görevi üstlenecek soruları kafamızda soru işareti uyandırıyor olmamalı. Bunu yapabilmenin en basit yolu tüm heroların heroic özelliklerini ve kullanımlarını bilmekten geçiyor. Çünkü takım savaşları sırasında ve harita içerisindeki görevleri yerine getirirken bir heronun en güçlü silahı heroic özelliğidir. Eğer bir takım rakip takımın heroic özelliklerini etkisiz hale getirebilecek ya da en azından bu özelliklerden sorunsuz şekilde uzaklaşabilecek özelliklere sahip şekilde kurulduysa, bu o takım için maçı kazanmaya giden yolun ilk ve en önemli adımı denilebilir.

 

Yukarıdaki ilk 2 bölümü dikkatli okuyup anladıysanız, takım kompozisyonlarının ve içerdiği heroların hangi durumlarda güçsüz ve hangi durumlarda güçlü olduğuna dair en azından bir fikir elde etmiş olmalısınız. Artık takımınızla beraber hero seçerken “Lan ben ne seçeyim ki şimdi? Bi nova çekti canım, ne çakarım kafalarına ratatatatata” demek yerine, çok daha mantıklı ve bir temele oturan düşünceler belirecektir kafanızda. Hatta daha önemlisi, hep novadan gidiyorum ama, artık nova oynarken takım savaşı sırasında sizin haricinizdeki 4 arkadaşınız cebelleşirken arada derede görünmez bir şekilde dolaşıp, %30 HP ile savaştan uzaklaşmaya çalışan rakip herolara snipe atmaktan başka işlevleriniz olduğu gerçeği ile de yüzleşeceksiniz. Yukarıdaki iki başlığın artık size hangi özelliğinizi ne zaman ve kime karşı kullanmanız gerektiğine dair ipuçları verdiğini umuyorum. Bunların yanı sıra, size hazır tepside counterpick konusunda dikkate almanız gereken bir kaç şeyden daha da bahsetmek istiyorum.

 

Illidan: Çok başınıza gelmiştir. Tassadar, Abathur, Rehgar ya da benzer supportların önünde bir Illidan. Hopluyor zıplıyor, tüm takımı katlediyor. Vuruyorsunuz vuruyorsunuz, hop shield geliyor, hop heal geliyor ölmüyor. Tam ölücek “HATRED MATRED TEN THOUSAND YEARS” falan diyor bu sefer kanatları falan çıkmış şekilde gene geliyor. Bir o yana bir bu yana, bir sizin kafanızda, bir arkadaşınızın peşinde. Mideniz bulanıyor artık, başınız dönüyor. “Arkadaş manyak mısınız? Ne yapıyorsunuz? Hayat mı lan bu yaşadığım?” diye sorular dönüyor kafanızda. Bu olmasın mı? Cevabı “Hard CC” Yani Uther ve Brightwing gibi uzun süre bir heroyu etkisiz hale getirebilecek özellikleri olan herolar. Basın polymorphu kafasına, o an hızlıca verebileceğiniz tüm hasarı verin, bakın bakalım bir daha cengaver gibi hoplayıp zıplayabiliyor mu aranızda? On bin sene süren bekleyişinin ardından Night Elf olarak geldiği hayatını yengeç olarak tamamlasın.

 

Channeling Heroicler:  Mosh Pit, Ravenous Spirit ve Jug of 1.000 Cups. Bu 3 heroic özelliğin ortak noktası nedir sizce? Bu 3 özellik de, eğer hazırlanma süresinde ya da aktivasyon halinde durdurulmaz ise rakip takımı hasar ya da heal olarak tarumar eden özelliklerdir. Eğer rakip takımda bu herolardan bazılarını ya da bir takım savaşında düzgün kullanıldığında sizi çok büyük sıkıntılara sokacak channeling özellikler var ise yapacağınız ilk iş bunları nasıl önleyeceğiniz hakkında kafa yormak olmalıdır. Örneğin, takım savaşının ortasına odaklanmış bir Ravenous Spirit var, kelimenin tam anlamı ile elini kolunu sallayarak takımınızı haşat ediyor. Bu durumda yenilgi ile takımınız arasında duran tek şey Tyrande’nin channel sırasında Nazeboo’nun kafasına bıraktığı bir stun, ya da Tyrael’in doğru zamanda kullandığı bir Judgement özelliği olabilir. Tyrael ve Tyrande’nin güvenli bir mesafeden uygulayabildiği bu interrupt stunları size oyunu kazandıracak şey olabilir.

