Overwatch, takım kompozisyonu ve kahraman değiştirmeleri kadar hızlı hareket yeteneğiyle de alakalı; 21 seçenekli taş-kağıt-makas gibi bir oyun, ve eğer oyun içinde doğru kararlar almak istiyorsanız tüm bu seçeneklerin birbirleriyle nasıl etkileşime geçtiğini anlamak zorundasınız. Bu rehberde, sizlere her şampiyon için iki güçlü karşıt (counter) öneriyor olacağım. Bunlar seçebileceğiniz tek kahraman değiller, ve değiştirmek de her zaman gerekli değil; ama eğer hakimiyet sağlayamayacağınızı hissettiğiniz bir kahraman varsa, kuvvetle muhtemel ki probleme yanlış açıdan bakıyor ve yaklaşıyorsunuzdur. Benzer şekilde, bazı zamanlarda da eğer karşı takım sürekli aynı kahramanı spamlamak gibi ucuz all-in taktiğine (all-in cheese herkesin hücum ettiği bir taktik olabilir, herkesin kaçtığı bir taktik olabilir; önceden tahmin edilemeyip karşılaması alışılagelmiş taktilerden zor ama bir o kadar da basit taktiklere verilen isim) yöneliyorsa, ki bu genellikle tank olur, tamamen ezilmiş hissedeceksiniz. Fark da edeceksiniz ki doğru bir karşıt(counter) seçimi rakip takımın serisini durduracaktır.

Akılda tutmak gerek ki Overwatch aynı zamanda bir aksiyon oyunu, ve eğer yenilen taraf yeteri kadar yetenekliyse tatsız eşleşmeler bile kazanılabilir. Hanzo, Tracer’a karşı on kereden dokuzunda zorlanabilir, ama bazı zamanlar olacak ki Hanzo’nun güçlü headshot‘ları onu kurtaracaktır. Eğer oynadığınız oyunları kazanmak istiyorsanız, her halükârda, kendinizi şansınızın %90 olduğu durumlarda bulmak isteyeceksiniz. İşte tam bu noktada şimdi okuyacağınız rehber devreye giriyor. (eğer daha genel tavsiyelerle başlamak isterseniz linkteki rehbere de bakabilirsiniz. overwatch beginner’s guide)

SALDIRI

Genji: Winston, Mei

Genji’nin gücü ve hayatta kalma mekaniği tamamen hareketliliğinden kaynaklanıyor. Eşleşmede canlı kalmak için saf dışı bırakmalarını(elimination) sürekli birbirine bağlı tutmak ve sürekli hızlı ilerlemek zorunda. Winston Genji’yi “counter”lamada(karşılamada) iyi bir seçim çünkü Genji’nin ona karşı yapacağı herhangi hızlı bir şeyden kurtulmak için yeterli canı var ve Tesla Canon(elektrik dalgası silahı) Genji ne kadar hızlı hareket ederse etsin ona baskı uygulamaya devam edebilir. Mei ise daha iyi bir zamana sahip, çünkü onu dondurup yenilmezlik zincirini(killing spree) kapanışa getirene değin, Genji’nin en kötü yüksek hasar kapasitesinden kaçınmak için kendini buz kütlesi haline getirebilir.

McCree: Widowmaker, Hanzo

McCree’nin sersemlet-şarjör boşalt(stun-fan) ateş kombosu onu kısa mesafede ölümcül hale getiriyor, altıpatının yüksek hasarı ve isabeti sayesinde onun orta-mesafede de işe yaramaz hale geldiği söylenemez. Hareketlilik  eksikliği onu keskin nişancılara karşı savunmasız yapıyor, Widowmaker onunla çok bir problem yaşamamalı. Ultisini kullansa bile, onun gibi yavaş hareket eden ve parlayan bir hedefe vurmak için yıllarca zamanınız oluyor. Hanzo diğer bir iyi seçenek, nişan alışınıza bağlı olarak. Eğer McCree’yi uzun mesafede saf dışı etmezseniz, bir zemin hedefli saçılan ok(scatter arrow) aranızdaki mesafeyi kapatana kadar onu öldürmek için yeterli olacaktır.

Pharah: Soldier 76, Widowmaker
Pharah mermi hızı yüksek silahlarından nefret eder. Hem de çok. Jetpack’i ona benzersiz dikey yön hareketi sağlasa da uçarken aslında oldukça yavaştır: Bu da onu Widowmaker için çoğu zaman kolay bir hedef yapar. Soldier:76 de aynı zamanda sağlam bir karşıt: 76’nın tüfeği Pharah’ı hızlı şekilde öldürebilir, ve de ultisini kullandığındaysa Pharah’in ölmekten başka yapabileceği bir şey kalmaz.
Bastion mermi hızı yüksek kahramanlar için kayda değer bir örnek olsa da Pharah için  kesin bir karşıt değil, çünkü basitçe bakıldığında Pharah Bastion’a karşı oldukça güçlü. Bastion vs Pharah eşleşmesi tamamiyle pozisyon almaya ve yeteneğe bağlı olarak belirlenecektir.

Reaper: Pharah, McCree
McCree, Reaper ile rahatlıkla yakın mesafede -çok hata yapmadığı sürece- kafa kafaya kapışabilir. Flashbang, Reaper’in kaçmasını engellemek için mükemmel bir yetenek, onu ultisinden hemen önce stunlayabilirsiniz. Pharah ise sağlam başka bir seçenek; Pompalı tüfekler uçan hedeflere karşı çok etkili değiller, ve bir kez Reaper’in Wraith Form’unun süresine alıştınız mı kaçmaya çalıştığı vakit tepesinde belirebilirsiniz.

reaper-overwatch

Soldier 76: Roadhog, Reinhardt
76’nın gücü ön cephede savaşırken ortaya koyduğu sürekli hasardan geliyor, ve ne Roadhog ne de Reinhardt bu konuyu çok önemsiyor değiller. Soldier 76 Roadhog’un kancası ve Reinhardt’ın charge’ının her ikisi için de kolay bir hedef. Bir kez köşeye sıkıştırıldığında yapabileceği çok şey yok. Tam anlamıyla bir karşıt değil ancak yine de Lúcio da 76’nın sürekli hasarı sırasında tüm takıma aynı anda can basmasıyla belirtilmeyi hak ediyor.

Tracer: McCree, Roadhog 
Tracer blink’ini ve recall’ını kullanarak hayatta kalıyor ve eğer blink ya da recall kullanamazsa hemencecik ölüyor. McCree’nin flashbang’i onun için neredeyse her senaryoda ölüm fermanı gibi, ve Tracer’ın yakından savaşmayı tercih etmesi onu direkt olarak McCree’nin üstün olduğu alana getiriyor. Roadhog ise biraz daha zorlu, kancaya takıldığı sırada kaçmak için recall attığı vakit Tracer böyle bir bekleme süresinde etkisini kaybediyor, ve kendisi için Roadhog’un tüfeğinden bir ya da iki vuruşluk canı varken tekrar savaşa girmesi zor bir hal alıyor.