 

Siege Herolar: Koridor ve Merc kontrolüne odaklanan ve bu alanda harikalar yaratan Zagara, Gazlowe ve Azmodan gibi hero seçimleri’nin bir başka özelliği de gank ağırlıklı oyuna karşı aynı derecede güçsüz olmalarıdır. Unutmayın ki ittirme denilen şey aynı zamanda ittiren heroyu rakip takım için keklik gibi ortada bırakan bir durum olabilir. Bu tip ağır siege herolarına karşı alınabilecek en efektif önlem Kerrigan, Zeratul, Nova gibi roam yapıp birebirde rakiplerini hızlıca ayıklayabilen heroları seçmek olacaktır. Aynı taktik Haunting Wave özelliği yüzünden Sylvanas’a karşı başarılı olamayabilir ama stutter step’i ve slow özelliğini yetkin bir şekilde kullanabilen bir Nova için Sylvanas da problem olmayacaktır. Slyvanas’ın Haunting Wave atmasını bekleyin ve Wave hareket halindeyken hem Sylvanas ve hem Wave’in Sylvanas’ı teleport edeceği noktaya eşit mesafede duracak şekilde pozisyon alın. Sylvanas Teleport olsa da olmasa da Wave bittiği anda slow özelliğinizi kullanıp stutter step ile killi güvenli bir şekilde alabilirsiniz.

 

The Lost Vikings: Bu heronun yeni çıkmış olması, şu an için dengesiz olduğu ve en yakın zamanda nerf gerektirdiği gerçeğini bir kenara bırakacak olursak, elimizden geldiğince rakip Lost Vikings’i ile nasıl mücadele edeceğimize bakalım. Lost Vikings her koridorda bulunabilme ve tek başına güçlü bir koridor hakimiyeti sağlayabilme açısından inanılmaz derecede güçlü ve özel bir hero. Fakat Lost Vikings’i bu kadar popüler ve güçlü yapan başka bir şey de, rakip takım oyuncularının Lost Vikings’e karşı nasıl oynamaları gerektiğini bilememeleridir. Bunun için 2 temel stratejiden bahsedebiliriz. 1) Karşınızda koridorda aktif bir Lost Viking varken kesinlikle ve kesinlikle koridorunuzu ittirmeyin. 2) Odaklanmanız gereken tek şey, koridorunuzda bulunan Vikingi  rahatsız etmek, mümkün mertebe heroya saldırarak onu minyon dalgalarından ve dolayısı ile experience bölgesinden uzakta tutmak olmalı.

 

Lost Vikings bölünerek takımından ayrı olarak her koridordan experience elde edebilme özelliğine sahip olduğu için ve bunu yaparken takımının geri kalanına rahatça, experience kaçırma derdi olmadan koridorlar arasında dolaşma fırsatı verdiği için güçlü olan bir specialist. Koridoru itip ya da “nasılsa ayaklı bir hit point ve mana barı, bıraksak nolur lan, en kötü sapanla taş atarak nereye kadar?” diyerek başı boş bırakıp bu özelliğine çanak tutmayın. Zeratul ve Nova gibi herolar Lost Vikings’in koridor hakimiyetine limon sıkma konusunda çok iyidir. Bunları kullanarak Lost Vikings’in ayrık ittirme potansiyelini çok rahat kısıtlayabilirsiniz.